Isolationsfængsling af 15-årig pige bekymrer forening

Den 15-årige pige fra Kundby må ud af isolation, mener forening, der også vil vide, hvad der er gjort for at forhindre skader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Isolationsfængslingen af en 15-årig pige i en mørkelagt sag fra Kundby ved Holbæk vækker bekymring i Retspolitisk Forening.

Retten har bestemt, at pigen skal sidde varetægtsfængslet i isolation indtil 9. februar. Til den tid har hun siddet i fire uger uden kontakt til omverdenen.

- Vi ved, at selv kortvarig isolation kan give alvorlige psykiske skader, og der må kunne bruges mindre indgribende foranstaltninger til at sikre, at pigen ikke kommunikerer med omverdenen, siger advokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

I forbindelse med et bestyrelsesmøde lørdag opfordrer foreningen rigsadvokaten eller i sidste ende hans chef, justitsminister Søren Pind (V), til at slippe pigen ud af isolationsfængslet.

Retspolitisk Forening har i årtier kæmpet for at begrænse varetægtsfængsling og har gennem tiden fremlagt dokumentation for, hvor store skader det kan påføre et menneske at sidde isoleret.

- Det er heldigvis lykkedes at begrænse isolation meget, så det kun sker sjældent. Og jeg kan ikke komme i tanker om andre tilfælde, hvor man har sat en 15-årig i isolationsfængsel, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Kundby-sagen er blevet behandlet for dobbeltlukkede døre, og der er ikke sluppet meget ud til offentligheden om, hvad sigtelserne mod pigen og en 24-årig mand, der også er fængslet i isolation, går ud på.

Angiveligt har politiet fundet sprængstoffer hjemme hos pigen.

Hvis pigen ikke kan komme ud af isolation, må anklagemyndigheden i det mindste redegøre for, hvordan der er taget hånd om behandlingen af hende, så hun ikke får psykiske skader, mener foreningen.

 - På grund af den alvorlige sigtelse, som, vi forstår, har noget med terror og bomber at gøre, har alle lagt sig fladt ned i denne sag. Hvis man ikke mener, det er forsvarligt, at hun kommer ud af isolationen, så skylder man offentligheden en klar tilkendegivelse af, hvad man har gjort for at undgå, at hun tager skade, siger Bjørn Elmquist.

/ritzau/


Nyhedsoverblik