2012 4 julemiddagen del 1

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Risalamande

6 personer

7½ dl letmælk

1 dl grødris

1 vanillestang

3 spsk sukker

100 g mandler

4 dl piskefløde

Flormelis til at smage til med

Bring mælken i kog og drys risengrynene i under omrøring. Kom vanillestangen i, jeg plejer at skære den over i to stykker først. Kog grøden for svag varme i ca. 45 minutter. Rør i den jævnligt, gerne mere eller mindre konstant, da den let brænder på. Når risene har suget mælken til sig, tages gryden af komfuret. Rør sukkeret i og lad grøden køle af. Stil grøden koldt, helst natten over. Smut mandlerne og hak dem groft. Flæk vanillestængerne, skrab kornene ud og rør dem i grøden. Rør de hakkede mandler i. Pisk fløden til ikke for hårdt skum. Vend det forsigtigt i grøden. Smag til med mere flormelis, indtil risalamanden er næsten lige så sød som vanilleis. Stil den i køleskabet indtil den serveres.

Rødkål

ca. 6 personer

1 kg rødkål (rødkål er meget forskellige i størrelsen, derefter har jeg angivet vægten. Ret resten af ingredienserne til, hvis du vil bruge mere eller mindre)

1 stort løg

40 g smør

½ dl balsamico eddike

1 dl vand

6 hele nelliker

2 spsk sukker

1 tsk salt

2 cox orange æbler i små tern

peber

Skær rødkålen i strimler med en stor kniv. De skal ikke være for fine – brug endelig ikke foodprocessoren til at snitte den, det bliver nemlig alt for fint. Pil og hak løget. Smelt smørret i en stor, tung gryde og svits løg og rødkål, til det er blevet blankt. Tilsæt balsamico, vand, de hele nelliker, salt og sukker. Lad rødkålet simre under låg i ca. 45 minutter, eller til den er mør. Kort inden den skal serveres, vendes æbleternene  i. Smag til igen, der er sikkert brug for mere salt, sukker, eddike eller peber.

Æblemos med peberrod

5 pænt store æbler, brug et madæble som Belle de Boskoop eller et godt spiseæble som Cox Orange eller Ingrid Marie

½ dl vand

250-350 g sukker (bruger du et surt madæble, skal du formentlig bruge hele sukkermængden, mens du kan klare dig med mindre med et sødt spiseæble)

4 spsk friskrevet peberrod, eller efter smag

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Kog dem i vandet i ca. 10 minutter, eller til de er blevet så bløde, at de kan moses. Tilsæt sukkeret og kog mosen igennem. Kom peberroden i. Smag den til – måske skal der bruges mere sukker og/eller peberrod. Lad mosen køle af, inden den serveres.

Hent printvenlig version af opskrifterne her