Overfakturering: Kommune opsiger aftale med 15 lokale firmaer

En sag om overfakturering får nu Odsherred Kommune til at opsige sin rammeaftale med 15 lokale håndværkervirksomheder fra årsskiftet.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De 15 tømrere, elektrikere og andre håndværkere, som fast laver mindre opgaver for Odsherred Kommune, er opsagt fra den 31. december.

Det er resultatet af et møde i Økonomiudvalget på rådhuset i Højby tirsdag aften.

- Det var et enigt udvalg, der blev enige om, at vi opsiger virksomhederne fra 31. december, siger borgmester Thomas Adelskov (A).

quote Når vi konfronterer dem med det, så erkender de fleste, at det er rigtigt, at der er fejl i fakturerne. Én siger, at det ikke passer

Kirsten V. Jensen, økonomichef, Odsherred Kommune

Det er en sag om overfakturering af kommunen, der nu får Økonomiudvalget til at opsige aftalen, som ellers løb til juni 2018.

De fleste erkender fejl

Der er foreløbigt konstateret overfakturering i fakturaer fra otte ud af de 15 virksomheder, som er med i rammeaftalen, men kommunen har ikke offentliggjort navnene på dem, der har fejl i fakturerne.

quote Vi har sagt til administrationen, at det er vigtigt, at vi gør vores for at få pengene igen fra dem, der har overfaktureret

Thomas Adelskov (A), borgmester, Odsherred

Det er heller ikke kommet frem, hvor store beløb, virksomhederne har overfaktureret.

- Vi har nogle, hvor det er ret mange penge, flere tusinde, der er tale om, mens det hos andre er mindre beløb, siger økonomichef i Odsherred Kommune, Kirsten V. Jensen.

- Når vi konfronterer dem med det, så erkender de fleste, at det er rigtigt, at der er fejl i fakturerne. Én siger, at det ikke passer.

Det er meget forskellige foprklaringer, håndværkerne har på de fejl, Odsherred Kommune har fundet:

- Nogle siger, der har været en fejl i deres faktureringssystem, mens andre siger, at de ikke lige har været opmærksomme på de aftaler om priser og afregning, som de har med os, siger økonomichefen.

Vil have pengene tilbage

På mødet i Økonomiudvalget i aftes talte medlemmerne også om de penge, kommunen er blevet overfaktureret.

- Vi har sagt til administrationen, at det er vigtigt for os, for skatteborgerne og for de håndværkere, som bød på at komme med i rammeaftalen i sin tid, men som ikke kom med, at vi gør vores for at få pengene igen fra dem, der har overfaktureret, siger borgmester, Thomas Adelskov. 

Gense indslaget: Odsherred Kommune vil nu opsige rammeaftalen med håndværkerne, efter de har fundet fejl på fakturaerne hos otte ud af 15 leverandører.

Frem til rammeaftalen er opsagt, vil det stadig være de 15 virksomheder, der skal løse opgaver for kommunen.

Det fortæller Thomas Adelskov.

- Det dur ikke, at vi står uden håndværkere til at løse vores opgaver, så det foregår inden for den gældende rammeaftale.

Kritik af rammeaftale

Før Odsherred Kommune indgik den første rammeaftale tilbage i 2013, brugte mange af kommunens institutioner den håndværker, som de var vant til at bruge.

quote Vi har fået en del kritik for den eksisterende aftale, blandt andet at vi lagde for meget vægt på timeprisen

Thomas Adelskov, borgmester, Odsherred

- Før havde vi ingen konkurrence og ingen gennemsigtighed, det fik vi med rammeaftalen, siger borgmester Thomas Adelskov.

Med opsigelsen af den nuværende rammeaftale, skal økonomiudvalget til at tage stilling til, hvordan en ny rammeaftale så skal se ud. 

- Vi har fået en del kritik for den eksisterende aftale, blandt andet at vi lagde for meget vægt på timeprisen, og andre har sagt, at den var for svær at byde ind i, og at vi ikke lagde nok vægt på lokalkendskab til skoler osv., da vi udvalgte de 15 håndværkervirksomheder, siger borgmesteren.

- Nu visker vi tavlen ren og starter en dialog med håndværkere og Odsherred Erhvervsforum om, hvordan sådan en ny aftale skal skrues sammen.

Overfakturering af Odsherred Kommune