15-årig pige fra Kundby går til landsretten

Forsvarer for pige vil bede om et retsmøde i landsretten for at få sat hende på fri fod i mørkelagt sag.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 15-årig pige fra Nordvestsjælland vil nu appellere til Østre Landsret for at blive fri for isolationsfængslingen i et arresthus.

Det oplyser pigens forsvarer, advokat Nima Nabipour, tirsdag til Ritzau.

Pigen fra Kundby blev i sidste uge varetægtsfængslet i et grundlovsforhør ved Retten i Holbæk. Sigtelserne mod hende holdes hemmelige, men angiveligt har politiet mistanke om, at hun ville fremstille sprængstof. Ifølge TV2 sigtes hun desuden for at billige terror.

Anbragt i arresthus for voksne

Meget usædvanligt er pigen anbragt i et arresthus, som er beregnet for voksne. Normalt frihedsberøves unge under 18 i såkaldt surrogat og opholder sig på en lukket institution for unge. 

Desuden er hun underkastet isolation. Dette er en klar undtagelse fra hovedreglen. Retsplejeloven siger, at det kun må ske, hvis "der i øvrigt foreligger helt særlige omstændigheder, som gør det påkrævet."

Advokat Nima Nabipour siger, at han vil kære byretsdommerens kendelse til Østre Landsret.

- Jeg vil begære mundtlig forhandling, tilføjer advokaten.

Forsvarer ønsker retsmøde

Dette betyder, at han ønsker, at landsretten holder et egentligt retsmøde om sagen. Langt de fleste såkaldte kæremål til landsretten om fængsling behandles på skriftligt grundlag.

- Hendes meget lave alder taget i betragtning er det meget uhensigtsmæssigt, at hun isolationsfængsles, sagde Nabipour mandag.

I den mørkelagte sag er også en 24-årig mand blevet varetægtsfængslet. Han meldte sig selv til Østjyllands Politi, da pigen var blevet anholdt.

Han skal ifølge flere medier have været i Syrien for at lære om våben. Pigen konverterede i efteråret til islam og har på nettet udtrykt sympati for hellig krig. Ifølge byrettens kendelse skal hun være isoleret frem til 26. januar. Selve fængslingen udløber 9. februar.

/ritzau/