Trængt borgmester kæmper om magten mod ny venstremand

Det bliver svært for borgmester Knud Erik Hansen at genvinde magten. TV ØST giver dig overblikket i Faxe Kommune op til kommunalvalget.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Det bliver op af bakke for Knud Erik Hansen, hvis han vil sikre fire år mere som borgmester i Faxe Kommune.

Den stilfærdige socialdemokrat har dog før vist sig ganske ferm til at forhandle sig godt ud af en umulig situation.

Men først skal vi se på de politiske fronter i kommunen, som er trukket skarpt op ved dette valg.

quote Der skal mere end fikse forhandlinger til at holde borgmester Knud Erik Hansen (S) ved magten

 

Rød blok har indgået et valgteknisk forbund. SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet er også på forhånd enige om at pege på Knud Erik Hansen som borgmester.

På den anden side går de blå partier også til valg i en samlet blok. Næsten. Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er i deres eget valgforbund.

BAG OM ARTIKLEN

De blå har dog ikke på forhånd forpligtet sig til at pege på en bestemt borgmesterkandidat. Men Venstres spidskandidat Ole Vive er det naturlige førstevalg.

Men der kan ske overraskende ting på valgaftenen. Det er før sket i Faxe Kommune.

Besynderligt forløb

Hvis vi skruer tiden tilbage til valgaftenen den 19. november 2013, så var der netop et af de besynderlige forløb. Venstre blev kommunens største parti, og Dorte Nybjerg (V) var på vej mod borgmesterposten. Hun havde et solidt flertal bag sig i form af Dansk Folkeparti, Lokallisten og Det Konservative Folkeparti.

EN HURTIG GENNEMGANG

Alligevel lykkedes det Venstre til flere af støttepartiernes overraskelse at forhandle sig ud af borgmesterkontoret. Venstre fik ganske vist tre formandsposter og 1. viceborgmesterjobbet.

Men i kommunalpolitik er det borgmesterkæden, der tæller.

Fiks forhandler

Byrådet i Faxe Kommune

Så er vi tilbage ved Knud Erik Hansen, der altså fik sig forhandlet til borgmesterposten i en situation, hvor det egentlig så umuligt ud. Han taler ikke i overskrifter eller gør sig i store armbevægelser, men han er ganske fiks til holde sammen på et byråd.

Senest er alle partier blevet enige om budgettet for 2018. Det kan i hvert fald i nogen kommuner være svært i valgår, hvor partier har behov for at markere sig.

To partier opgiver valget

Hverken Nye Borgerlige eller Alternativet stiller op til valget i Faxe Kommune. De to nye partier havde ellers begge indgået aftaler om valgforbund.

Men kort før fristen for at anmelde lister til valget, opgav de to partier. Ingen af dem kunne finde kandidater, der ville stille op.

Venstre med ny spids

Dorte Nybjerg holdt kun til en enkelt periode i spidsen for Venstre. Derfor stiller partiet med en ny spidskandidat, Ole Vive. Og han er virkelig ny. Ole Vive er nemlig ikke medlem af byrådet. Det kan gøre det lidt sværere at trænge igennem til vælgerne.

quote Dorte Nybjerg (V) holdt kun til en enkelt periode i spidsen for Venstre. Derfor stiller partiet med en ny spidskandidat, Ole Vive. Og han er virkelig ny

 

Venstre bliver også svækket af, at udvalgsformand Jonas Kristinsson trækker sig. Han var ikke den store stemmesluger ved valget i 2013, men han formåede alligevel at gøre sig kendt, da han sidste år foreslog at indføre et forbud mod burka og niqap for ansatte i kommunen.

Men der skal mere end fikse forhandlinger til at holde borgmester Knud Erik Hansen ved magten.

Socialdemokratiet skal have en markant valgfremgang for at bevare håbet. Derfor kan det røde parti blive nok nødt til lokke Dansk Folkeparti eller Borgerlisten over på sin side.

Hvem ved, der er jo før sket overraskende ting i Faxe.

TRE STORE TEMAER VED VALGET