Faktatjek: Er cykelstier på skoleveje blevet prioriteret i omdiskuteret budget?

Politikerne i Slagelse er ikke enige om, hvorvidt penge til cykelstier på skolevejene er blevet prioriteret i det seneste budget. TV2 ØST har tjekket tallene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da de to borgmesterkandidater John Dyrby Paulsen (S) og Knud Vincents (V) mødtes til valgdebat hos TV2 ØST, var de helt uenige om, hvorvidt cykelstier på skolevejene var blevet prioriteret i kommunens seneste budget.

- Der, hvor vi har fokuseret i første omgang, er skolevejene. Der, hvor vejene på en eller anden måde fører til skole og benyttes af børnene. Der har vi prioriteret, at vi skal bygge cykelstier, sagde borgmester John Dyrby Paulsen.

quote Det er en måde at fordreje tingene på, som jeg synes er helt uærligt

Jørgen Grüner (SF)

Venstres Knud Vincents mener til gengæld ikke, man kan sige, at cykelstier til skolebørn i Slagelse Kommune er blevet prioriteret.

- Jeg er rigtig ked af det budget, der lige er blevet lagt, sagde han ved TV2 ØSTs debatarrangement.

- Det er korrekt, der er en ny cykelsti i Bildsø, men ellers er der stort set ikke sat noget af, og det vil jo sige, at hvis vi ikke vedligeholder vores ting og bygger noget ud, så får vi ikke bedre vilkår, sagde Knud Vincents.

Færre penge afsat til cykelstier

I forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget har TV2 ØST lavet en redaktion, der faktatjekker politikerne og finder svar på det, læsere og seere gerne vil være klogere på.

Vi har sammenlignet budgettet, der blev vedtaget i 2020, med det fra 2021, og her kan man se, at der er sat færre penge af til cykelstier og trafiksikkerhed på cykelstier og skoleveje i det nyeste budget i forhold til året før.

I budgettet fra 2020 var der afsat i alt 50 millioner kroner i anlæg af cykelstier og initiativer, der fremmer trafiksikkerheden fra 2022 til 2024, mens der i det nyeste budget er afsat 27,1 millioner kroner til samme periode.

Men spørger man borgmester John Dyrby Paulsen, så kan man alligevel godt sige, at man har prioriteret cykelstier på skolevejene i Slagelse.

- Jeg siger jo ikke, at vi har øget budgettet - ikke i forhold til sidste år, forklarer John Dyrby Paulsen.

Læs også
Slagelse Kommune skærer anlægsprojekter for millioner og finder penge til børn og ældre
Læs også
Slagelse Kommune skærer anlægsprojekter for millioner og finder penge til børn og ældre

Han fortæller, at de omkring 23 millioner kroner, som ikke er blevet afsat til cykelstier og initiativer, der fremmer trafiksikkerheden, i det seneste budget stadig er i spil, men at de først bliver placeret i konkrete projekter efter valget. Det er sker på grund af stingende priser i bygge- og anlægsbranchen, siger han.

- Vi kunne pludselig se, at prisen på de her anlægsinvesteringer blev meget højere end det, vi havde forudsat, da vi lagde budgettet. Og derfor har vi sagt at i stedet for, at vi går ind og prioriterer, så lader vi det være op til det nye byråd at prioritere det her, siger John Dyrby Paulsen.

Det vil sige, at det er det kommende byråd, der skal prioritere, hvor mange penge, der skal bruges på cykelstier på skoleveje udover de 27,1 million kroner, der allerede er afsat – blandt andet til en cykelsti på Bildsøvej og en post, der hedder trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger.

- Man kan sige, at hvis det nye byråd af en eller anden grund ikke vil sætte penge af til cykelstier, det tror jeg nu ikke, så ligger der nogle penge i den her trafiksikkerhedsdel, og de vil så blive prioriteret til skoleveje, siger John Dyrby Paulsen.

Læs også
Ekstreme prisstigninger tvinger kommuner til at udskyde og vrage byggeprojekter
Læs også
Ekstreme prisstigninger tvinger kommuner til at udskyde og vrage byggeprojekter

På spørgsmålet om, hvorvidt det kan skabe forvirring blandt vælgerne, at borgmesteren siger, at man prioriterer cykelstier på skoleveje, når den endelige afgørelse om, hvorvidt der er råd til at anlægge cykelstier i den kommende valgperiode, endnu ikke er truffet, svarer han:

- Ja, det kan jeg godt. Nu tror jeg ikke, at borgerne på den måde nærlæser budgettet, hvis jeg skal være ærlig, men det her er jo lige så meget et statement om, at jeg tror, der er bred enighed om, at vi sætter ressourcerne af, siger han.

- Og hvis det nye byråd af en eller anden mærkelig grund siger, at der ikke skal være penge til cykelstier og trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger, så er der stadig den her pulje (19 millioner kroner over fire år, red.), og det er der, vi vil prioritere, siger John Dyrby Paulsen.

SF: Borgmesteren fordrejer tingene

Jørgen Grüner fra SF har ikke stemt for de seneste to budgetter, og han har ligesom Venstres borgmesterkandidat Knud Vincents rettet en skarp kritik af John Dyrby Paulsens håndtering af kommunens økonomi.

Derfor bryder Jørgen Grüner sig heller ikke om, at borgmesteren siger, at man har prioriteret cykelstier på skolevejene i Slagelse, når der mellem første og anden behandling af det seneste budget blev fjernet penge fra området.

Læs også
Partier kalder budgetforlig i Slagelse for fup: - Det er ren valgkamp
Læs også
Partier kalder budgetforlig i Slagelse for fup: - Det er ren valgkamp

- Det er en måde at fordreje tingene på, som jeg synes er helt uærligt, og man kan simpelthen ikke lede en kommune på den måde, siger Jørgen Grüner.

Det seneste budget i Slagelse Kommune blev vedtaget af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og løsgængeren Helle Blak. Efter kommunalvalget har det nye byråd, ifølge budgetaftalen 97.939.000 kroner på anlægskontoen, der skal prioriteres i 2021 og 192.497.000 kroner i 2022.