Morgenpost: - Det er noget svineri … Man kan køre op på Strandkroen og få frokost for 59 kroner

En skattebetalt julefrokost, en upopulær borgmester og 47.000 blanke stemmer. Velkommen til valgkampens sidste morgenpost.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Godmorgen.

Du tror det ikke, men vi er faktisk nået til det sidste politiske overblik i kommunalvalgkampen. For i morgen skal krydset sættes, og borgmesterkæderne deles ud.

Men først skal vi lige igennem de vigtigste valgnyheder fra weekenden og dagen før dagen.

I dag skal vi forbi en viceborgmester, der har været til en relativt dyr og skatteborgerbetalt julefrokost, et parti, der vil sende en helt særlig gruppe ud at flyve og tre akutsygehuse, hvor der er helt mørkt på ved hjertescannerne om natten.

Som altid kan du få overblik over regionens mange valgarrangementer nederst i artiklen. Blandt andet kommer integrationsminister Inger Støjberg (V) på besøg i Slagelse, hvor hun skal med borgmester Stén Knuth på besøg i Ringparken og diskutere mulige løsninger for ghettoområdet. Og i Næstved kan du komme til højbords med spidskandidaterne til et valgmøde på Grønnegades Kaserne. Her er der kartoffelsuppe med valgbacon og snak om politiske mærkesager.

Nå, der er nok at se til, så vi må hellere sådan for alvor komme i gang med valgkampens sidste morgenpost.

Et løfte, der blev holdt

Vi starter i Guldborgsund Kommune, hvor vi skal forbi noget, der måske kan lyde overraskende: Et valgløfte, der blev holdt.

Under sidste valgkamp i 2013 lovede kommunens borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten) nemlig, at han ville give landdistrikterne et løft. Og de sidste år har kommunen investeret 80 millioner kroner, der er gået til blandt andet bredbånd til borgerne i landdistrikterne og projekter med lokale borgere som drivkraft.

quote Det er ved at være på tide at der kommer nogle politikere, der har reelle visioner for, hvad der skal ske i landdistrikterne

Torben Stjernholm, formand for Nordøst Falsters Fremtidsforening

Og pengene er faldet på et tørt sted, lyder det fra Torben Stjernholm, der er formand for Nordøst Falsters Fremtidsforening og bor i Horbelev. Her lukkede både den lokale skole og plejehjemmet for ni år siden.

- Vi holdt op med at vedligeholde husene, og hækkene blev ikke klippet. Vi havde mistet modet, fortæller han.

Siden er den lukkede folkeskole med tilskud fra kommunen blevet forvandlet til byens nye samlingspunkt. Men der er et lille aber dabei fra formanden. Han synes nemlig, at kommunen lader deres indsats i landdistrikterne være for meget afhængig af lokale ildsjæle.

- Det er ved at være på tide at der kommer nogle politikere, der har reelle visioner for, hvad der skal ske i landdistrikterne, siger Torben Stjernholm.

Du kan se hele indslaget her. 

Se indslaget: I Guldborgsund hedder borgmesteren John Brædder og under valgkampen i 2013 lovede han, at der skulle bruges ekstra penge på at løfte kommunes landdistrikter.

En våd julefrokost

Og vi bliver lige lidt på sydhavsøerne. Ekstra Bladet er nemlig kommet i besiddelse af en faktura fra en julefrokost, som Lolland-Falsters offentlige renovationsfirma, Refa, holdt for bestyrelsen sidste år.

Bestyrelsens formand er et velkendt ansigt i valgkampen på Lolland, for det er nemlig Henrik Høegh (V), der i øjeblikket er viceborgmester, og som går efter borgmesterkæden til morgendagens valg. Et af bestyrelsesmedlemmerne er samtidig borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

quote Jeg kan ikke huske, hvor meget vi drak, men det fremgår jo åbenbart af regningen. Så det har jeg ikke nogen kommentarer til

Henrik Høegh, viceborgmester, Lolland Kommune

Julefrokosten blev afholdt hos Charlotte Krøyer’s Spisestuer i Idestrup på Falster, og prisen for det festlige arrangement blev i alt 22.989,50 kroner. For nu at være helt præcis. I alt deltog ni bestyrelsesmedlemmer, to direktører og deres ægtefæller. Og det er ikke lovligt, at ægtefællerne var med, siger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing til Ekstra Bladet.

- Det er ikke lovligt, når julefrokosten er betalt af offentlige midler, siger han.

I alt blev der drukket godt 250 genstande alkohol, svarende til 14 genstande i gennemsnit per mand, men hvad festdeltagerne spiste og drak kan Henrik Høegh ikke huske i dag.

- Det lyder voldsomt, det gør det. Jeg kan ikke huske, hvor meget vi drak, men det fremgår jo åbenbart af regningen. Så det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger han og understreger, at bestyrelsen fremover vil rette ind.

quote Man kan køre op på Strandkroen og få frokost for 59 kroner. Vi håber på nogle nye politikere

Hanne og Ole Bruhn fra Sakskøbing, Sakskøbing

Ekstra Bladet har også været et smut på gaden for at høre, hvad borgerne synes om Refa-bestyrelsens våde julefrokost, og ikke overraskende er de ikke imponerede.

- Det er noget svineri. Hvor mange kan gå ud at spise for så mange penge? Man kan køre op på Strandkroen og få frokost for 59 kroner. Vi håber på nogle nye politikere, siger Hanne og Ole Bruhn fra Sakskøbing.

Refa får også kritik for at have brugt 110.000 kroner på at få lavet 225 julekalender, der blev delt ud i flere skoleklasser. Julekalenderne kostede 489 kroner at producere per styk. Refa afviser kritikken.

Tommelfingeren ned til borgmester

 
 

Kan du genkende denne mand? Det er landets næstmest upopulære borgmester - i hvert fald hvis man tror på en undersøgelse, som Voxmeter har lavet.

Her får borgmesteren i Stevns Kommune, Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) nemlig den lidet flatterende titel som den borgmester i Danmark, der har gjort sig næstmest upopulær.

Det skriver Ritzau.

quote Nogle mennesker har bare en vindende og populær personlighed, der fungerer som topfigur

Roger Buch, kommunalforsker

Og en borgmesters popularitet bliver grundlagt af både præstationer og personlighed, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Nogle mennesker har bare en vindende og populær personlighed, der fungerer som topfigur. Andre kan i stedet være rigtig dygtige toere, men middelmådige ettere, forklarer Roger Buch.

Mogens Haugaard Nielsen er fortsat bejler til borgmesterposten på Stevns. Han kæmper mod sin tidligere partikollega i Venstre Anette Mortensen og Socialdemokratiets Steen S. Hansen.

Send dem hjem - gerne med faldskærm

Så skal vi ud at springe i faldskærm. Partiet Stram Kurs, som blandt andet har en kandidat på listen i Kalundborg Kommune og Region Sjælland, har nemlig hængt nogle opsigtsvækkende valgplakater op i København.

Overskriften på plakaterne er klar: ”Stram Kurs’ top 20. De skal ud – eventuelt med faldskærm”. På plakaterne er listet 20 navne med danske statsborgere med anden etnisk baggrund. Borgere, som Stram Kurs gerne vil sende derhen, hvor de stammer fra. Det skriver TV 2.

Om nummer ti på listen, Mazen Ismail, står der:

quote Vi er bare kede af, at vores elskede sport skal fremgå i en negativ kontekst

Dennis Werenskiold, formand i Dansk Faldskærms Union

- En tidligere dømt kriminel, der nu giver den som kunstner og blandt andet uploader samfundsrevsende "digte” til YouTube. Vi så gerne, at han udfoldede sig kunstnerisk i sit hjemland Libanon.

Og Mazen Ismail har valgt at tage opfordringen om faldskærmsudspring ganske alvorligt. Som et modsvar til plakaten, har han nemlig sat sig i et fly i Haslev for at kaste sig ud over Sjælland med en faldskærm på ryggen og med hjælp fra Dansk Faldskærms Union. De understreger dog, at de er ganske apolitiske.

- Vi er bare kede af, at vores elskede sport skal fremgå i en negativ kontekst og forsøgte derfor at vende det til noget positivt, siger formand Dennis Werenskiold til TV 2.

Mazen Ismail landede ganske sikkert på jorden i Haslev igen – og altså ikke i Libanon, som Stram Kurs ønskede.

Kan ikke scanne hjerter om natten

Fra en sportsgren, der rigtig kan få pulsen i vejret, skal vi til noget, der potentielt kan sætte hjertet helt i stå.

På de tre akutsygehuse i vores område – Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster Sygehuse – har de nemlig ikke nok personale til at have læger på arbejde døgnet rundt til at lave en nødvendig ultralydsscanning på akutte hjertepatienter.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

- Det er uholdbart. Ultralydsscanningen er en kerneundersøgelse, når man har med patienter med akut sygdom at gøre, siger formanden for Dansk Cardiologisk Selskab, overlæge Lene Holmvang.

quote Det er uholdbart. Ultralydsscanningen er en kerneundersøgelse, når man har med patienter med akut sygdom at gøre

Lene Holmvang, formand for Dansk Cardiologisk Selskab

Region Sjællands afgående formand, Jens Stenbæk (V) begrunder manglen på læger, der kan scanne hjerter om natten, med et helt grundlæggende problem med at tiltrække lægerne til yderområderne.

- Vi har udfordringer med at rekruttere, og derfor kan vi ikke have en hjertemediciner 24-7 i alle små akutmodtagelser. Men selv om der ikke er en hjertemediciner på de små akutmodtagelser døgnet rundt, er det ikke sådan, at patienterne ikke bliver undersøgt.

I går var regionens hjerteindsats også underlagt kritik fra blandt andet Hjerteforeningen og Lægeforeningen, fordi der i 2014 var halvt så mange, der overlevede et hjertestop som i resten af landet. Foreningerne gav blandt andet regionernes ordning med at bruge paramedicinere frem for læger i akutbilerne hug, men regionsrådsformand afviste kritikken.

På TV ØST spurgte vi også en lang række spidskandidater til regionsrådsvalget, hvad de mener om hjerteindsatsten og brugen af paramedicinerne. Du kan se, hvad de svarede her. Du kan også se vores indslag om sagen herunder. 

Se indslaget: Hjerteindsatsen er ikke markant dårligere i Region Sjælland end i resten af landet. Tallene er for usikre til at kunne bruges, mener regionsrådsformanden.

En blank stemme er en proteststemme

Ved sidste valg var 47.000 danskere så meget i tvivl om, hvem der skulle have deres stemme, at de endte med at stemme blankt. En blank stemme er nemlig det samme som en proteststemme eller netop en tvivlsstemme, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- De blanke stemmer er en indikator for, om vælgerne kan gennemskue, hvad den politiske diskussion handler om, og om de kan gennemskue de opstillede kandidater, siger han til TV 2.

- Og de blanke stemmer kan jo også sende et signal om, at man enten ikke bryder sig om kandidaten eller deres politik, for man er alligevel gået hele vejen ned til valgstedet i stedet for at blive hjemme på sofaen.

Forskeren siger samtidig, at 47.000 blanke stemmer på ingen måde er alarmerende.

Stadig i tvivl? Tag kandidattesten

Hvis du nu er en af dem, der sidder og er så meget i tvivl om at stemme, at du overvejer at stemme blankt, så er der måske hjælp at hente.

Du kan nemlig tage kandidattesten her på TV ØST og se, hvem du er mest enig med.

Testen giver dig også mulighed for at dykke dybere ned i kandidaternes holdninger til en lang række emner og politiske spørgsmål - også helt lokalt. Husk, at testen kun er lavet til inspiration.

Og med det runder vi morgenposten af og giver dig overblikket over dagens arrangementer. 

Hav en god dag - og husk at stemme i morgen.

Det sker i dag:

Den sidste valgkamp - offentligt vælgermøde på gymnasiet

Odsherred Gymnasium inviterer til et livligt og festligt valgmøde. Kandidater fra alle de opstillede partier og lister deltager.

Kl. 10.20-12.15

Adresse: Odsherred Gymnasium, Åstoftevej 34, Asnæs

Inger Støjberg og Sten Knuth besøger Ringparken

Borgmester Sten Knuth (V) har indbudt udlændninge- og integrationsminister Inger Støjbeg (V) til et besøg i Ringparken, for at diskutere problemer og mulige løsninger for området.

Kl. 11.00

Adresse: Ringparken, start ved Kierulffsvej 1, Slagelse

Valgmøde på EUC

LO inviterer til valgdebat på EUC, med fokus på hvad politikerne vil gøre for de unge med henblik på praktikpladser, lærepladser og kontakten mellem skoler og erhvervsliv.

Kl. 14.25-16.30

Adresse: EUG Sjælland, Næstved afd., Jagtvej 2, Næstved

Kristian Jensen støtter valgkampen i Ringsted

Finansminister Kristian Jensen (V) giver borgmesterkandidat Henrik Hvidesten (V) en hjælpende hånd i valgkampens slutspurt. Mød dem sammen ved stationen i dag.

Kl. 15.25-16.10

Adresse: Foran Stationsbygningen i Ringsted

Valgflæsk - kom til højbords med Næstveds spidskandidater

Dansk Rakkerpak inviterer til Valgflæsk og sætter partiernes spidskandidater til højbords og iscenesætter deres politiske budskaber. Menu: Kartoffelsuppe med bacon-drys.

Kl. 18.30

Adresse: Teatersalen, Grønnegades Kaserne, Næstved

Afslut valgkampen med teaterforestillingen "Demokrati"

Efter en række uger med læserbreve og valgmøder kan valgkampen fint afsluttes "lillevalgaften" med teaterforestillingen "Demokrati". Byrådssalen på rådhuset danner den perfekte ramme for aftenens forestilling. Læs mere og køb billet på www.gkkultur.dk eller fra billetsalget på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Kl. 19.00

Adresse: Næstved Rådhus, Teatergade 8, Næstved

Region Sjælland, regionsrådsvalget

Direkte debat på TV Øst og Facebook med kandidaterne til formandsposten i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), Jacob Jensen (V) og Peter Jacobsen (DF).

Kl. 19.50-20.20

Adresse: Bilka, Næstved Storcenter, Næstved