Opsigtsvækkende opfordring fra Venstre-kvinde: Stem ikke på mit parti

Venstre-kvinden Janne Hansen opfordrer vælgerne til at stemme på Guldborgsundlisten for at undgå, at Dansk Folkeparti snupper borgmesterkæden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvem skal vi stemme på, når vi ikke kan stemme på dig, spørger nogen mig.

Sådan indleder Venstre-kvinden Janne Hansen et opslag på Facebook. Hun sidder i byrådet i Guldborgsund Kommune og er formand for børn-, familie- og uddannelsesudvalget, men genopstiller ikke til det kommende valg.

Og Janne Hansens svar på spørgsmålet i opslaget er ikke, som man skulle tro. Hun vil nemlig ikke anbefale vælgerne at stemme på en af de mange andre Venstre-kandidater i kommunen. For hvis man sætter krydset hos dem, så risikerer man at sikre Dansk Folkeparti og René Christensen borgmesterposten.

quote Jeg anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten, for de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten

Janne Hansen (V), byrådsmedlem

- Jeg anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten, for de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten, siger Janne Hansen til TV ØST.

Frygter for samarbejdet

Faktisk er det netop spørgsmålet om, hvem der skal være borgmester, som har fået Janne Hansen til helt at trække sig fra politik, når hendes periode udløber den 31. december. For som hun skriver i sit Facebook-opslag:

- På dagen hvor Venstre havde opstillingsmøde, tilbød jeg at lade mig genopstille, hvis vi kunne lave aftale om ikke at pege på René (Christensen, red.). Det løfte kunne jeg ikke få. Derfor holdt jeg fast i at træde ud af politik. 

Ifølge Janne Hansen er det store problem ved udsigten til René Christensen med en borgmesterkæde om halsen samarbejdet. Hun frygter nemlig, at det kommer til at halte, og det mener hun er ærgerligt efter mange år med brede forlig. 

- Alle har stort set været med hele vejen igennem. Der har været et bredt samarbejde, og det synes jeg er rigtig vigtigt i lokalpolitik. Man skal være fælles om tingene. Det her er ikke Christiansborg, det er ikke de store partier mod hinanden, det er ikke blokpolitik.

Kan man ikke samarbejde bredt med René Christensen ved roret?

- Det kan man måske godt, men jeg har svært ved at forestille mig det. For her i valgkampen er der blevet brugt rigtig meget krudt på alt det, borgmesteren ikke kan. Det synes jeg er tankevækkende, når det egentlig er DF, der har sat ham på posten.

quote Jeg synes faktisk, det er ret usmageligt, at man lige så snart der er valgkamp skal fortælle, hvor uduelig borgmesteren er, når han faktisk har gjort et rigtig fint stykke arbejde

Janne Hansen (V), byrådsmedlem

- Jeg synes faktisk, det er ret usmageligt, at man lige så snart der er valgkamp skal fortælle, hvor uduelig borgmesteren er, når han faktisk har gjort et rigtig fint stykke arbejde. Vi har samarbejdet i otte år, siger Janne Hansen.

En dolk i ryggen

Hos Venstre er man rigtig skuffede over Janne Hansens udmelding, siger byrådsmedlem Henrik Høegh-Andersen (V).

- Jeg synes, det er brandærgerligt. Nu har vi været kollegaer i en lille byrådsperiode, og så synes jeg, det er ærgerligt, at hun lige dolker os i ryggen til sidst. Den havde jeg ikke set komme. Det skuffer mig meget, siger han til TV ØST. 

Han køber heller ikke Janne Hansens kritik af, at Venstre muligvis ender med at pege på DF’eren som borgmester. 

- Han er måske heller ikke min favoritkandidat, men det er også tosset at male sig op i et hjørne og sige, at der er en, man ikke vil pege på. Så har vi låst os fast. Det er håbløst at lave en konstituering, når man på forhånd har sagt, at der er noget, man ikke vil være med til, siger Henrik Høegh-Andersen.

Ikke illoyal

Også formanden for Venstre i Guldborgsund, Bo von Würden, er ked af Janne Hansens udmelding, men fortæller at hun ikke vil blive ekskluderet fra partiet.

- Lige i dette tilfælde har vi valgt at sige, at det vil vi ikke gøre mere ud af. Hun stopper jo alligevel i politik, og har vi valgt at sige, at der ikke er grund til at gøre med ud af det. Vi har ikke behov for en masse polemik om det her lige nu, siger han.

Janne Hansen kan godt forstå, at hendes partikollegaer reagerer på hendes Facebook-opslag, men hun mener ikke selv, hun er illoyal.

quote Nu har vi været kollegaer i en lille byrådsperiode, og så synes jeg, det er ærgerligt, at hun lige dolker os i ryggen til sidst

Henrik Høegh-Andersen (V), byrådsmedlem

- Jeg skriver også i opslaget, at Venstre har nogle rigtig dygtige kandidater, og det mener jeg virkelig. Det er virkelig en god og bred liste, Venstre stiller med, og det er fint, hvis de får mange stemmer. Jeg kunne bare godt tænke mig, at man fra Venstres side tog lidt mere afstand og ikke lagde sig så tæt op af Dansk Folkeparti, siger hun.

Det handler om politikken

Men om Venstre ender med at give de afgørende mandater til Dansk Folkeparti efter valget, vil Bo von Würden hverken be- eller afkræfte.

- Vi har hele tiden sagt, at vi har én borgmesterkandidat, og det er Ole K. Larsen. Der er kun én, der kan blive borgmester, og der er fire kandidater. Så vores førsteprioritet er at få Ole som borgmester og alternativt få allermest af vores politik igennem, siger han.

Og hovedpersonen selv nægter at spekulere i borgmesterposter her godt to uger før valget.

quote Vi har selvfølgelig ikke været enig om alt, men det er jo også det, politik handler om. Det handler om at finde hinanden

René Christensen (DF), byrådspolitiker og folketingsmedlem

- Hvem Janne Hansen anbefaler, man stemmer på, blander jeg mig ikke i. Det må Venstre gøre op med deres medlemmer af byrådet, siger René Christensen til TV ØST og tilføjer:

- Valgkampen i Guldborgsund Kommune er begyndt at flytte sig meget i forhold til, hvem der skal være borgmester. Alt for få, særligt i den lokale presse, spørger ind til, hvad borgmesteren skal regere på, og hvor Guldborgsund skal være om fire år eller otte år, og det er det, der er interessant.

S siger nej

Når det så er sagt, så er det ikke, fordi René Christensen er helt uberørt af Janne Hansens udmelding om hans manglende evne til at samarbejde.

- Jeg bliver selvfølgelig personligt ked af, at hun har en opfattelse af, at vi skulle have haft et dårligt samarbejde. Det er ikke mit indtryk. Vi har arbejdet meget sammen om for eksempel skolepolitikken. Vi har selvfølgelig ikke været enig om alt, men det er jo også det, politik handler om. Det handler om at finde hinanden, siger DF'eren.

Tidligere i dag har Socialdemokraternes spidskandidat, Bo Abildgaard, afvist overfor Lolland-Falsters Folketidende, at de vil pege på René Christensen som borgmester.