Ukrainske politikere samler inspiration i Holbæk

Hvordan fungerer et kommunalvalg i Danmark? Det har fire ukrainske valgobservatører i dag været i Holbæk for at finde ud af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan hænger demokratiet sammen i Danmark, og hvordan foregår det, når krydset skal sættes ved et kommunal- og regionsrådsvalg?

Det er 75 valgobservatører fra flere udviklingslande i disse dage i Danmark for at finde ud af. Fire af dem – alle ukrainere – har i dag været i Holbæk, hvor Radikale Venstre var værter for den politiske oplæring.

- Det er meget brugbart for os, hvad I laver her i Danmark. I er rigtig gode til at arrangere valg, især når det kommer til lige muligheder for borgerne og alle kandidaterne. Vi har ikke de samme muligheder i de små politiske partier hos os, siger Olga Nemenezhyna, der sammen med de tre andre ukrainer er medlem af det liberale parti Power of People i deres hjemland.

quote I er rigtig gode til at arrangere valg, især når det kommer til lige muligheder for borgerne og alle kandidaterne

Olga Nemenezhyna, Power of People, Ukraine

Også besøg i Vordingborg

De udenlandske gæster besøgte valgsekretariatet i Holbæk Kommune, og de skal derudover følge selve valghandlingen i morgen, tirsdag, og den efterfølgende konstituering.

Og der har indtil videre været masser af inspiration at hente for ukrainerne.

- Vi vil gerne have det samme system som jer, fordi kandidaterne for eksempel har lige mulighed for at deltage i debatter. Det er et godt eksempel. De politiske programmer i partierne er også vigtige for os. Det er interessant at se, hvilke former for forandringer partierne støtter i Holbæk, siger Olga Nemenezhyna.

- I vores lokale parti går vi meget op i økonomi og udvikling i regionen og for eksempel skolepolitik. Jeg håber, vi finder ting her, som vi kan bruge i vores lokale, ukrainske program.

Også Vordingborg har besøg af valgobservatører. Her er Socialdemokratiet vært for to politikere fra Myanmar og Malaysia. Det er Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), der står bag de udenlandske besøg.