Kundby-pigen dømt skyldig i forsøg på terror

En 17-årig pige fra Kundby ved Holbæk er her til formiddag blevet kendt skyldig i at planlægge et bombeangreb mod blandt andet Sydskolen i Fårevejle.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 17-årige Kundby-pige er tirsdag formiddag blevet kendt skyldig i forsøg på terror ved Retten i Holbæk. Både nævningeting og dommere er enige om kendelsen.

Pigen er dermed dømt for at planlægge to terrorangreb – et mod en gallafest på Sydskolen i Fårevejle og et mod den jødiske Carolineskolen i København. Terrorangrebene skulle have fundet sted henholdsvis 8. januar og 8. februar 2016, men blev ikke gennemført, fordi pigen aldrig modtog den endelige ordre.

Til grund for dommen har retten blandt andet lagt, at pigen flere gange havde søgt oplysninger om Carolineskolen på nettet. Retsformanden fremhævede også en 55 minutter lang lydoptagelse, som pigens tidligere lærer havde optaget med hende. Her snakkede hun blandt andet om sine planer om at udøve terror. 

- Forsøg på at bombe skolerne udgør utvivlsomt forsøg på terrorisme, sagde retsformanden, da dommen blev læst op.

Kundby-pigen blev anholdt 13. januar sidste år under en større politiaktion på hendes adresse i Kundby. Her fandt politiet blandt andet kemikalier som citronsyre, acetone og brintoverilte, som kan bruges til at fremstille sprængstoffet TATP. Pigen havde derudover fundet flere bombemanualer på nettet. Det var også især disse fund, som retten lagde til grund for dommen. Retten lagde ikke noget særligt i, at ingredienserne ikke var kraftige nok til at fremstille en alvorlig bombe. 

 

Digitale beviser om terrorønske

Den 17-årige pige blev stærkt interesseret i islam efter en ferie i Tyrkiet, hvor hun mødte en mand, hun forelskede sig i. Da hun kom hjem, blev hun tiltagende mere og mere interesseret i den tyrkiske kultur, stoppede med at spise svinekød, hvorefter hun til sidst konverterede.

Pigens mor var meget bekymret for pigen og forsøgte ifølge hende selv flere gange at råbe kommunen op. Hun brændte efter råd fra kommunen pigens pas, så hun ikke kunne rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat (IS).

I løbet af sagen har anklager Kristian Kirk blandt andet fremlagt flere digitale beviser på pigens skyld. Blandt andet skrev pigen gentagende gange til flere Twitter-profiler, som så ud til at have tilknytning til IS. Her gav hun udtryk for, at hun gerne ville i hellig krig. 

Stak pædagog ned

Beviserne mod pigen tæller også flere sedler, der blev fundet i en skotøjsæske på pigens adresse. Her havde hun blandt andet skrevet ord som ’jihad’ og ’Gud er stor’ på arabisk, ligesom hun udtrykte had mod jøder.

Foruden terrordommen er den 17-årige pige også blevet dømt for at overfalde en pædagog på den lukkede institution Grenen, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Her brugte hun noget knust spejlglas som stikvåben.

Under helt særlige omstændigheder fik anklageren i forrige uge lov til at fremlægge nye beviser i sagen, selvom sagen var sendt til afgørelse. Her var der blandt andet flere breve, som pigen havde skrevet til en terrordømt dansk mand, og i et af dem stod der, at hun stak pædagogen på institutionen ned, fordi han tidligere havde været soldat i Afghanistan. 

I et brev skrevet 30. april har hun derudover skrevet:

- Lad dem tro, at jeg ikke tænker på islam, når jeg sidder i en celle. Allah, den barmhjertige og tilgivende, ved, at jeg lokker dem alle sammen i en fælde.

Strafudmåling følger torsdag

Forsvarer og anklager skal nu procedere for, hvilken straf de mener, at pigen skal have. Anklager Kristian Kirk har tidligere fortalt i medierne, at han vil kræve, at pigen skal i forvaring. Det skyldes blandt andet, at hun har været gennem en mentalundersøgelse, og Retslægerådet på den baggrund har anbefalet netop forvaring.

Forsvarer Mette Grith Stage mener ikke, at det er holdbart, at så ung en pige skal i forvaring.

Strafudmålingen skal efter planen være klar på torsdag, 18. maj.