Sådan ser det ud med børnebesparelserne i vores område

Næstved, Lolland og Guldborgsund er tre af de kommuner i vores område, der har skåret mest i budgetterne på børneområdet i denne valgperiode.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En tredjedel af landets kommuner har svinget sparekniven over børneområdet, siden kommunalvalget i 2013 – og dét selvom der er afsat en økonomisk pulje til blandt andet at ansætte flere pædagoger på området for 0 til femårige børn.

Også i vores område er der kommuner, der for eksempel har øget antallet af lukkedage om året på grund af besparelser.

Det viser en opgørelse, som pædagogernes interesseorganisation BUPL har lavet.

Værst ser det ud i Næstved, hvor der er skåret i alt 3,47 millioner kroner i budgettet, når man ikke tæller puljemidlerne fra regeringen med. I alt er der besparelser for 6,80 millioner kroner.

- Sommerferielukket, områdeledelse og generelle besparelser fra starten af valgperioden trækker kommunen ned i hele perioden, selvom man har forsøgt at begrænse besparelserne i den resterende del af perioden og har udmøntet puljepenge, skriver BUPL i deres undersøgelse.

Flere penge i Odsherred

Også i Lolland og Guldborgsund Kommuner er der blevet sparet. Lolland har sparet i alt 4,53 millioner kroner inklusive tilskuddet fra puljemidlerne, og i Guldborgsund er besparelsen 2,72 millioner kroner.

- Man har i den forgangne valgperiode forøget lukkedagene med ti dage, som tegner et negativt billede af dagtilbudsområdet på tværs af perioden, skriver BUPL om Guldborgsund Kommune.

Der er dog også kommuner i området, som har haft så meget luft i budgetterne, at de har kunnet tilføre midler til børneområdet. Det er blandt andet tilfældet i Odsherred Kommune, som selv har tilført 1,5 millioner kroner, og som oveni det har fået knap en million fra puljemidlerne.

-  Odsherred Kommune har løftet budgetterne på 0-5 års området i indeværende kommunalvalgsperiode. Kommunen har prioriteret området ud over det løft, som lå i regeringens pulje til mere pædagogisk personale i daginstitutioner, skriver BUPL.

Her kan du få overblikket over samtlige kommuner i vores område:

Økonomi på børneområdet i kommunerne