Dommens time nærmer sig: Planlagde Kundby-pigen terrorangreb?

I morgen falder der dom i den meget omtalte Kundby-sag, hvor en 17-årig pige blandt andet er tiltalt for forsøg på terror mod Sydskolen i Fårevejle.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planlagde en 17-årig pige først at bombe en gallafest på Sydskolen i Fårevejle i januar sidste år og derefter at bombe den jødiske skole Carolineskolen i København en måned senere?

Eller kom hun udelukkende med trusler og skrev sedler med ord som ’join Islamic State’, ’jihad’ og ’Gud er stor’ på arabisk for at gøre sig selv interessant og skræmme de klassekammerater, der havde mobbet hende?

Det afgør Retten i Holbæk i morgen, tirsdag, når der falder dom i den såkaldte Kundby-sag. Et år og fire måneder efter den unge pige blev anholdt i sit hjem på Trønningevej i Kundby. 

Stoppede med at spise svinekød

Forløbet med den unge pige startede en del måneder før hendes anholdelse. På en ferie i Tyrkiet i sommeren 2015 mødte hun en mand, som hun forelskede sig i. Da hun kom hjem, blev hun tiltagende fascineret af den tyrkiske kultur og islam – og til sidst konverterede hun.

quote Når jeg sagde terrorisme, sagde hun: ”Nej, det er ikke terrorisme. Det er Guds gerning.”

Pigens tidligere lærer under retssagen

Pigens mor har forklaret i retten, at hun blev mere og mere bekymret for sin datter, som pludselig ville lære at tale tyrkisk og stoppede med at spise svinekød. Hun forsøgte at få hjælp hos kommunen, men den fik hun angiveligt ikke. I hvert fald ikke i tilstrækkelig grad. Dog rådede kommunen senere i forløbet moren til at brænde pigens pas, så hun for eksempel ikke kunne tage til Syrien og slutte sig til Islamisk Stat. Et råd, som moren valgte at følge. 

Også en af pigens lærere var meget bekymret for den nu 17-årige pige. Han havde haft flere samtaler med pigen om hendes voksende interesse for jihad og Islamisk Stat. På et tidspunkt var han så bekymret, at han optog en 55 minutter lang samtale med pigen på sin iPad, som han efterfølgende gav til politiet. Her talte de to om pigens angivelige bombeplaner og hendes fascination af terrorisme.

- Når jeg sagde terrorisme, sagde hun: ”Nej, det er ikke terrorisme. Det er Guds gerning,” har læreren forklaret under den verserende retssag.

Mor kontaktede politiet

13. januar 2016 mødte Midt- og Vestsjællands Politi talstærkt op på Kundby-pigens adresse. Dagen forinden kontaktede pigens mor selv politiet, fordi hun havde fundet noget, som anklageren kalder ”et kemisk forsøg” i kælderen.

- Det lugter stærkt, men jeg har ingen anelse om, hvad det er, forklarede moren om den klare væske ved et retsmøde. 

Hun fandt også en skotøjsækse med flere sedler. På én af dem stod der:

- Jihad, Bomhusvej 18, Carolinaskolen, jødisk 8. februar, tid ukendt, 9-13 – Allah er stor.

Søgte efter bombemanualer

En stor del af anklagemyndighedens sag er desuden baseret på en række digitale spor, som de har fundet under deres efterforskning af pigen. Blandt andet har anklageren fortalt i retten, at pigen flere gange skrev til forskellige Twitter-profiler, at hun gerne ville i hellig krig for Allah. Blandt andet skrev hun til en profil, der hed ’Islamic State Media’.

quote Jeg synes, det var spændende. Når jeg kontaktede dem, fik jeg noget spænding i min hverdag

Kundby-pigens forklaring under retssagen

- Jeg synes, det var spændende. Når jeg kontaktede dem, fik jeg noget spænding i min hverdag, fortalte pigen under retssagen i den forbindelse.

Politiet har også kunnet se, at hun i november 2015 begyndte at søge efter bombemanualer på internettet.

Bare tomme trusler

Men spørger man pigen selv, så havde hun aldrig reelle intentioner om hverken at tilslutte sig Islamisk Stat eller gennemføre bombeangreb – heller ikke, selvom hun på en af de føromtalte sedler havde skrevet, at hun ville sprænge en bombe på Sydskolen til en gallafest og løbe sin vej bagefter. Planen var i stedet at tage et billede af sedlen og sende det til nogle elever på skolen. 

- Jeg ville skræmme mine tidligere skolekammerater. De havde skrevet dårlige ting om mig. Men jeg mente ikke noget med det. Jeg ønskede ikke, at angrebet rent faktisk skulle finde sted. Det var tomme trusler, har Kundby-pigen forklaret i retten.

Også pigens mor har forklaret, at hun ikke tror på, at hendes datter havde tænkt sig at gennemføre angrebene.

Fik genåbnet bevisførelse

Kundby-sagen har fyldt meget i medierne, især siden retssagen gik i gang 19. april. Egentlig skulle der være faldet dom 5. maj, men dagen før domsafsigelsen afgav anklager Kristian Kirk ganske utraditionelt en begæring om at genåbne bevisførelsen.

quote Jeg mente ikke noget med det. Jeg ønskede ikke, at angrebet rent faktisk skulle finde sted. Det var tomme trusler

Kundby-pigens forklaring under retssagen

Han havde nemlig dagen forinden modtaget nogle nye oplysninger fra Midt- og Vestsjællands Politi, som han mente var essentielle for sagens udfald. Kristian Kirk fik – efter store protester fra forsvarer Mette Grith Stage – lov til at fremlægge sine nye beviser. De nye beviser var blandt andet to breve, som pigen havde skrevet til en terrordømt dansker. 

Nu er det så op til nævningene ved Retten i Holbæk at vurdere, om den 17-årige pige fra Kundby har planlagt to bombeangreb, eller om hun aldrig havde planer om at gennemføre dem. Her på TV ØST følger vi domsafsigelsen og liveblogger derfra.

Kundby-pigen nægter sig skyldig i forsøg på terror. Anklageren vil i tilfælde af, at pigen bliver dømt, kræve forvaring.

Det er Kundby-pigen tiltalt for: