Forsvarsadvokat går til landsretten: Vil stoppe ny bevisførelse i Kundbysagen

Forsvarsadvokaten i Kundbysagen vil forhindre, at anklagemyndigheden fremfører flere beviser i sagen.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage går til landsretten for at forhindre, at anklagemyndigheden får lov at genoptage bevisførelsen i Kundbysagen.

Helt ekstraordinært tillod Retten i Holbæk i sidste uge de nye beviser, selv om bevisførelsen i sagen egentlig er afsluttet. Det skriver Ritzau. 

De nye beviser er blandt andet to breve, som blev beslaglagt pigens celle bare tre dage før, retten skulle have taget stilling til, om hun er skyldig eller ej.

Brevene var ifølge anklageren tiltænkt Enes Ciftci, en 25-årig dansk-tyrkisk syrienkriger, som i marts mistede sit danske statsborgerskab, fordi han rejste til Syrien for at tilslutte sig terrorgruppen Islamisk Stat. Pigen har også modtaget breve fra ham.

Som udgangspunkt kan en sådan beslutning ikke kæres til landsretten, men ifølge Grith Stage er spørgsmålet så vigtigt, at hun håber på en undtagelse.

- Gennem årene er der skabt en retspraksis, hvor landsretten alligevel ser på sager, hvis de mener, det er af fundamental betydning, siger advokaten til Ritzau.

Beviser blev fundet i piges sko

De nye beviser består af sedler, der er fundet i den tiltalte piges sko og i hendes celle i Vestre Fængsel.

Blandt andet er der fundet to breve, som ifølge anklager Kristian Kirk er skrevet til den terrordømte Hamza Cakan - der tidligere hed Enes Cifti.

Manden, der er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, har tidligere skrevet et brev til den nu 17-årige pige. Derudover er der også fundet en seddel, hvorpå der står en række navne.

- Det er alle sammen folk, der er dømt i danske terrorsager, fortalte Kristian Kirk fredag formiddag ved Retten i Holbæk.

En anden seddel, der er blevet fundet, er dateret 30. april 2017. På baggrund af datoen er der ifølge anklageren tale om "helt friske refleksioner" fra den 17-årige pige om hendes situation.

På nuværende tidspunkt er planen, at retssagen mod pigen fortsætter 10. maj med anklagemyndighedens præsentation af de nye beviser - hvis altså ikke landsretten når at forbyde tilladelse inden da.

Skyldsspørgsmålet ventes afgjort 16. maj.