Portræt: Her er Odsherreds borgmester

Thomas Adelskov (S) er ny borgmester i Odsherred. Eller. Knap så ny er han ikke. Han fik nemlig allerede nøglen til borgmesterkontoret i 2009.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Thomas Adelskov (S) har endnu engang fået nøglen til borgmesterkontoret, hvor han kan tage plads de næste fire år.

På valgnatten formåede han at lave en aftale mellem sit eget parti, Socialdemokratiet, og Dansk Folkeparti, SF, Odsherredlisten, Enhedslisten og Radikale Venstre. Men faktisk var Thomas Adelskov kun et enkelt mandat fra at kunne lave et absolut flertal i kommunen.

Socialdemokratiet fik 12 mandater og fik et enkelt mere end ved sidste valg i 2013.

Men hvem er han egentlig, den nye og samtidig gamle borgmester? Ham Socialdemokraten fra Odsherred, der siges at være en god lytter.

Optrådte lettere afklædt på GO-CARD postkort

Da Thomas Adelskov startede med at brande sig selv politisk for mange år siden, var det i samarbejde med GO-CARD - de gratis postkort på caféer og restauranter.

Det forlyder, at han optrådte lettere afklædt i stil med Bear Reynolds, der poserer på et bjørnetæppe. 

Kendt som rebel i Folketinget

Men de færreste ved måske, at Thomas Adelskov også har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet i hele ni år.

Her blev han faktisk kendt som lidt af en rebel, da han stemte imod partilinjen og partiformanden, Helle Thorning Schmidt. Nu kan Thomas Adelskov lægge sin egen linje for Odsherred kommune.

Tidligere folkeskolelærer samler usædvanlige samarbejdspartnere

Den socialdemokratiske borgmester er opvokset i Nykøbing Sjælland, hvor han gik i skole og senere blev student på Odsherred Gymnasium. Han er uddannet lærer fra Blaagaard Statsseminarium, og han har tidligere blandt andet arbejdet som folkeskolelærer.

Men da folkeskolelæreren blev amtsformand for Socialdemokraterne i Vestsjælland midt i 1980'erne tog hans politiske karriere for alvor fart.

Thomas Adelskov - eller mere præcist Thomas Strecker Lerbak Adelskov - har siden 2010 været borgmester i Odsherred kommune. Det stod klart efter kommunalvalget i 2009, da han fik støtte fra SF og DF.

En sådan bemærkelsesværdig duo er siden blevet til en trio med et valgforbund, der under dette års kommunalvalg bestod af Socialdemokratiet, DF og Alternativet.

Perfektionist ude, på slap line hjemme

Privat er han gift med Jane, og sammen har parret tre drenge. Hvis han selv skal sige det, er han meget perfektionistisk med hans politiske arbejde, men mere afslappet, når han er hjemme i hulen og ligeglad med, at tingene ikke lige står, som de skal.