2009: Julemarked i Gisselfeld

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Gisselfeld er vi slet ikke kommet til julemarked, men til juletorv. Her er der pyntet op med levende lys, grantræer og den helt rette julestemning. I en af boderne bliver der lavet julestjerner. Og det skal ikke være for nemt, for her er papiret skiftet ud med pilebark. De bliver smukke, men er svære at lave.

I en anden bod bliver der solgt nisser. Gennem 25 år har Kate forfinet sin teknik så selv de broderede øjne på nisserne er helt perfekte.

Sille Roulund når også at høre lidt om grevens egne juletraditioner. Erik Danneskiold-Samsøe fortæller om barndommens juleaftener og hvordan de bliver fejret den dag i dag. Hvis du vil høre hvordan, så se udsendelsen her.

Her kan du læse mere om de julemarkeder, som vi besøger i 2009:

I Kræmmerhuset 1 besøger vi julebazaren på Gavnø Slot. I år er det 10. gang at der er julebazar på det sydsjællandske gods, og med 10.000 gæster og 112 stande er det Danmarks største julemarked.

I programmet ser vi nærmere på tre af standene.

I Blomsterbixens stand viser Lone Krag, hvordan man kan lave en nem og hurtig juledekoration, som løbende kan friskes op og bruges frem til jul.

"Velværet" byder på en afstressende reiki healing i den travle juletid og hjemmelavede cremer.

Der skal også være lidt til den søde tand, og det står Almuegaarden for.  De viser hvordan man laver bolsjestokke og kringler til at hænge på juletræet.

Sidst i programmet fortæller Helle Reedtz-Thott om julen på Gavnø Slot - om forberedelserne og traditionerne.Se mere på www.gavnoe.dk

I Kræmmerhuset 2 er Sille taget til julemarked på Kragerup Gods i Vestsjælland. Det er 13. gang, at godset inviterer til julemarked med 60 forskellige stande og ca. 7.000 besøgende.

Vi viser klip fra tre arbejdende stande i programmet.

Fåreavler Anne Hjelm Jensen har gotlandske pelsfår og sælger skind, uld, plaider, garn og filtsko til den kolde vintertid.  Hun viser, hvordan man skærer et skind til.

I sit glasværksted laver Pia Abel Jensen perler af glas, som hun bagefter dekorerer og laver smykker af.Endelig kigger Sille forbi VL-Designs stand, hvor Line Sørensen laver de skønneste papirklip. I dagens anledning har hun valgt at vise et juleophæng.

Til slut fortæller Birgitte Dinesen, der bor i en af godsets ejendomme, om julemarkedet, som hun selv arrangerer.  Juletraditioner er der ingen af på stedet, da Birgitte Dinesen altid rejser væk i julen.

Læs mere på: www.kragerup.dk

I Kræmmerhuset 3 gælder det juletorvet på Gisselfeld Kloster ved Haslev. Med sine ca. 100 stande rundt omkring i og udenfor godsets bygninger er juletorvet kendt som Danmarks hyggeligste. I år er det 11. gang, at Gisselfeld inviterer til juletorv.

Vi besøger tre af de mange stande.

Flettekompagniet består af tre kvinder, der laver alverdens ting i pileflet. I programmet viser Mie Nielsen hvordan man laver et hjerte af pilebark.

Kates Nisser har været med på Gisselfeld i mange år og Kate har lavet nisser i stof, filt og strik i  endnu flere år. I 25 år faktisk. Hun viser hvordan filt-slaskenissen Magderød bliver til.

Bakkely Keramik laver brugskunst i form af krus, navneskilte, sparegrise, skåle, foderhuse og meget mere.  I deres arbejdende stand fræser ægteparret Kristensson navne i keramikkrus på bestilling.

Til slut i programmet fortæller Grev Erik Danneskjold Samsøe om familiens juletraditioner.

Læs mere på www.gisselfeld-kloster.dk

I Kræmmerhuset 4 tager vi sydpå til julemarked på Knuthenborg Gods. Det er 10. gang, at godset og safariparken slår dørene op til julemarked, og i år er der 32 stande.

Vi har udvalgt tre meget forskellige stande i vores udsendelse.

Anette og Henriks Frugt har været med på markedet i alle 10 år med deres juletræer, mistelten og ikke mindst æbler selvfølgelig. De har pyntet et juletræ med æbler og viser hvordan man laver æblegløgg.

Ulla Larsen laver lys, både støbte lys og dekorationslys. Stearinlys kan laves i alskens former og i programmet viser Ulla, hvordan hun laver et juletræ i stearin.

Den sidste stand er af den slags, der kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Jytte og Jørgen laver gode gammeldag brændte mandler og kandiserede æbler.

Vi runder af med at lade lensgrevinde Charlotte Bille Brahe Knuth fortælle om juleforberedelser og -traditioner på Knuthenborg.

Læs mere på www.knuthenborg.dk