Jura-ekspert: Det er mest noget, man ser i amerikanske film

Det er usædvanligt, at der kommer nye beviser så sent i en sag, siger en lektor i jura om den nye udvikling i Kundby-sagen.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke hver dag, en dom bliver udskudt, fordi der i sidste øjeblik dukker nye beviser op, som det er sket i Kundby-sagen i dag.

Anklager Kristian Kirk kræver nemlig, at han får lov til at fremlægge nye beviser i sagen. Beviser som ifølge anklageren er dukket op på anklagemyndighedens bord i går.

quote Det er bestemt ikke normal praksis. Som regel har anklagemyndigheden færdigefterforsket sin sag, inden retssagen begynder

Trine Baumbach, lektor i jura ved Københavns Universitet 

- Det er bestemt ikke normal praksis. Som regel har anklagemyndigheden færdigefterforsket sin sag, inden retssagen begynder, siger Trine Baumbach, der er lektor i jura ved Københavns Universitet, til TV ØST.

Trine Baumbach har ikke eksempler på lignende sager, hvor det samme er sket.

- Det er mest noget, man ser i amerikanske film, hvor anklageren eller forsvareren kommer løbende ind i retssalen i sidste øjeblik og vender op og ned på sagens udfald, siger hun.

Må ikke forhindre sandheden

I morgen, hvor der oprindeligt skulle falde dom i sagen, skal anklager Kristian Kirk overbevise Retten i Holbæk om, at hans nye beviser skal indgå i sagen.

- Anklageren skal fortælle retten, hvilke beviser der er tale om, hvorfor de er vigtige og hvilken karakter de spiller i sagen. Desuden skal han også argumentere for, hvorfor beviserne ikke er blevet fremlagt før, siger Trine Baumbach.

quote De danske domstole er meget pragmatiske i forhold til nye beviser. I straffesager, som er statens ansvar, er det altid vigtigt at nå frem til sandheden

Trine Baumbach, lektor i jura ved Københavns Universitet 

Ifølge lektoren i jura er der stor sandsynlighed for, at retten vil lytte til anklagerens anmodning.

- De danske domstole er meget pragmatiske i forhold til nye beviser. I straffesager, som er statens ansvar, er det altid vigtigt at nå frem til sandheden. Man må ikke forhindre, at man kan nå frem til sandheden i det omfang, det er muligt, siger hun.

Forsvareren er ikke skakmat

Får anklagemyndigheden lov til at fremlægge sine beviser, genoptages bevisførelsen. Det betyder, at samtlige nævninge skal indkaldes igen.

- Hovedforhandlingerne, som vi kalder det, bliver simpelthen genoptaget, siger Trine Baumbach.

Der kan dog gå lang tid, før det sker.

- Får anklageren medhold i sin anmodning, vil forsvareren formentlig kræve sagen udsat, så hun kan sætte sig ind i tingene. Så det er ikke fordi, forsvareren pludselig er skakmat, når de nye oplysninger kommer frem, siger Trine Baumbach.

Retssagen begynder klokken 9:30 i Retten i Holbæk fredag.