Der venter 16-årig pige vigtigt retsmøde i Kundbysag

Jødisk skole i København og Sydskolen i Fårevejle skulle ifølge politiet angribes med hjemmelavede bomber.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at advokat Mette Grith vil kræve den 16-årige pige løsladt. Det var dog ikke korrekt citeret af ritzau.

En bare 16-årig pige fra Kundby har onsdag tilbragt præcis otte måneder som varetægtsfængslet på en institution i en sag om terrorplaner mod to skoler på Sjælland.

Ifølge retsplejeloven skal der foreligge helt særlige omstændigheder, hvis en person under 18 år skal sidde varetægtsfængslet så længe. Og netop derfor ser advokat Mette Grith Stage frem til på mandag.

- Et retsmøde bør i sig selv have en vis betydning, når man rammer de otte måneder med en ung under 18 år. Det er selvfølgelig derfor, at jeg har et ønske om et retsmøde på mandag, siger Mette Grith Stage.

Udsatte retsmødet 

Retsmødet i Holbæk skulle egentlig have fundet sted onsdag, men praktiske omstændigheder førte til, at parterne i stedet mødes på mandag.

På trods af udsættelsen har en dommer i Holbæk onsdag haft øjne på sagen.

Det skyldes dels, at retten skulle sige god for den fortsatte varetægtsfængsling af pigen. Og så var der spørgsmålet om hendes påståede hjælper, en 24-årig mand fra Aarhus.

Manden havde imidlertid ikke nogen forventning om umiddelbar løsladelse. Derfor havde hans advokat, Michael Juul Eriksen, i forvejen meddelt, at hans klient frivilligt tager fire uger mere bag tremmer.

Manden er sigtet for at medvirke til pigens planer om at ville angribe den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle med hjemmelavede bomber.

De nægter sig begge skyldige

Sagen begyndte 13. januar i år, da Midt- og Vestsjællands Politi gennemførte en større politiaktion på en adresse ved Kundby ikke langt fra Holbæk.

Den dengang 15-årige pige, som er konverteret til islam, blev anholdt og fremstillet i grundlovsforhør dagen efter. Samme dag meldte den 24-årige mand sig selv til politiet i Østjylland, hvorefter han blev anholdt.

De to sigtede mødte angiveligt hinanden på internettet, hvor den 16-årige pige også har erklæret sin støtte til jihad


Nyhedsoverblik