Følg retssagen mod pigen fra Kundby: Hjemmeværnsmand fandt mistænkelig seddel

Det er dag tre i retssagen mod en 17-årig pige fra Kundby, der er tiltalt for forsøg på terrorisme. TV ØST liveblogger fra Retten i Holbæk.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du finder livebloggen længere nede i artiklen. Journalist Anders Garde blogger fra Retten i Holbæk.

I dag begynder dag tre i retssagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby, som er tiltalt for forsøg på terrorisme. 

Og i dag er det tid til at bringe vidner ind i retssalen. Det vil være pårørende til pigen, en betjent, en sprængstofsekspert, hendes tidligere lærer og én hun har gået på Sydskolen med i Fårevejle, som hun sendte truende beskeder til.

I alt vil der være ni vidner. 

Den nordvestsjællandske landsby Kundby med sine cirka 700 indbyggere blev pludselig landskendt, efter en dengang 15-årig pige den 13. januar 2016 blev anholdt af betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Under en større politiaktion fandt betjente sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i landsbyen tæt ved Holbæk. Pigen er efterfølgende blevet tiltalt for terrorisme, fordi anklageren i sagen vurderer, at hun vil bombe to skoler på Sjælland.

Kundbysagen - Dag 3

playliveblog

Tog Omar El-Husseins navn

Til gårsdagens retsdag kom det blandt andet frem, at Kundby-pigen på et tidspunkt valgte at tage Omar El-Husseins efternavn. Terroristen, der stod bag angrebet ved Krudttønden og synagogen i København i 2015.

- Jeg så Youtube-videoer, og så synes jeg, det var meget fedt. Jeg synes, han var lidt sej. Derfor tog jeg hans navn. Man bliver ikke radikaliseret ved at tage en andens navn, forklarede Kundby-pigen i retten i går.

Anklageren læste i retten op af politiets afhøring af pigen. Dengang forklarede hun, at hun så op til Omar El-Hussein, fordi han døde som martyr og muslim. Den ændrede sig dog nogle uger senere.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. På et tidspunkt syntes jeg, det var ok, hvad Omar havde gjort, men det var meget kort, sagde Kundby-pigen i retten tidligere i dag.

Hun understregede samtidig, at hun ikke længere sympatiserer med Omar El-Husseins handlinger.

"Det slog klik for mig"

Kundby-pigen er også tiltalt for at stikke en mandlig pædagog i maven med et stikvåben lavet af knust spejlglas på den institution, hvor hun har været varetægtsfængslet.

Ved Retten i Holbæk i går kom det frem, at pigen i detaljer havde skrevet om overfaldet i sin dagbog.

- Jeg var sur på ham, og det slog klik for mig, forklarer Kundby-pigen i retten.

I Kundby-pigens dagbog fremgår det, hvordan den unge pige var begyndt at spørge pædagogerne på institutionen, om de var kristne. Var svaret ja, eller var de ateister, blev de ifølge Kundby-pigens dagbog hendes fjender.

Ved Retten i Holbæk forklarede pigen, at hun havde diskuteret om blandt andet religion med pædagogen, som hun næste dag stak ned.