Lolland mangler praktikpladser på trods af sociale klausuler

Holger Schou Rasmussen (S) lovede i 2013, at kommunen ville gøre en ekstra indsats for at få unge i arbejde ved hjælp af sociale klausuler. Han holdt, hvad han lovede. Men ungdomsarbejdsløsheden er fortsat høj.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lidt udenfor Ruds Vedby er Daniel Grøndahl i dag ved at uddanne sig til landmand.

Men landmandslivet stod dog ikke øverst på hans ønskeliste.

For fire år siden boede Daniel Grøndahl i Sandby på Vestlolland. Her ledte han desperat efter en plads som tømrerlærling.

quote Hvis jeg havde fået en elevplads på Lolland, så var jeg blevet

Daniel Grøndahl

Det fik ham i forbindelse med kommunalvalget i 2013 til at deltage i et interview på TV ØST, hvor han sagde:

- Jeg har grundforløb som tømrer, og jeg arbejdede så i et firma, hvor jeg blev fyret, fordi de ikke havde mere at lave. Nu går jeg her på produktionsskolen og er ude at søge læreplads, men der er ikke rigtig noget. Hvad vil I (politikere i Lolland Kommune red.) gøre for, at jeg kan få en læreplads?

Her svarede Holger Schou Rasmussen (S), der vandt borgmesterposten i 2013, sådan i valgdebatten på TV ØST:

- En af vores mærkesager er social dumping. Vi vil have, at de private firmaer, hvis de ender med at skulle lave arbejde for kommunen, så skal der indarbejdes sociale klausuler og arbejdsklausuler om, at man tager et vist antal elever i forhold til opgavens størrelse, og det vil vi simpelthen sætte krav om, og vi vil også sætte kontrol ind, at de lever op til det her.

Arbejdsklausuler vedtaget

For to år siden blev arbejdsklausuler vedtaget af et enigt byråd i Lolland Kommune, og antallet af lærlingepladser i byggeriet er sidenhen tredoblet.

quote Det har været en stor tur nedad, og der har måske ikke været plads til at tage vare på eleverne, men det kan der måske komme

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Ungdomsarbejdsløsheden er siden 2013 faldet fra 14,8 procent til 12 procent, men tallet er stadig højt sammenlignet med andre af regionens kommuner. På Lolland Produktionsskole kæmper man stadig med mangel på praktikpladser.

- Jeg tror ikke, at det er nemt at finde praktikpladser. Vi får godt nok at vide, at vi kan finde hvad som helst arbejde til vores unge, hvis bare de kan møde til tiden, men det er ikke lærekontrakter, vi vælter os i, siger Per Jensen, vejleder på produktionsskolen.

Han mener, at Lolland Kommune skal blive bedre til selv at tage elever i stedet for at lægge ansvaret over på de private virksomheder.

Borgmester: Kommunen kan forbedre sig

Borgmester Holger Schou Rasmussen medgiver, at kommunen godt kan forbedre sig.

- Vi kan godt blive bedre til at tage elever. Det har været et issue inden for de sidste fire år, og vi har også et efterslæb der, siger Holger Schou Rasmussen i dag til TV ØST. 

Holger Schou Rasmussen (S) fra valgdebat på TV ØST i 2013.
Holger Schou Rasmussen (S) fra valgdebat på TV ØST i 2013.
Foto: TV ØST

- Vi har været i gennem nogle nedskæringer. Faktisk er vi blevet 1.000 færre i Lolland Kommune i forhold til kommunesammenlægningen. Det har været en stor tur nedad, og der har måske ikke været plads til at tage vare på eleverne, men det kan der måske komme. Jeg ved, at vi skal til at ansætte, når Femernprojektet går i gang, og der skal man også fokusere på at tage elever.

Fremgangen kom for sent

Men fremgangen i byggeriet kom for sent for Daniel Grøndahl. 

Den manglende praktikplads fik ham til at droppe drømmen om at blive tømrer, og kostede Lolland hans arbejdskraft.

- Hvis jeg havde fået en elevplads på Lolland, så var jeg blevet, tror jeg. For så havde man holdt fast i pladsen og blevet der, siger Daniel Grøndahl.