Liberal Alliance afviser at give borgmesterkæden til Søren Kjærsgaard

Det bliver ikke med Liberal Alliances mandater i ryggen, at Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) bliver genvalgt til posten.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) onsdag i næste uge for tredje gang skal kunne tage borgmesterkæden over hovedet, så skal han finde nogle andre venner end Liberal Alliance.

De afviser nemlig at være med til at give den siddende borgmester four more years.

- Vi har brug for en anden leder. En leder, der er mere åben, siger Liberal Alliances borgmesterkandidat, Christian Ahlefeldt-Laurvig.

quote Jeg var selv i Venstre på det tidspunkt, og den aftale var ikke noget, vi var blevet underholdt med i gruppen

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA), borgmesterkandidat

- Vi føler os ikke godt nok underrettet undervejs i processerne. Man kan jo vælge at informere de andre byrådsmedlemmer tidligt, eller når man absolut skal. Og der ville vi gerne være informeret tidligere i mange henseender.

Sportsby gav dårligt klima

Borgmesterkandidaten startede sammen med byrådets andet medlem af Liberal Alliance, Søren Stavnskær, byrådsperioden ud med at være medlem af Venstre. De var altså borgmesterens partifæller. Men det satte planerne om den store sportsby en stopper for. 

Og det er blandt andet i forbindelse med vedtagelsen af sportsbyen til 325 millioner kroner, at Christian Ahlefeldt-Laurvig mener, at borgmesteren er kommet til kort.

- Otte dage før sportsbyen skulle stemmes igennem, lavede borgmesteren en aftale mellem Venstre og Socialdemokratiet. Jeg var selv i Venstre på det tidspunkt, og den aftale var ikke noget, vi var blevet underholdt med i gruppen. Og sådan var det også hos de andre konstitueringspartier, Radikal, Konservative og Dansk Folkeparti, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

- Det var helt klart kimen til det dårlige arbejdsklima, der har været i byrådet.

quote Vi vil gerne signalere klart, at vi gerne vil samarbejde med Venstre

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA), borgmesterkandidat

Vil gerne samarbejde

I stedet for Søren Kjærsgaard som byrådsgeneral, peger Liberal Alliance på sig selv. Og indtil valgnatten peger de ikke på andre, lyder det. Men de ønsker sig en bred konstitueringsaftale med et blåt islæt.

 Men risikerer I ikke at sætte en blå aftale over styr, hvis I allerede nu afviser, at Kjærsgaard kan blive borgmester?

- Det håber vi ikke. Vi vil gerne signalere klart, at vi gerne vil samarbejde med Venstre. Jeg har selv været i Venstre i 14 ud af de 16 år, jeg har siddet i byrådet. Og Søren (Stavnskær, red.) og jeg er jo blevet i den liberale familie. Men vi mener, at der er brug for en ny leder og et bredt samarbejde, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig. 

Og netop den brede aftale mener borgmesterkandidaten er essentiel for at sikre et bedre politisk klima fremadrettet.

- Det lyder så klichéagtigt, men der er brug for en bred aftale for at sikre ro og stabilitet de næste fire år i byrådet. Så vi kan få nogle langvarige løsninger. Jeg tror, at byrådet kan blive enige om mange ting, hvis man føler, at der er et tillidsfuldt klima i byrådet, siger han.

- Hvis flere føler sig inddraget, så bliver klimaet også bedre – selvom vi selvfølgelig ikke kan blive enige om alt, for så ville vi være medlem af det samme parti alle sammen. Men inddragelse er rigtig vigtig, og det er tidlig og præcis information også.

Både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Konservative har tidligere været ude at afvise at give Søren Kjærsgaard sin tredje periode som borgmester. 

Borgmester Søren Kjærsgaard (V) svarer på kritikken: