Socialdemokraterne nærmer sig 100 år på borgmesterposten

Socialdemokratiet kan fejre 100 år på borgmesterposten, hvis de vinder valget. TV ØST giver dig overblikket i Næstved Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: 100 år på borgmesterposten. 

Det kan liste A i Næstved Kommune fejre i 2019, hvis borgmester Carsten Rasmussen (S) får lov til at beholde borgmesterkæden efter kommunalvalget den 21. november. 

quote Meget tyder på, at partiet godt kan begynde at finde de røde guirlander og champagnen frem

 

Socialdemokraterne har siddet for bordenden på rådhuset i Sjællands femtestørste by i 98 år, og meget tyder på, at partiet godt kan begynde at finde de røde guirlander og champagnen frem. 

Borgmester Carsten Rasmussen, der ved kommunalvalget i 2013 fik 12.440 personlige stemmer og sidder med 14 mandater i byrådet, bliver nemlig både inden for det politiske miljø og af kommentatorer spået gode chancer for genvalg. 

Hårde år med nedskæringer  

Men! Hvis man tror, at Rasmussen bliver båret ind på rådhuset af lutter jublende borgere og politiske kolleger, så tager man fejl. Meget tyder på, at han får knapt så prangende et valg som sidst.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Borgmesteren, der har siddet siden forgængeren, Henning Jensen (S), gik af i maj 2011, har haft et par hårde år med nedskæringer. Nu lurer utilfredsheden blandt borgere og politikere. 

Helt konkret havde Næstved Kommune ved sidste kommunalvalg i 2013 truslen om at blive sat under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet hængende over hovedet. Det har resulteret i heftige besparelser i den store kommune, der servicerer flere end 82.000 borgere. 

I Region Sjælland er Næstved Kommune eksempelvis blandt de absolutte topscorere, når det gælder besparelser på børneområdet. Staben af pædagoger er barberet ned, og antallet af lukkedage er steget til 22 lukkedage om året. Det er blandt det højeste i hele landet.

Samtidig er der blevet sparet på servicen til de ældre og på en lang række andre områder. 

Skolerne står øverst på valgagendaen 

Det er dog først og fremmest er skolerne, der stjæler overskrifterne. 

quote Partiet Venstre knækkede midt over på grund af skolereformen og delte sine otte mandater i fire for og fire imod. Det gav problemer for partiets frontmand

 

I december 2015 vedtog byrådet en ny skolereform, hvor byens skoler blev lagt sammen til seks storskoler. Alle skolebestyrelser blev fyret og nye, centrale bestyrelser sat i deres sted. 

Af geografiske hensyn – kommunen er stor – har man beholdt en række af skolerne ude i landet omkring Næstved by, men ellers er der blevet centraliseret i stor stil. Det har forringet skolevæsnet, mener mange forældre og lærere, der via Facebook-kampagner og demonstrationer råber vagt i gevær. 

Men det har også givet anledning til interne politiske problemer på rådhuset.

En hurtig gennemgang

  • Næstved Kommune har været ledet af socialdemokraterne siden 1919. Bykongen Henning Jensen (S), der havde været borgmester i 22 år, forlod posten den 1. maj 2011 til fordel for Carsten Rasmussen (S), der således kunne blive kørt i stilling til kommunalvalget 2013.
     
  • Carsten Rasmussen sørgede for en markant fremgang med til 40,5 procent af stemmerne og 14 mandater - tre flere end i 2009. Tilmed fik Carsten Rasmussen overvældende 12.440 personlige stemmer af de i alt 18.841 vælgere, der satte kryds ud for Socialdemokratiet.
     
  • Denne gang har Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige fundet sammen i et valgforbund. Det Konservative Folkeparti stiller igen med byrådsmedlem og tidligere folketingsmedlem Helge Adam Møller som spidskandidat.
     
  • 75-årige Helge Adam Møller vil gerne være borgmester, men har tidligere udtalt til Danske Kommuner: - Vores borgmester Carsten Rasmussen gør det også godt. Han har skabt et godt bredt samarbejde i byrådet, så skulle det blive mig efter næste valg, vil jeg gå i hans spor på det område.
     
  • Venstres borgmesterkandidat er Kristian Skov-Andersen. - Bliver der et borgerligt flertal, bliver der en borgerlig borgmester. Det giver sig selv, udtalte Kristian Skov-Andersen til sn.dk. Han udelukker intet på forhånd. Heller ikke at tale med Enhedslisten og Alternativet, hvis det viser sig nødvendigt for at få 16 mandater.
     
  • Enhedslisten, Radikale Venstre, Kristendemokraterne og den nye lokalliste NæstvedPartiet er i valgforbund

Kilde: Ritzau

Partiet Venstre knækkede midt over på grund af skolereformen og delte sine otte mandater i fire for og fire imod. Det gav problemer for partiets frontmand, den ellers så populære forhenværende folketingspolitiker Karsten Nonbo. 

Den intern uro kan faktisk, lyder vurderingerne, være en del af forklaringen på, hvorfor 65-årige Nonbo op til valget har bebudet, at han siger farvel til kommunalpolitik og helliger sig andre opgaver. 

Nu kan afskeden komme til at koste Venstre dyrt, eftersom Karsten Nonbo alene skaffede partiet 4.187 stemmer ved sidste valg. Samlet set fik partiet nemlig 12.074 stemmer i 2013.

Rød og blå forbrødring  

Dengang kunne Karsten Nonbo faktisk have ændret historiens gang med en kedelig drejning for Socialdemokratiet. 

quote Bilisterne i Næstved Kommune venter og venter på en motorvej fra Næstved til Rønnede med forbindelse til Sydmotorvejen

 

Ved sidste valg forsøgte venstremanden nemlig sammen med spidskandidaten for Det Konservative Folkeparti, Helge Adam Møller, at lave en bred konstituering uden om Carsten Rasmussen og dermed bryde den socialdemokratiske dominans.

Men da det ikke lykkedes, endte både Venstre og Det Konservative Folkeparti med at pege på den socialdemokratiske borgmester, som kun fortsætte med at sidde for bordenden. 

Det har givet den politisk særprægede situation, at Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet sammen har stået for at lave budgetforligene de sidste tre år. 

Hvorfor fik vi en rød borgmester, når begge de blå partier fik så gode valg, har mange vælgere formentligt spurgt sig selv. Spørgsmålet er relevant. Men faktum er, at de tre partier lige nu sidder på 25 ud af 31 mandater i byrådet. En god og komfortabel position, så længe byrødderne kan enes. 

Byrådet i Næstved Kommune

Byrådets 31 medlemmer er fordelt sådan:
 
  • Socialdemokratiet: 14
  • Venstre: 8
  • DF: 3
  • Det Konservative Folkeparti: 3
  • SF: 1
  • Radikale Venstre: 1
  • Enhedslisten: 1

Kilde: Næstved Kommune

Helge Adam Møller fortsætter i øvrigt som spids for de konservative ved dette valg. Den tidligere folketingsmand er kendt og respekteret af mange. Men det bliver spændende at se, om det tætte samarbejde med rød blok kan skade ham, når det gælder personlige stemmer, som han fik 2.730 af ved sidste valg.  

De mindre partier rører på sig  

En af hovedårsagerne til, at det ikke lykkedes at vælte Carsten Rasmussen af borgmesterpinden, var, at det ville indebære et samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det var for stor en mundfuld for de to borgerlige partier. 

Men ved dette valg spøger idéen igen i kulissen. Dansk Folkeparti har bevidst valgt ikke at være i teknisk valgforbund med nogen. Meget tyder dog på, at de støtter Socialdemokratiet og Carsten Rasmussen. 

Hvis blå blok forsøger at løsrive sig fra deres ægteskab med rød blok, som har 14 mandater i sig selv, kan Dansk Folkeparti med sine tre mandater blive tungen på vægtskålen. Sammen kan de tælle til 17 ud af 31. 

Radikale Venstre har mandet op med en ny kandidat, som ventes at trække en del stemmer, nemlig den nyligt afgåede rektor for Herlufsholm Kostskole, Klaus Eusebius-Jakobsen. Han har et stort netværk, er kendt i byen og er om nogen en mand, der ved noget om skoler. 

quote Radikale Venstre har mandet op med en ny kandidat, som ventes at trække en del stemmer

 

Klaus Eusebius-Jakobsen vil helt sikkert forsøge at gøre sig selv og sit parti gældende i debatten om skolerne og slå på mere nærdemokrati. Det vil være en torn i øjet på det siddende regime, der har gennemført skolereformen. 

De klassiske røde partier, SF og Enhedslisten, kan også komme til at give lyd. Rygtet siger, de ikke er tilfredse med, at deres blokfælle Carsten Rasmussen, har givet de borgerlige så stor indflydelse.

Kan nogen true borgmester Rasmussen med de mange stemmer? Det ved vi i slutningen af november. Mange vil gerne til fadet. Blåt flertal, blå borgmester, lyder det i krogene. Spørgsmålet er, om kampen er tabt på forhånd.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

  • Hvis borgmester Carsten Rasmussen (S) får lov til at beholde borgmesterposten efter valget, kan Socialdemokratiet fejre 100 år ved magten i Næstved i 2019. Men det bliver ikke uden sværdslag i en valgkamp, der kommer til at handle om kernevelfærd og serviceforringelser. Det er især skolereformen fra 2015, der spøger. Mange borgere er vrede, og det har skabt interne problemer i byrådet.
     
  • Mens vuggestuerne og børnehaverne i Næstved Kommune har 22 planlagte lukkedage om året, hvilket er blandt det højeste antal i Danmark, så vedtog byrådet i maj at investere omkring syv millioner kroner i nyt lysanlæg og varme i banen på Næstved Stadion med argumentet om en fremtidssikring af fodboldklubben, der spiller i landets tredjebedste række. Det har gjort mange borgere vrede over den økonomiske prioritering i byrådet.
     
  • Bilisterne i Næstved Kommune venter og venter på en motorvej fra Næstved til Rønnede med forbindelse til Sydmotorvejen. Seneste oplyste Transportministeriet i juli, at motorvejen til Næstved ikke var med på en prioriteringsliste over nye motorvejsbyggerier i Danmark, og byggeriet blev igen udskudt. Nu kæmper byrådspolitikerne om at skaffe penge til projektet, der for alvor er blevet et valgtema.

Nyhedsoverblik