Har Slagelse-borgmester fået styr på Danmarks giftigste byråd?

Tilfredsheden med politikerne skraber bunden i Slagelse Kommune, hvor borgmesteren forsøger at holde styr på det, der bliver kaldt Danmarks giftigste byråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Slagelse skrev sig ind i historiebøgerne under kommunalvalget i 2017.

Både lokale og landsdækkende medier holdt blikket skarp rettet på kommunen, der først ni dage efter valget tirsdag den 21. november kunne præsentere kommunens nye borgmester.

Eller rettere sagt: Borgmestre.

Efter lange og besværlige forhandlinger pegede flertallet på John Dyrby Paulsen (S), borgmester.

quote Jeg synes stadig, der en gang i mellem er tendens til, at der er noget gammelt nag, der er der, og det er svært at komme af med

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune

Men der var en særaftale mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance, som betød, at borgmesterkæden skulle hænge om halsen på to borgmestre de kommende fire år. John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fra Liberal Alliance.

Aftalen kom i stand efter interne stridigheder og magtkampe politikerne imellem. Med den nye og usædvanlige aftale skulle stridsøksen kastes i Korsør Havn.

De første to år skulle socialdemokraten John Dyrby Paulsen være borgmester, hvorefter Liberal Alliances Villum Christensen skulle overtage posten, hvis han og partiet til den tid ønskede borgmesterposten.

- Der var en helt fastlåst position, fortæller John Dyrby Paulsen i dag i TV2 ØSTs programserie Det lovede de om dagene efter valget, hvor medierne havde stor fokus på forhandlingerne i Slagelse byråd.

- Selvom vi havde et flertal på 16 ud af 31 mandater, var der nogle ting, som gjorde, at situationen var fastlåst. På en eller anden måde skulle vi forsøge at lirke det op. Det tog et stykke tid, og der var mange forsøg på kryds og tværs, siger han.

Kampen om magten blev alt andet end en køn affære. Det skyldtes blandt andet personlige konflikter mellem medlemmerne i byrådet efter en række sager de foregående år.

Forhandlingerne om borgmesterposten tiltræk sig stor opmærksomhed i Slagelse ved valget i 2017. Ni dage efter valgaftenen præsenterede byrådet ikke bare én, men hele to borgmestre.
Forhandlingerne om borgmesterposten tiltræk sig stor opmærksomhed i Slagelse ved valget i 2017. Ni dage efter valgaftenen præsenterede byrådet ikke bare én, men hele to borgmestre. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Aftalen om en delt borgmesterpost blev officielt indgået den 1. december. Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten samlede et snævert flertal. Det skete, efter forhandlingerne i både rød og blå blok var gået i hårdknude.

De røde partier, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, kunne kun tælle 15 mandater. Det samme kunne den anden blok bestående af Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Begge blokke manglede et enkelt mandat, og på den måde blev Villum Christensen det afgørende mandat og kongemager.

Liberal Alliances mandat tilfaldt rød blok, som de under valgkampen ellers havde svoret ikke at støtte. Men med i handlen fik partiet løftet om borgmesterposten efter to år. Det kunne Villum Christensen ikke sige nej til.

quote Da vi skrev aftalen, ville jeg gerne være borgmester. Men man kan jo aldrig spå om fremtiden. Sådan som situationen er lige nu, er jeg tilfreds

Villum Christensen (LA), juni 2019

Men i sommeren 2019 stod det klart, at nøglerne til borgmesterkontoret ikke skulle overdrages, da Villum Christensen valgte at takke nej til posten. 

Dengang lød den officielle forklaring fra Villum Christensen, at han var glad for sin daværende arbejdssituation og ønskede stabilitet i byrådet.

Hvorfor vil du ikke være borgmester?

- Nu har jeg jo aldrig lovet nogen, at jeg skulle være borgmester. Der står i aftalen, at jeg har ret til at bede om det. Jeg har faktisk fået en god arbejdssituation nu, hvor jeg er statsrevisor og fået nogle opgaver på rådhuset, som jeg er glad for, og derfor lavede jeg den aftale med John, lød det fra Villum Christensen.

Har du slet ikke haft lyst til at være borgmester på noget tidspunkt?

- Da vi skrev aftalen, ville jeg gerne være borgmester. Men man kan jo aldrig spå om fremtiden. Sådan som situationen er lige nu, er jeg tilfreds, sagde han i 2019.

Stadig problemer i byrådet

John Dyrby Paulsen vandt altså titlen som borgmester. To år mere end aftalt.

Spørgsmålet er nu, om de interne stridigheder efter fire år med John Dyrby Paulsen i spidsen er blevet løst. Spørger man borgmesteren selv, lyder svaret sådan her:

- Jeg synes stadig, der engang imellem er tendens til, at der er noget gammelt nag, der er der, og det er svært at komme af med. Men jeg håber, at vi stille og roligt kan arbejde os ud af det. Det er ikke mit indtryk, at det får lov til at fylde på den måde.

Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod
Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod

- Så meget slagsmål og intern riven hovedet af hinanden, har vi faktisk ikke. Vi kan egentligt godt lide hinanden. Jeg synes også, at der er en vis respekt for hinanden.

Alligevel er der ikke blevet plads til brede forlig og den store forsoning i denne valgperiode. De seneste tre budgetter er forhandlet på plads ved et snævert flertal på henholdsvis 16, 18 og 17 mandater i et byråd bestående af 31 politikere.

quote Selvom vi havde et flertal på 16 ud af 31 mandater, var der nogle ting, som gjorde, at situationen var fastlåst

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune

Ved forhandling af det seneste budgetforlig i september 2021 var politikerne også uenige om, hvor god økonomien i Slagelse egentlig er.

- Helt grundlæggende så er der ikke penge til de projekter, vi sætter i gang. Der er for mange udgifter i forhold til indtægter, og det holder ikke i længden, lød det fra Jørgen Grüner (SF), der stod uden for aftalen med blandt andre Venstre og Radikale Venstre.

Borgmester John Dyrby Paulsen var derimod godt tilfreds med forliget.

- Jeg er glad for aftalen. Ikke bare for indholdet, men også for processen. Vi har haft en god dialog hele vejen igennem, lød det fra John Dyrby Paulsen til TV2 ØST den 23. september.

Læs også
Analyse: Alle kæmper om magten i Danmarks giftigste byråd
Læs også
Analyse: Alle kæmper om magten i Danmarks giftigste byråd

I dag mener borgmesteren, at svaret på de økonomiske uenigheder skal findes i den forestående valgkamp.

Er det ikke et dårligt symptom for et byråd, at man ikke grundlæggende er enige om, hvordan økonomien ser ud?

- Både ja og nej. Hvis man ikke kan finde noget omkring substansen, man kan være uenige om, så kan man altid sige noget omkring processen eller inddragelsen. Men det er ofte et udtryk for, at der skal være et eller andet, man er uenige om, når det er valgår, ellers bliver det lidt svært at føre valgkamp, siger John Dyrby Paulsen.

Mangler tillid fra borgerne

Samarbejdsproblemer eller ej. Det ser stadig ud til, at borgerne er mærket af de interne stridigheder, der klæber til Slagelse Byråd.

I en undersøgelse foretaget af Voxmeter fra august 2020 til juni 2021, hvor der er blevet kigget nærmere på tilfredsheden med byrådspolitikerne i 92 af landets 98 kommuner, skraber Slagelse Kommune bunden. Faktisk bliver den vestsjællandske kommune placeret på en næstsidste plads, når det gælder tilfredsheden med kommunalpolitikerne.

- Det er i høj grad et problem, men jeg tror også, det er et problem, der er svært hurtigt at komme ud af. Der er kun hårdt, vedvarende og langstrakt arbejde, siger John Dyrby Paulsen.

Det er vel i høj grad borgmesterens ansvar, at borgerne har tillid til byrådet?

- Det er i høj grad borgmesterens ansvar. Det er først og fremmest borgmesterens ansvar, svarer han.

Læs også
Det kan afgøre valget i Slagelse Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Slagelse Kommune

Efter den bemærkelsesværdige konstitueringsperiode i 2017 og aftalen om den delte borgmesterpost, venter et nyt kommunalvalg rundt om hjørnet. 

Selv mener John Dyrby Paulsen, at kommunikationen er bedre og håber, at forhandlingerne ikke bliver lige så langstrakte som for fire år siden, selvom valgkampen kan blive hård.

- Bare vi bagefter, når vi er færdige med valget den 16. november, kan sige: Okay, hvor kan vi så finde hinanden henne på en anden måde, end vi gjorde for fire år siden, siger John Dyrby Paulsen.

Tror du på, at det bliver en nemmere fødsel til det kommende valg?

- Ja, det tror jeg på, svarer han. 


Nyhedsoverblik