Professor om Kundbysagen: Det er en meget hård straf

Det er ikke før set, at en ung under 18 år får så høj straf, som Kundbypigen har fået, lyder det fra professor i kriminologi og straffuldbyrdelsesret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Otte år.

Så lang er den straf, som Østre Landsret mandag idømte den 17-årige Kundbypige, Natascha Colding-Olsen.

Og det er usædvanligt. Det mener Anette Storgaard, professor i kriminologi og straffuldbyrdelsesret ved Aarhus Universitet.

- Det er en særdeles hård straf overfor så ung en pige. Det er det tidligere maksimum for, hvad man idømmer unge under 18 år. Det makismum, som nu er afskaffet, siger Anette Storgaard til TV ØST.

quote Der var en sag i Aalborg for nogle år siden, som gik under navnet Popenda-sagen, hvor en helt ung fyr, også under 18 år trampede en voksen mand ihjel på gaden. Han fik syv år

Anette Storgaard, professor i kriminologi og straffuldbyrdelsesret

Ikke set før

Det er ikke tidligere set, at man idømmer et ungt menneske under 18 år en så hård straf. 

- Der har været enkelte tilfælde, hvor ganske unge mennesker har begået noget alvorligt og fået en meget streng straf, fortæller Anette Storgaard.

Hun kender kun til én særlig sag der minder om det strafmæssigt.

- Der var en sag i Aalborg for nogle år siden, som gik under navnet Popenda-sagen, hvor en helt ung fyr, også under 18 år, trampede en voksen mand ihjel på gaden. Han fik syv års fængsel, fortæller Anette Storgaard. 

Krævede forvaringsdom

Anklageren i sagen krævede en forvaringsdom, hvilket man ikke tidligere har idømt så ungt et menneske.

Det ønskede Østre Landsret ikke, men skærpede i stedet byrettens straf og gav pigen otte år i stedet for seks års fængsel.

Anette Storgaard mener, det kan skyldes, at Natascha Colding-Olsen ikke er tidligere straffet.

- Jeg tænker, at det handler om, at der ikke er den fortid med hensyn til kriminalitet, som man ellers lægger til grund for at bruge forvaring, og så den unge alder, siger Anette Storgaard.

Kommer på en sikret insitution

Ifølge professoren er det mest tænkeligt, at Kundbypigen kommer til at afsone i en sikret døgninstitution.

- Der er med en almindelig fængselsdom større chance for, at hun hurtigere kommer i et regi, hvor der er et pædagogisk, psykiatrisk og psykologisk beredskab til at støtte hende i at få rettet tankerne ind på en ny fremtid, siger Anette Storgaard. 

- Det var mere uklart, hvis hun fik en forvaringsdom, om der kunne blive tale om afsoning på en døgninstitution, og så ville hun komme til at sidde i Herstedvester sammen med særdeles farlige og erfarne domfældte, siger hun. 

Hun forklarer, at der er særlige hensyn, når det handler om strafudmåling for unge under 18 år.

- Vi har nogle retningslinjer, som går ud på, at hvis man er under 18 år, så skal man tilstræbes anbragt i et andet regi end i fængsel, mens man afsoner, så det kan jo kun være en sikret døgninstitution, siger professoren.

Og det er der en forklaring på.

- Man ved, at frihedsberøvelse sammen med mere erfarne kriminelle ikke ligefrem forventes at stimulere en positiv udvikling hos så ungt et menneske, og det er derfor, vi har særlige retningslinjer for når helt unge skal afsone, forklarer Anette Storgaard. 

Undgår ikke fængsel

Den nu 17-årige Natascha Colding-Olsen vil dog ikke kunne undgå at sidde i et almindeligt fængsel, mener professoren.

Når hun fylder 18 år, er hun i princippet klar til at afsone i et almindeligt fængsel.

- Når det er så lang en dom, så undgår hun vel ikke at komme i fængsel, selvom hun måtte komme til at starte afsoning i en ungdomsinstitution. Hun vil jo sandsynligvis skulle være frihedsberøvet i nogle år endnu, selvom varetægts-tiden skal trækkes fra, siger Anette Storgaard.

Hvor Kundbypigen skal afsone nærmere præcist er en visitationsopgave, som Kriminalforsorgen varetager.