Er Kundbypigen dybt radikaliseret eller opmærksomhedssøgende? Det afgøres fredag

Fredag afgøres det i Østre Landsret, hvorvidt en nu 17-årig pige fra Kundby skal dømmes skyldig i forsøg på terrorhandlinger.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hun har indkøbt kemikalier. Endda i to forskellige butikker, fordi hun ikke ville opdages. Hun er blevet lynradikaliseret, og hun kommunikerer stadig med terrordømte, selv om hun sidder fængslet. 

Anklager i Kundbysagen, Kristian Kirk, er ikke i tvivl om, at det ikke bare er en forvirret og opmærksomhedssøgende teenagepige, der iklædt en lys trøje og jeans sidder på anklagebænken i Østre Landsret. 

- Vi har set to udgaver af den her unge pige. Her i retten ligner hun en almindelig teenager, man kan bruge en kliché og sige naboens datter. Men vi har set hendes søgehistorik på nettet, hvor hun har søgt efter jihad, vantro og Islamisk Stat, og vi har set hendes dagbog og hendes breve fra fængslet, hvor hun har skrevet med blandt andre en kendt salafist. Og så kan man jo spørge sig selv, om det er den samme person, der sidder der, sagde Kristian Kirk i dag, da han fremlagde sagen for nævninge og dommere i Østre Landsret, hvor ankesagen mod den såkaldte Kundby-pige er i gang. 

Billeder af halshugninger

Anklageren har i retten fremlagt en lang række beviser i sagen, blandt andet kvitteringer for indkøb af kemikalier, fundet hjemme hos pigen, der på daværende tidspunkt boede hos sin mor.

Ved en gennemgang af pigens telefon fandt politiet ligeledes en række søgninger på opskrifter på at lave en hjemmelavet bombe, ligesom pigen har søgt efter eksempelvis dødsvers fra Koranen og “hvordan bliver man martyr”.

Desuden lå der en række billeder af halshugninger på hendes telefon.

Pigen har i et grundlovsforhør erkendt, at hun havde planer om at slå jødiske børn ihjel, og at hun ikke brød sig om jøder, fordi hun var muslim. 

Anklager går efter forvaring

I byretten i Holbæk fandt et enigt nævningeting pigen skyldig i forsøg på terror. Hun blev idømt seks års fængsel, og anklageren, der, efter anbefaling fra Retslægerådet, gik efter en forvaringsdom, ankede sagen til Østre Landsret.

Senere ankede også forsvarer Mette Grith Stage sagen, fordi hun mener, at pigen skal frifindes for tiltalen for forsøg på terror. 

Mette Grith Stage mener nemlig ingenlunde, at der er tale om, at pigen havde til hensigt at fuldføre planerne om at bombe Sydskolen i Fårevejle eller den jødiske Carolineskolen i København, sådan som anklageren påstår. 

- Jeg er ikke enig i, at det er hævet over enhver rimelig tvivl, at hun ville have gennemført de her handlinger, hvis ikke hun var blevet opdaget. Jeg mener ikke, at hun ville have gjort det, siger Mette Grith Stage. 

Havde ondt i livet

- Pigen havde massive problemer, hun var ensom, og hun var selvskadende. Hun havde ondt i livet. Og hun fandt i islam et fællesskab, hvor hun fandt ro. Det var tilfældigt, at det var islam. Det vigtigste var, at hun fandt et sted, hvor hun følte, hun hørte til, et fællesskab, hvor hun kunne finde noget anerkendelse. Hun troede, at IS var moderate muslimer, og der går lidt tid, før det går op for hende, hvad de står for. Og det er ikke kedeligt, hvis man kender og er venner med nogle fra IS, sagde Mette Grith Stage i dag i sin procedure. 

- Så pludselig har den her - i egne øjne - stille og kedelige pige fra Kundby en direkte linje til lederen af en af de mest omtalte grupper i verden, takket være de sociale medier. Eller det var det, hun troede, og det gik slet ikke op for hende, at hun ikke talte med den ægte kalif fra Islamisk Stat. Det var stort for hende. Og han skriver med hende, og kalder hende “søster” og dét, synes hun, er spændende, sagde forsvareren.

quote Det er ikke en rationelt tænkende voksen, vi har med at gøre her. Det er en teenager. Et barn. 

Mette Grith Stage, forsvarer 

Kunne ikke overskue konsekvenserne

Forsvarer Mette Grith Stage påpegede desuden, at hun var enig i, at det ikke er smart at kommunikere med rabiate islamister men mindede om, at pigen kun var 15 år på daværende tidspunkt. 

- Teenagere gør ting, som er helt sorte for os voksne. Vi forstår det ikke. Det er ikke en rationelt tænkende voksen, vi har med at gøre her, det er en teenager, et barn. Hvis det havde været en på 30 år, der havde skrevet de her ting og havde de her kontakter, så ville jeg være enig med anklageren. Men hun var 15 år, og hun havde ikke overblik over konsekvenserne, sagde Mette Grith Stage i sin procedure.

Hun sagde også til nævningene, at de skulle tænke på, at der var tale om en ung pige, der ikke kunne overskue at lyve over for sin mor og tage toget til København.

- Skulle hun virkelig som en hårdkogt kriminel kunne overskue at tage til København med en bombe for at slå nogen børn ihjel? spurgte hun retorisk.

- Det mener jeg ikke, svarede hun sig selv. 

Stak pædagog ned med spejlglas

Pigen er udover tiltalen, der vedrører terror, også tiltalt for legemsangreb af særlig rå og farlig karakter. Det er hun, fordi hun, mens hun sad varetægtsfængslet, overfaldt en pædagog og stak ham i maven med et stykke glas fra et spejl.

Pigen har tidligere skrevet i et notat, at hun gjorde det, fordi pædagogen var vantro, og at den første blodsdråbe fra en vantro ville rense hende og skaffe hende adgang til paradis.

- Jeg er stum af glæde, jeg troede ikke, at jeg kunne gøre det, skrev hun dengang. 

Afgørelsens time i morgen

I dag siger hun, at hun var meget presset og vred over, at hun havde flere restriktioner end de andre unge, der var anbragt samme sted.

Hun erkender altså at have stukket pædagogen ned, men hun vil ikke anerkende, at det var på grund af religion. 

- Det vil hun ikke, fordi det viser, at hun er voldsparat og dybt radikaliseret, sagde anklager Kristian Kirk i dag til nævningene i Østre Landsret. 

I morgen klokken 13 er der afgørelse af skyldsspørgsmålet.