Næste valg: Forslag om at 16-årige skal stemme

Politikerne i København mener, at det skal være muligt for de 16-18-årige at stemme ved næste kommunalvalg, og flere politikere her i regionen er enige. Er du?

Tema: Kommunalvalget 2013
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er langt fra en ny debat, at 16-årige skal have lov til at stemme, men nu ser det ud til, at politikerne i København mener det alvorligt. Ifølge DR Nyheder vil 41 ud af de 55 mandater give de 16 og 17-årige lov til at stemme ved næste kommunalvalg om 4 år, og det er en god ide, lyder det fra politikere her i regionen.

Deltag i debatten: Skal børn have lov til at stemme?

- Jeg synes, det er positivt, men kun hvis man i folkeskolen så samtidig er positiv over for at tale mere om demokrati og politik. Det er nødvendigt for at klæde de unge på til at stemme, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (G), som håber, at en uddannelse af aldersgruppen kan være med til generelt at hæve valgdeltagelsen blandt de unge.

Gamle argumenter

I Odsherred Kommune var der for 4 år siden prøvevalg blandt de 16-17-årige. Ligesom dengang holder borgmester Thomas Adelskov (S) fast i, at de unge skal have lov til at stemme, selv om kritiske røster som Konservative i København mener, at de unge er for uoplyste og umodne til at sætte kryds ved kandidaterne.

- Det er da samme argumenter, man brugte, da valgretsalderen blev sat ned til 21 år og til 18 år, og da kvinder skulle have stememret. De gør bare som deres forældre eller mænd, og de har ikke forstand på det, men det holder altså ikke. Når man ser meningsmplingerne i dag, er der 20 procent af de voksne, som stadig ikke ved, hvad de skal stemme om 14 dage, så jeg synes ikke så meget, det handler om, hvem der er modne til at stemme, men om hvem der har lyst til at deltage, og så har vi politikere et ansvar for at klæde vælgerne på at til at træffe et valg, siger Thomas Adelskov til TV2 ØST.

45 procent var for

Ved det seneste kommunalvalg i 2009 lavede Dansk Ungdoms Fællesråd en undersøgelse, der viste, at 45 procent af de 700 byrådskandidater i Region Sjælland gik ind for at give unge unge ned til 16 år lov til at stemme til kommunalvalget. 39 procent var imod, mens 16 procent ikke svarede.

Både John Brædder og Thomas Adelskov mener, at de unge skal have lov til at stemme til både kommunalvalg og folketingsvalg.

Hvad mener du? Skal de 16 og 17-årige have lov til at stemme ved de kommende valg? Hvad taler for og imod?

play
Skyderi i Holbæk 24. januar 2021

Skyderi i Holbæk - tre mænd anholdt

play
Cello-skole

Unge talenter øver på Stevns - spiller klassisk musik for køerne

playliveblog
Konfirmation

Seneste nyt om coronavirus: Restriktioner skaber uro om konfirmationer