Helhedsorienteret indsats skal få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde

Tre byrådskandidater fra hvert deres parti er enige om, at der skal en helhedsorienteret indsats til at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

21 procent af alle kontanthjælpsmodtagere i Guldborgsund Kommune er tilflyttere. Det viser en analyse fra Danmarks Statistik.

I en programrække, der sætter fokus på samarbejdet mellem kommunalpolitikerne, har TV2 ØST op mod kommunalvalget den 16. november fået politikere fra forskellige partier til i fællesskab at finde en løsning på en aktuel problemstilling i kommunen.

Og i Guldborgsund er det borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), René Christensen (DF) og Simon Hansen (S), der i fællesskab skal komme med forslag til, hvordan kommunen får flere af de tilflyttende kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Helhedskoordinator på besøg

De tre kandidater er enige om, at kommunen har en udfordring, når det kommer til de tilflyttende kontanthjælpsmodtagere. Så samtalen lander hurtigt på, hvordan Guldborgsund egentlig tager imod de kontanthjælpsmodtagere, som flytter til kommunen.

- Alle, der flytter hertil med små børn, får et besøg af sundhedsplejersken. Og det er måske i virkeligheden sådan en ordning, at når de flytter her til og er på sådan en offentlig ydelse, så skulle de lige have et besøg af sådan en helhedskoordinator, der kigger på hele situationen ude i den familie, de kommer hjem til, siger Simon Hansen fra Socialdemokratiet.0

Og borgmester John Brædder er enig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Hansen (S).
Simon Hansen (S). Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi kan løse det, så kan vi jo også få flere penge til vores velfærdsområder generelt, for netop det her område trækker sindssygt mange penge ud af vores system, så nogle gange sidder man også og tænker på, om vi måske ikke er gode nok til direkte at spørge; hvad kunne du godt tænke dig? siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

John Brædder (Guldborgsundlisten).
John Brædder (Guldborgsundlisten). Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

René Christensen fra Dansk Folkeparti lægger vægt på, at ventetiden fra en borger på kontanthjælp flytter til Guldborgsund til de bliver kontaktet af kommunen bliver kortere.

- Der er sådan lidt ekspeditionstid. Der skulle vi måske få den tid meget ned, og så få en screening af nye borgere og deres familieforhold, for det er jo ikke sikkert, at det bedste er at sige til borgeren, at nu kommer du hurtigt i beskæftigelse, hvis borgeren har stofmisbrug eller alkoholmisbrug eller alt muligt andet. Så skulle vi hellere sige til borgeren; dit største problem er jo, at du drikker, så skal vi jo sådan set hjælpe dig med det først, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

René Christensen (DF).
René Christensen (DF). Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Indsatsen er i gang

Også andre spidskandidater til valget i Guldborgsund peger på, at indsatsen for at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde kan gøres bedre.

Den radikale politiker Signe Skovgaard minder om, at der er forskel på de typer af kontanthjælpsmodtagere, der kommer til kommunen.

- En del af de tilflyttende kontanthjælpsmodtagere kommer fra Lolland Kommune og er unge, der er på vej til en videregående uddannelse, blandt andet på Absalon og SOSU-skolen, skriver hun.

Men for de kontanthjælpsmodtagere, der ikke er på vej i uddannelse, skal der ske noget, mener Signe Skovgaard, og det skal gå hurtigt.

- Denne gruppe skal jobcentret hurtigt komme med relevante tilbud til, som eksempelvis jobmesser for brancher, der mangler medarbejdere. De, der ikke får job gennem disse jobmesser, skal i aktivering/nyttejob gennem kommunen, fordi vi i Radikale Venstre mener, at det er vigtigt for mennesker at komme ud og indgå i fællesskaber og at kunne tage vare på sig selv og sin familie, skriver hun.

Læs også
Hver anden tilflytter er væk efter tre år - Guldborgsund arbejder på ny strategi til at fastholde borgerne
Læs også
Hver anden tilflytter er væk efter tre år - Guldborgsund arbejder på ny strategi til at fastholde borgerne

Ole K. Larsen fra Venstre fortæller, at der allerede er gjort meget på området.

- Da jeg startede som formand for Beskæftigelsesudvalget i 2018, blev jeg mødt af en fortælling blandt tilflyttere om, at man i Guldborgsund kunne være i fred - man behøvede ikke yde noget til gengæld for sin ydelse, skriver han.

- Jeg indførte derfor Nyttejob-ordningen i Guldborgsund Kommune, hvor tilflyttere bliver straksaktiveret, og derfor skal arbejde for deres ydelse. Det har betydet, at antallet af tilflyttere hvert år, der søger om kontanthjælp, er styrtdykket fra 350 til cirka 200. Vi har efterfølgende fået udvidet ordningen med 50 procent, og mit mål er, at vi løbende kan udvide ordningen, da vi kan se, at den virker, skriver Ole K. Larsen.

TV2 ØST har kontaktet samtlige spidskandidater fra de partier, der stiller op til kommunalvalget i Guldborgsund. Alle, der har svaret på vores henvendelse, har fået plads i artiklen. 


Nyhedsoverblik