Få overblikket i Kundby-sagen her

I Kundby-sagen er en nu 17-årig pige idømt seks års fængsel for forsøg på terror. Hendes plan var at angribe to skoler med hjemmelavede bomber.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pige fra Kundby på Sjælland var kun 15 år, da hun planlagde at angribe to skoler. Hun får seks års fængsel.

I den såkaldte Kundbysag er en nu 17-årig pige idømt seks års fængsel for forsøg på terror. Hendes plan var at angribe to skoler med hjemmelavede bomber. Få et overblik over sagen her:

 

2016:

13. januar:

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion kemikalier på en adresse på Trønningevej i Kundby i Vestsjælland. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

En 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

14. januar:

Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Holbæk, hvor hun varetægtsfængsles. Det sker for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Det kommer senere frem, at sigtelsen drejer sig om besiddelse af sprængstoffer og at planlægge angreb mod to skoler.

15. januar:

En 24-årig mand fremstilles i grundlovshør, der ligesom pigens foregår for dobbeltlukkede døre. Han bliver varetægtsfængslet.

Manden har tidligere været i Syrien og har her lært at håndtere våben. Han meldte sig selv til politiet.

8. marts:

Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver ved Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

21. april:

Det kommer frem, at en amerikansk kaptajn stationeret på en base i Irak har fået en medalje af det danske forsvar. Ifølge USA var hans tip årsag til, at et angreb mod en skole i Danmark blev forpurret.

 

2017:

10. februar:

Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han løslades efter at have siddet fængslet i knap et år. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

17. februar:

Anklageskriftet mod pigen om forsøg på terror bliver frigivet. Her hævdes det, at pigen ventede på at få ordre til at udføre angrebet på den ene skole.

Desuden anklages hun for vold af særlig farlig karakter. Under opholdet på en institution skal hun efter et halvt års varetægtsfængsling have stukket en pædagog i maven med et stikvåben. Det var fremstillet af knust spejlglas.

23. marts:

Anklagemyndigheden oplyser, at pigen kræves idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker, efter at sagen har været forelagt Retslægerådet.

Efter straffeloven kan en person idømmes forvaring på ubestemt tid, hvis vedkommende bliver fundet skyldig i meget alvorlig kriminalitet og vurderes at være farlig for sine omgivelser. Samtidig skal retten vurdere, at forvaring vil være en mere passende foranstaltning end almindelig fængselsstraf.

19. april:

Retssagen mod den tiltalte pige begynder.

5. maj:

Retten skulle efter planen have afsagt kendelse om skyldsspørgsmålet. I stedet begærer anklagemyndigheden bevisførelsen genoptaget. Det får anklageren lov til først af byretten og siden Østre Landsret.

I pigens celle er der blandt andet fundet et brev fra en terrordømt mand, som anklagemyndigheden ønsker fremlagt for retten. Retten efterkommer begæringen og udsætter skyldskendelsen til 16. maj.

16. maj:

Den nu 17-årige kendes skyldig i forsøg på terror, da hun planlagde bombeangreb.

18. maj:

Pigen idømmes ved Retten i Holbæk seks års fængsel.