Nu er det muligt at stemme til kommunalvalget

I november er der valg til kommuner og regioner, men allerede fra tirsdag er det muligt at afgive sin stemme.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I november bliver det afgjort, hvem der skal lede landets 98 kommuner og fem regioner de næste fire år. Allerede tirsdag er det muligt at afgive sin stemme til kommunal- og regionsrådsvalget, der finder sted 21. november.

Der er nemlig åbnet for, at man over hele landet kan brevstemme.

Der er kommunal- og regionsrådsvalg i november hvert fjerde år, og der skal afgives to stemmer per person. Det skyldes, at der både er valg til kommuner og til regioner.

Det seneste kommunal- og regionsrådsvalg var i 2013, hvor over tre millioner mennesker stemte.

Over 130.000 brevstemmer

En stor del af stemmerne var brevstemmer, og netop antallet af brevstemmer satte rekord ved seneste kommunalvalg. Over 130.000 mennesker havde dagen inden valget brevstemt, hvilket var dobbelt så mange i forhold til valget i 2009.

Selv om det kaldes at brevstemme, er der ikke tale om, at man sender et brev. Derimod skal man dukke op ved Borgerservice i kommunen og udfylde stemmesedler både til kommunalvalget og til regionsrådsvalget.

Kan stemme flere gange

Hvis man brevstemmer, har man ikke mulighed for at stemme på selve valgdagen. Dog kan man stemme lige så mange gange, man har lyst til, hvis man ombestemmer sig.

Den sidste dag, man kan brevstemme til valget, er 17. november indtil klokken 16.

Også i Norge er det populært at brevstemme.

I september var der valg til Stortinget, Norges svar på Folketinget. Her benyttede over en million vælgere - svarende til omkring 27 procent af alle vælgere - sig af muligheden for at brevstemme.