Økologisk danmarkskort: Hvem går ind for økologi i valgkampen?

Flere byrådskandidater har markeret deres øko-mål på et digitalt danmarkskort, så vælgerne kan se, hvem der vil have økologien på dagsordenen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal der mere økologi ind i de offentlige køkkener?

Det er et af de spørgsmål, som Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet inviterer byråds- og regionsrådskandidater landet over til at svare på.

Lokalpolitikernes holdning til økologi og bæredygtighed skal nemlig bruges til et interaktivt danmarkskort som en del af deres kampagne Økovalg 2017. Tanken er, at vælgerne på den måde selv kan få en fornemmelse af, hvem der går ind for økologi til kommunal- og regionsrådsvalget.

Her i regionens 12 kommuner har 160 byrådskandidater og 21 regionsrådskandidater indtil videre svaret på flere spørgsmål omkring øko-mål. Blandt andet om man vil beskytte drikkevandet ved at omlægge til økologi og klimaindsatser i samarbejde med økologiske landmænd. 

Miljømæssigt mest forsvarligt

En af dem, der har markeret sine øko-mål i kampagnen, er Ida Aasvang. Hun stiller op for Alternativet til byrådet i Holbæk, og hun arbejder for at få økologi og bæredygtighed på dagsordenen. Det er der flere grunde til.

- Det ene er at miljømæssigt er det mest forsvarligt. Vi kan ikke blive ved med at drive rov på naturen på den måde, som vi gør nu jo. Derfor vil vi en bæredygtig vej frem og det vil være økologi, siger Ida Aasvang (AL).

Hun mener også, at økologien er vigtig at prioritere af en anden grund.

- Derudover er der også et sundhedsmæssigt aspekt. Det handler om at undgå pesticider så meget som overhovedet muligt, siger hun og fortsætter:

- Det er uhyre vigtigt, at vi har kvalitetskontrol på brugen af pesticider, så vi ved, hvad vi putter i vores børn. Det er jo ikke helt ufarligt.

Vil kæmpe for bæredygtighed i kommunale byggerier

Hvis det lykkes Ida Aasvang at blive valgt ind, så vil hun arbejde for at gøre de kommunale byggerier mere grønne.

- Når der for eksemepel er spørgsmål om, hvorvidt man skal vælge det ene eller andet til byggeriet af Sportsbyen i Holbæk, så vil jeg trække det i en bæredygtig retning. Hver gang der skal foreslås madordning i institutionerne, vil jeg trække det i en bæredygtig retning. Det vil vælgerne kunne få ud af at sætte en stemme på mig, siger Ida Aasvang.

Denne taktik vil hun også bruge, når det handler om støtten til landbruget. Der kan de små og økologiske landbrug se frem til at få en hjælpende hånd af Alternativets byrådskandidat.

- Det gælder også i forhold til yderområderne. Der er store og små landbrug, og de små samt økologiske landbrug jeg vil støtte, fordi de bevarer naturen bedst muligt, siger Ida Aasvang.

Ikke alle kandidater vægter økologi og bæredygtighed lige højt

Kandidaterne har haft mulighed for at svare ja eller nej på seks spørgsmål om bæredygtighed og økologi. Det er dog ikke alle spørgsmål, som alle kandidater har valgt at svare på. 

De 6 spørgsmål til kandidaterne

  • Vil du arbejde for en økologiprocent på mindst 60 i offentlige køkkener, eller hvis kommunen allerede er så langt: for en økologiprocent på mindst 90 procent?
     
  • Vil du arbejde for, at konventionelle landmænd tilbydes omlægningstjek med henblik på frivillig omlægning til økologi for at beskytte kommunens drikkevand?
     
  • Vil du arbejde aktivt med de økologiske landmænd om at sætte mål på klimaområdet og sænke deres klimabelastning med hjælp fra klimahandlingsplaner?
     
  • Vil du arbejde for erhvervspolitiske initiativer, der kan hjælpe iværksættere og virksomheder med at øge den økologiske produktion og salg til gavn for jobvækst i kommunen?
     
  • Vil du iværksætte samarbejder med økologer, der sikrer økologisk drift af kommunale landbrugsarealer samt øget naturpleje i samspil med økologisk afgrænsning?
     
  • Vil du arbejde for, at kommunens skoler kan tilbyde undervisningsforløb, hvor eleverne oplever selv at så, dyrke, høste og tilberede økologiske afgrøder?


Kilde: Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet

Men en af de byrådskandidater, der har svaret nej til alle seks spørgsmål er Harald Palmvang.

Han stiller op for Venstre i Næstved. Og han begrunder sin nedprioritering af økologi og bæredygtighed således:

- Jeg har svaret nej til det hele, fordi jeg ikke accepterer konteksten om alene at arbejde for økologien. Økologien anvender også plantebeskyttelsesmidler (ikke sprøjtegifte) og konventionelt gødning. I øvrigt er jeg meget opsat på at bakke op om alle de områder, I nævner, blot formålet er at styrke hele landbruget, og ikke alene økologisk landbrug, skriver Harald Palmvang (V) i en uddybende kommentar.

Man kan selv se, hvordan byråds- og regionsrådskandidater forholder sig til økologi og bæredygtighed i ens kommune på Danmarkskortet på Økologisk Landsforenings hjemmeside.

TV ØST har forsøgt at få en af de kommentar fra en af de kandidater, som har svaret nej til spørgsmålene. Men det lykkedes ikke inden artiklens publicering. 


Nyhedsoverblik