Ringsteds nye torv skaber vrede butiksejere og politiske uenigheder

Kandidaterne i Ringsted er enige om det meste, men torvet i bymidten er et stridsemne for de to borgmesterkandidater i kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Grimme bygninger, tilflytning og farlige veje er bare nogle af de emner, hvor Ringsteds to borgmesterkandidater er helt enige.

Faktisk var det generelt to enige borgmesterkandidater, der var mødt op til debat i supermarkedet, Føtex i Ringsted her til aften.

Men særligt én ting var et stridsemne for Henrik Hvidesten (V) og Per Flor (S). Nemlig torvet i Ringsted bymidte.

Omlægning af torvet

Ringsteds nye torv til over 44 millioner kroner er nemlig historien om vrede, butiksejere og politiske uenigheder.

Nedslidte kloakrør under det daværende torv og et ønske om at klimasikre byen mod ekstrem regn gav i 2015 et stort flertal i byrådet blod på tanden til en omfattende omlægning af hele torvet.

Med det nye torv må 38 centrale parkeringspladser lade livet. Det har især fået de handelsdrivende op i det røde felt.

TV ØST
TV ØST

I den oprindelige aftale var politikerne enige om at forbyde al bilkørsel gennem torvet. Men efter massiv kritik kunne butiksejerne alligevel ånde lettet op. Borgmesteren og hans kolleger i byrådet trak nemlig i land på det punkt.

quote Grunden til, at Socialdemokratiet gik ud af det projekt var fordi, de ikke ønskede, der skulle køre biler over torvet.

Henrik Hvidesten (V)

S vendte ryggen

I marts indtog de første gravemaskiner torvet i Ringsted. På trods af flere hundrede underskrifter mod projektet. Klager til ombudsmanden og socialdemokraterne, der undervejs valgte at vende ryggen til aftalen.

- Grunden til, at Socialdemokratiet gik ud af det projekt var fordi, de ikke ønskede, der skulle køre biler over torvet, siger Henrik Hvidsten (V).

quote Jeg mener ikke, det var grunden til, vi gik ud af det projekt. Det var fordi, vi ikke ville bruge penge på at flytte vejen.

Per Flor (S)

Men den udmelding er socialdemokraternes borgmesterkandidat ikke enig i.

- Jeg mener ikke, det var grunden til, vi gik ud af det projekt. Det var fordi, vi ikke ville bruge penge på at flytte vejen, siger Per Flor (S).

De forretningsdrivende har talt

Hvad er problemet med torvet?

- Vejen er problemet. Man besluttede sig for at flytte vejen fra der hvor den ligger i dag og over foran bankerne, som den lå i gamle dage. Den omkostning som det medførte var grunden til, vi sagde nej. Vi syntes, at hvis man skulle have en vej over torvet, så lå der én i forvejen, som man kunne bruge. Så havde man også bevaret de parkeringspladser, der var, siger Per Flor (S).

Ifølge borgmester Henrik Hvidesten (V) var den nye vej oprindeligt kun tænkt til busserne, indtil han hørte vrede fra forretningslivet.

 
  Foto: TV2 ØST

I havde jo lavet en aftale. Hvorfor kunne man ikke nøjes med en gågade eller et strøg?

- Der synes jeg, det er vigtigt at lytte til de forretningsdrivende, som gerne vil have en by, hvor man kan køre igennem med bilerne, siger Henrik Hvidesten (V).

Men stod det til Per Flor (S), skulle man beholde den oprindelige vej, der var, inden man gik i gang med projektet.

Butikslivet i byen

Selvom det kniber med forretningslivet i byen, så kører det for Ringsted Outlet, som ligger uden for byen. Men står det til Henrik Hvidesten (V) har han et ønske om at trække folk fra outlettet ind til byen, lige som han vil have flere aktiviteter ind i bymidten.

- Vi vil gerne have folk fra outlettet ind i bymidten. Det handler om, at vi har en bymidte, folk har lyst til at besøge. Det har jo desværre været sådan, at mange har fravalgt Ringsted bymidte og tager andre steder hen for at handle. Men vi skal også have forskellige aktiviteter, så vi kan gøre Ringsted til et sted, man tilvælger, lyder det fra borgmesteren.

Men den udmelding falder ikke i god jord hos Per Flor (S).

-  Vi har lagt nogle store magneter (RingStedet og Ringsted Outlet, red.) uden for byen, og det har været med til at trække folk ud af byen. Så jeg tænker, at der skal være noget ekstraordinært, der skal trække dem ind i bymidten. Og det er ikke nok, at der ligger et torv, hvor man kan sætte sig ned og få en øl, siger socialdemokraten.

S løber fra aftale

På trods af uenigheder om, hvad der skal foregå i bymidten i Ringsted, så var de to borgmesterkandidater som nævnt enige om de fleste emner på dagsordenen. Udover torvet midt i byen var det nemlig kun dækningsafgiften, som de to spidskandidater havde forskellige holdninger til.

- Den skal selvfølgelig væk. Dækningsafgiften er en væksthæmmer i vores erhvervsliv. Derfor skal den væk, siger Henrik Hvidesten (V).

- I 2016 lavede vi en aftale med Venstre, men der er sket meget siden. Vi har for eksempel ikke kompensation fra staten mere. Den er jo væk fra i år. Og der er kommet effektivisering og moderniseringsbidrag også, som vi skal betale, før vi kan begynde at gøre noget. Så jeg synes, vi har en aftale, men fremadrettet er det ikke sikkert, vi kan frede dækningsafgiften, siger Per Flor (S).

Med det sagt tyder det altså på, at socialdemokraterne er ved at løbe fra en aftale med Venstre.