Faxe-borgmester lovede tid til ældrepleje - men ansat havde "vanvidssommer"

Medarbejdere på social- og sundhedsområdet havde forventet bedre pleje til de ældre efter valget i 2017. I 25 år har de aldrig løbet stærkere, fortæller en social- og sundhedsassistent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal der være mere tid til at pleje de ældre?

- Ja, ganske kort. Ja, det skal der.

Sådan lød det fra Ole Vive (V) i 2017 under TV2 ØST's valgdebat.

Debatten handlede om varme hænder. De hænder, der sidder på de medarbejdere i Faxe Kommune, der over en lang årrække har oplevet at arbejdspresset er blevet større og tiden til de ældre mindre.

- Jeg synes, det var fint, han sagde det. Men han har jo ikke kunnet leve op til de fine ord, kan man sige. Altså det er jo ikke det, der er sket.

Sådan lyder konklusionen fra Dorthe Hansen, der har været social- og sundhedshjælper i Faxe Kommune i 25 år, i TV2 ØST's valgprogram Det lovede de.

quote Det er jo ikke fabriksarbejde. Det er mennesker og mennesker har brug for forskellig omsorg

Dorthe Hansen, social- og sundhedshjælper, Faxe Kommune

Hun kan berette om, hvordan arbejdspresset har ændret sig de seneste mange år.

- Der er kommet meget mere fart på. Den del, der hed nærvær og omsorg, den er blevet mindre og mindre gennem årene. Før i tiden havde man tid til omsorg og en kop kaffe hos borgeren, hvis borgeren havde behov. Sådan er det ikke mere.

Derfor var hun også positiv, da det fra borgmesterkandidat Ole Vive (V) i 2017 lød, at vilkårene for de ansatte på netop hendes område kunne se frem til en hverdag med mere fokus på borgerne og mindre tid på papirarbejde.

- Jeg bliver træt. Vi vil så gerne yde noget mere, vi vil så gerne give den omsorg og levere det, vi skal. Men det kan vi ikke. Det er jo det, vi brænder for. Det er jo ikke fabriksarbejde. Det er mennesker, og mennesker har brug for forskellig omsorg, lyder det fra Dorthe Hansen.

Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod
Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod

I byrådssalen på Søndergade 12 i Faxe erkender borgmesteren i dag, at man ikke er nået i mål med ambitionen om, at der i løbet af indeværende valgperiode skulle være mere tid til pleje af de ældste borgere i kommunen.

- Det korte svar på det er desværre nej. Vi får flere og flere ældre, og så er det også et sted, hvor vi har rekrutteringsudfordringer, konkluderer Ole Vive fire år efter valgdebatten.

Dorthe Hansen har arbejdet som social- og sundhedsassistent i Faxe Kommune i 25 år. Hun fortæller om en helt forfærdelig sommer her i 2021.
Dorthe Hansen har arbejdet som social- og sundhedsassistent i Faxe Kommune i 25 år. Hun fortæller om en helt forfærdelig sommer her i 2021. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Hos FOA, fagforeningen, der varetager blandt andre medarbejdere i ældreplejen, var der ellers optimisme at spore, da den nu siddende borgmester i 2017 havde fokus på arbejdsforholdene i ældreplejen.

- Da Ole Vive bliver valgt, tænker jeg, at det er også det, der sker, men det er ikke helt det, vi har oplevet de her fire år. Jeg synes heller ikke, at man har koncentreret sig så meget om det, lyder kritikken fra Pia Paaske, der er sektorformand i FOA Sydsjælland for social- og sundhedsområdet.

Faktisk har de såkaldte varme hænder oplevet det stik modsatte. Især har Dorthe Hansen oplevet et voldsomt arbejdspres i løbet af denne sommer.

- Vi har travlt, som vi aldrig har haft det før. Vi har haft en ganske forfærdelig sommer med nogle kørelister, der har været fuldstændig vanvittige. Vi har gået rundt med konstant dårlig samvittighed. Og jeg har ikke den her tilfredsstillelse ved, at jeg har udført et godt stykke arbejde, og at jeg har mødt nogle borgere, der er glade og tilfredse, siger Dorthe Hansen.

- Man har ikke kunnet få rekrutteret vikarer, når folk skulle have ferie. Det betyder, at folk har arbejdet rigtig meget. Nogle har også arbejdet mere, end de måtte i forhold til, hvad arbejdstidsaftalen siger, man må, siger Pia Paaske. 

Har afskediget 98 i sundheds- og ældreplejen

Selvom Ole Vive ikke lykkedes med ambitionen om at få skabt mere plads til pleje og nærvær for de ældste borgere i kommunen, fortryder han ikke, at han i 2017 sagde, som han gjorde.

- Jeg er tilfreds med, at jeg sagde det. For det er stadig en politisk ambition, at vi skal få bedre tid til den enkelte ældre, men jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med, at det ikke er lykkedes, siger Ole Vive.

Ifølge ham er en af årsagerne til, at ambitionen ikke lykkedes, at coronaen har vendt op og ned på flere ting.

- Vi har været igennem halvandet år, hvor vi har kæmpet med corona, og hvor vores personale har gjort en ufattelig stor indsats over for de ældre. Så det er ikke, fordi de ikke får god pleje, men hvis man vil tage det skridtet videre, så skal der også være den der pustepause, og det har vi ikke kunnet gøre under corona.

Ifølge FOA ligger en del af forklaringen også i antallet af afskedigelser på området. En opgørelse foretaget af FOA viser, at der i Faxe Kommune fra januar 2017 til oktober 2020 har været 98 afskedigelsessager af kommunalt ansatte FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren - og specielt inden for ældreområdet.

quote Det er jo ikke vores ambition som politikere, at vi skal afskedige vores personale, og slet ikke inden for de varme hænder

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

Antallet af sager udgør 24 procent af medlemstallet for FOA-medlemmer ansat inden for social- og sundhedsområdet i kommunen.

Her i landsdelen topper Faxe listen over afskedigelser af kommunalt ansatte på social- og sundhedsområdet. 

Næstved ligger som nummer to på listen, hvor 18 procent af afskedigelserne er af medlemmer inden for social- og sundhedsområdet.

Størstedelen af afskedigelserne på landsplan skyldes sygdom. Her har 62 procent modtaget en fyreseddel på grund af sygdom.

Læs også
Analyse: Millionunderskud og omfartsvej truer borgmester
Læs også
Analyse: Millionunderskud og omfartsvej truer borgmester

Den tendens kan Dorthe Hansen nikke genkendende til.

- Jeg tænker umiddelbart, at det vidner om et højt arbejdspres, at folk brænder ud og ikke kan mere. At man arbejder ekstra og tager overarbejde. På et tidspunkt kan man ikke mere, så kører man træt i det i det tempo. Vi kan ikke holde til det, siger hun.

- Når vi går ud og snakker med vores medlemmer, så hører vi jo også, hvad det er, de kommer ud i. Og lige nu står vi i en varm kartoffel alle steder, også i Faxe, hvor man ikke kan rekruttere. Når man ikke kan rekruttere, så skal de, der er der, og som man gerne vil fastholde, bare arbejde mere og mere. Og til sidst så kan de ikke mere. Så bliver der sygdom, og vi hører mange flere stresstilfælde, siger Pia Paaske.

Til sidst så kan de ikke mere. Så bliver der sygdom, og vi hører mange flere stress-tilfælde, siger Pia Paaske, der er sektorformand i FOA Sydsjælland for social- og sundhedsområdet
Til sidst så kan de ikke mere. Så bliver der sygdom, og vi hører mange flere stress-tilfælde, siger Pia Paaske, der er sektorformand i FOA Sydsjælland for social- og sundhedsområdet Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Ole Vive er bekendt med undersøgelsen, der placerer Faxe Kommune på en kedelig sjetteplads på landsplan i forhold til afskedigelser på området.

Kunne der være et arbejdsmiljøproblem?

- Det mener jeg generelt ikke, der er. Men det er noget, der har haft vores fokus igennem en længere periode, og vi har lavet ændringer i vores ledelser. Der er sket afskedigelser i den allerøverste ledelse for det her område - simpelthen for at sige, at vi gerne vil have et helt andet arbejdsmiljø, siger Ole Vive.

- Det er jo ikke vores ambition som politikere, at vi skal afskedige vores personale, og slet ikke inden for de varme hænder.

Mindre teams kan være en del af løsningen

For at komme problemet med for meget papirarbejde til livs, har personalet nu fået en lille computer med på farten. Her dokumenterer medarbejderen direkte ind i systemet, så der nu ikke længere skal ske en dobbeltregistrering.

Derudover ønsker borgmesteren, at der i stedet for to store teams skal være flere små teams på området i fremtiden.

- Vi skal se på, hvordan vores udekørende hjemmeplejere arbejder. Vi er ved at dele dem op i mindre teams, så de får meget mere selvbestemmelse, lyder det fra Ole Vive.

Netop nu er der da også afsat en pulje af midler, som kommunerne kan søge til netop at få oprettet mindre, faste teams på området. 

En løsning, som både FOA og Dorthe Hansen ser som en del af løsningen til de nuværende udfordringer på området.

- Det er en strygende idé, at teamsene bliver mindre. De ældre skal vide, hvem der kommer dagen efter. På den måde kan vi også følge op på, hvad der er gang i, og det vil gøre det meget bedre, siger Pia Paaske.

- Det er jo noget, vi længe har snakket om, at vi gerne vil være nogle mindre teams. Vi er blevet så store. Da jeg startede for mange år siden, der var vi små teams. Vi kendte hinanden, vi støttede hinanden, og vi kunne hjælpe hinanden – og vi kendte alle borgerne, siger Dorthe Hansen.

Læs også
Det kan afgøre valget i Faxe Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Faxe Kommune

Den 16. november skal borgerne i Faxe Kommune beslutte, om de ønsker, at Ole Vive skal have sin anden periode som borgmester. Spørgsmålet er så, om de ældre i kommunen de næste fire år kan se frem til bedre pleje, hvis han bliver genvalgt.

Ja eller nej: Vil de ældre og de, der arbejder derude, opleve, at de har mere tid til pleje de ældre?

- Det er ambitionen, ja, lyder det fra den siddende borgmester, der dog ikke vil give nogle løfter på området.


Nyhedsoverblik