¨

Trængt borgmester kæmper om magten mod ny venstremand

Tilbage i 2015 stoppede borgerprotester og derefter byrådet i Faxe Kommune et forslag om at samle overbygningerne på både Øst- og Midt-skolerne på henholdsvis Rolloskolen i Faxe og Sofiendalskolen i Haslev. Nu kan forslaget dukke op igen på den anden side af valget. Foto: TV ØST

Det bliver svært for borgmester Knud Erik Hansen at genvinde magten. TV ØST giver dig overblikket i Faxe Kommune op til kommunalvalget.

Analyse: Det bliver op af bakke for Knud Erik Hansen, hvis han vil sikre fire år mere som borgmester i Faxe Kommune.

Den stilfærdige socialdemokrat har dog før vist sig ganske ferm til at forhandle sig godt ud af en umulig situation.

Men først skal vi se på de politiske fronter i kommunen, som er trukket skarpt op ved dette valg.

Der skal mere end fikse forhandlinger til at holde borgmester Knud Erik Hansen (S) ved magten

 

Rød blok har indgået et valgteknisk forbund. SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet er også på forhånd enige om at pege på Knud Erik Hansen som borgmester.

På den anden side går de blå partier også til valg i en samlet blok. Næsten. Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er i deres eget valgforbund.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

De blå har dog ikke på forhånd forpligtet sig til at pege på en bestemt borgmesterkandidat. Men Venstres spidskandidat Ole Vive er det naturlige førstevalg.

Men der kan ske overraskende ting på valgaftenen. Det er før sket i Faxe Kommune.

Besynderligt forløb

Hvis vi skruer tiden tilbage til valgaftenen den 19. november 2013, så var der netop et af de besynderlige forløb. Venstre blev kommunens største parti, og Dorte Nybjerg (V) var på vej mod borgmesterposten. Hun havde et solidt flertal bag sig i form af Dansk Folkeparti, Lokallisten og Det Konservative Folkeparti.

EN HURTIG GENNEMGANG

 • Faxe Kommune har været ledet af Socialdemokratiet siden 2010, da Knud Erik Hansen (S) blev borgmester. I 2013 kunne han fortsætte efter aftale med Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF.
   
 • Socialdemokratiet har indgået valgforbund med SF og Enhedslisten, og de peger på Knud Erik Hansen som deres borgmesterkandidat. Såfremt der ikke kan indgås konstitueringsaftale mellem partierne, er partierne frit stillet i det videre forløb.
   
 • Omvendt er Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Borgerlisten i valgforbund. Nye Borgerlige var oprindelig med, men har trukket sig fra kommunalvalget i Faxe, da man ikke kunne nå at blive klar. De har givet hinanden håndslag på, at de som det første vil mødes på valgnatten og forhandle rammerne for en fælles fremtid for Faxe Kommune. Imens har Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre fundet sammen i valgforbund.
   
 • Den første borgmester efter kommunalreformen i 2007 var Borgerlistens René Tuekær, og han er fortsat lokallistens borgmesterkandidat. I valgperioden har Borgerlisten mistet et af sine fire mandater til Venstre, der har otte pladser mod syv ved valget. Tilbage i 1993 blev René Tuekær i øvrigt borgmester første gang, da han brød med Socialdemokratiet og blev borgmester på borgerlige stemmer.

Kilde: Ritzau

Alligevel lykkedes det Venstre til flere af støttepartiernes overraskelse at forhandle sig ud af borgmesterkontoret. Venstre fik ganske vist tre formandsposter og 1. viceborgmesterjobbet.

Men i kommunalpolitik er det borgmesterkæden, der tæller.

Fiks forhandler

Byrådet i Faxe Kommune

Byrådets 25 medlemmer er fordelt sådan:
 
 • Socialdemokratiet: 6
 • Venstre: 8
 • Borgerlisten: 3
 • DF: 3
 • Det Konservative Folkeparti: 2
 • Enhedslisten: 2
 • SF: 1

Kilde: Faxe Kommune

Så er vi tilbage ved Knud Erik Hansen, der altså fik sig forhandlet til borgmesterposten i en situation, hvor det egentlig så umuligt ud. Han taler ikke i overskrifter eller gør sig i store armbevægelser, men han er ganske fiks til holde sammen på et byråd.

Senest er alle partier blevet enige om budgettet for 2018. Det kan i hvert fald i nogen kommuner være svært i valgår, hvor partier har behov for at markere sig.

To partier opgiver valget

Hverken Nye Borgerlige eller Alternativet stiller op til valget i Faxe Kommune. De to nye partier havde ellers begge indgået aftaler om valgforbund.

Men kort før fristen for at anmelde lister til valget, opgav de to partier. Ingen af dem kunne finde kandidater, der ville stille op.

Venstre med ny spids

Dorte Nybjerg holdt kun til en enkelt periode i spidsen for Venstre. Derfor stiller partiet med en ny spidskandidat, Ole Vive. Og han er virkelig ny. Ole Vive er nemlig ikke medlem af byrådet. Det kan gøre det lidt sværere at trænge igennem til vælgerne.

Dorte Nybjerg (V) holdt kun til en enkelt periode i spidsen for Venstre. Derfor stiller partiet med en ny spidskandidat, Ole Vive. Og han er virkelig ny

 

Venstre bliver også svækket af, at udvalgsformand Jonas Kristinsson trækker sig. Han var ikke den store stemmesluger ved valget i 2013, men han formåede alligevel at gøre sig kendt, da han sidste år foreslog at indføre et forbud mod burka og niqap for ansatte i kommunen.

Men der skal mere end fikse forhandlinger til at holde borgmester Knud Erik Hansen ved magten.

Socialdemokratiet skal have en markant valgfremgang for at bevare håbet. Derfor kan det røde parti blive nok nødt til lokke Dansk Folkeparti eller Borgerlisten over på sin side.

Hvem ved, der er jo før sket overraskende ting i Faxe.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

 • Folkeskolen er et centralt tema i valgkampen. Tilbage i 2015 stoppede borgerprotester og derefter byrådet i Faxe Kommune ganske vist et forslag om at samle overbygningerne på både Øst- og Midt-skolerne på henholdsvis Rolloskolen i Faxe og Sofiendalskolen i Haslev. Men forslaget kan dukke op igen på den anden side af valget.
   
 • Trygheden er truet i Haslev, hvor vold og trusler fra unge er blevet en del af hverdagen i den centrale del af byen. De lokaler kræver handling fra byrådspolitikerne i håbet om at få trygheden tilbage.
   
 • Der er gået ti år siden kommunesammenlægningen, men Faxe Kommune er stadig ikke sammentømret. I stedet rumsterer stemningen af Faxe mod Haslev stadig i kulissen.

Tip os Har du et godt tip?