Liberal Alliance afviser at give borgmesterkæden til Søren Kjærsgaard

Det bliver ikke med Liberal Alliances mandater i ryggen, at Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) bliver genvalgt til posten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) onsdag i næste uge for tredje gang skal kunne tage borgmesterkæden over hovedet, så skal han finde nogle andre venner end Liberal Alliance.

De afviser nemlig at være med til at give den siddende borgmester four more years.

- Vi har brug for en anden leder. En leder, der er mere åben, siger Liberal Alliances borgmesterkandidat, Christian Ahlefeldt-Laurvig.

quote Jeg var selv i Venstre på det tidspunkt, og den aftale var ikke noget, vi var blevet underholdt med i gruppen

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA), borgmesterkandidat

- Vi føler os ikke godt nok underrettet undervejs i processerne. Man kan jo vælge at informere de andre byrådsmedlemmer tidligt, eller når man absolut skal. Og der ville vi gerne være informeret tidligere i mange henseender.

Sportsby gav dårligt klima

Borgmesterkandidaten startede sammen med byrådets andet medlem af Liberal Alliance, Søren Stavnskær, byrådsperioden ud med at være medlem af Venstre. De var altså borgmesterens partifæller. Men det satte planerne om den store sportsby en stopper for. 

Christina K. Hansen, Holbæk
Læs også
Socialdemokratiet nægter at pege på Søren Kjærsgaard som borgmester
Christina K. Hansen, Holbæk
Læs også
Socialdemokratiet nægter at pege på Søren Kjærsgaard som borgmester

Og det er blandt andet i forbindelse med vedtagelsen af sportsbyen til 325 millioner kroner, at Christian Ahlefeldt-Laurvig mener, at borgmesteren er kommet til kort.

- Otte dage før sportsbyen skulle stemmes igennem, lavede borgmesteren en aftale mellem Venstre og Socialdemokratiet. Jeg var selv i Venstre på det tidspunkt, og den aftale var ikke noget, vi var blevet underholdt med i gruppen. Og sådan var det også hos de andre konstitueringspartier, Radikal, Konservative og Dansk Folkeparti, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

- Det var helt klart kimen til det dårlige arbejdsklima, der har været i byrådet.

quote Vi vil gerne signalere klart, at vi gerne vil samarbejde med Venstre

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA), borgmesterkandidat

Vil gerne samarbejde

I stedet for Søren Kjærsgaard som byrådsgeneral, peger Liberal Alliance på sig selv. Og indtil valgnatten peger de ikke på andre, lyder det. Men de ønsker sig en bred konstitueringsaftale med et blåt islæt.

 Men risikerer I ikke at sætte en blå aftale over styr, hvis I allerede nu afviser, at Kjærsgaard kan blive borgmester?

- Det håber vi ikke. Vi vil gerne signalere klart, at vi gerne vil samarbejde med Venstre. Jeg har selv været i Venstre i 14 ud af de 16 år, jeg har siddet i byrådet. Og Søren (Stavnskær, red.) og jeg er jo blevet i den liberale familie. Men vi mener, at der er brug for en ny leder og et bredt samarbejde, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig. 

1473958179_59.jpg
Læs også
Holbæk byder på Danmarks mest nervepirrende afhoppervalg
1473958179_59.jpg
Læs også
Holbæk byder på Danmarks mest nervepirrende afhoppervalg

Og netop den brede aftale mener borgmesterkandidaten er essentiel for at sikre et bedre politisk klima fremadrettet.

- Det lyder så klichéagtigt, men der er brug for en bred aftale for at sikre ro og stabilitet de næste fire år i byrådet. Så vi kan få nogle langvarige løsninger. Jeg tror, at byrådet kan blive enige om mange ting, hvis man føler, at der er et tillidsfuldt klima i byrådet, siger han.

- Hvis flere føler sig inddraget, så bliver klimaet også bedre – selvom vi selvfølgelig ikke kan blive enige om alt, for så ville vi være medlem af det samme parti alle sammen. Men inddragelse er rigtig vigtig, og det er tidlig og præcis information også.

Både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Konservative har tidligere været ude at afvise at give Søren Kjærsgaard sin tredje periode som borgmester. 

Borgmester Søren Kjærsgaard (V) svarer på kritikken:

Liberal Alliances to medlemmer af byrådet i Holbæk mener ikke, at den siddende borgmester har været en god leder. Her er hans svar på tiltale.

Liberal Alliance kan ikke stå bag dig som borgmester, fordi de ikke mener, du har været en god nok leder. De mener ikke, at de og de andre byrådsmedlemmer er blevet inddraget tidligt nok i beslutningerne. Hvad mener du om den udmelding?

- Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt, at det er det, de fremhæver, og ikke deres egne kvaliteter i deres egen borgmesterkandidat. Jeg synes, det er ærgerligt, at de forsøger at gøre dem selv interessante ved at kritisere mit kandidatur. For resultaterne i de sidste fire år viser jo, at vi har haft et tæt samarbejde. Tre ud af fire budgetaftaler er lavet med 29 ud af 31 mandater. Og hele konstitueringen for fire år siden byggede jo på et flertal på 29 ud af 31, der var enige i lang række forskellige politikker, siger Søren Kjærsgaard.

- Så har der jo så været hele seks forskellige byrådsmedlemmer, der har meldt sig ud af de partier, de blev valgt ind i. Det har selvfølgelig givet noget uro som følge af, at de skulle finde nye græsgange og nye alliancer. Det har selvfølgelig også været svært som borgmester at arbejde med.

- Men ikke desto mindre har vi for en måned siden indgået et nyt budget, hvor vi også var 29 ud af 31, der var enige. Så det meste af det, vi har lavet, har vi lavet i bred enighed.

Når der kommer sådan en kritik her, og Holbæk samtidig står med et stort hul i kommunekassen. Har du så været en god nok leder?

- Det, der er status, det er jo, at vi siden sommer har genopbygget kassebeholdningen, så når vi når foråret 2018, så er vi igen der, hvor vi har et fælles pejlemærke om at være. Og det er det, vi har været enige om 29 ud af 31 i forhold til budgettet for 2018. Der er både fundet penge til, at vi bruger det, vi må til velfærd, at vi kasseopbygger og afbetaler gæld, siger han.

Selvom LA ikke vil have dig som borgmester, så ønsker de stadig et tæt samarbejde med Venstre. Kan sådan et samarbejde komme til at fungere, selvom de peger på en anden som borgmester?

- Jeg tænker, at vi skal have respekt for, at det er vælgerne, der sammensætter det kommende byråd. Jeg afventer resultatet af det valg, der kommer, og de mandater, der bliver givet til de forskellige partier. Så vil jeg ikke udelukke at samarbejde med nogen.

Klimaet i byrådet bliver kritiseret fra flere kanter som værende dårligt. Hvis du bliver borgmester, hvordan vil du så sikre et bedre arbejdsmiljø?

- Det vil jeg gøre sammen med det nye byråd og alle de nye kandidater, der nu bliver byrådsmedlemmer efter 1. januar. Vi skal arbejde for, at vi helt fra start får en god dialog om, hvordan vi ønsker at have vores samarbejde. Ikke bare i byrådet, men også i de forskellige udvalg, siger borgmesteren.

- Vi skal arbejde med, hvordan vi sikrer, at alle føler sig involverede og hørt i de processer, som vi har frem mod at rejse politiske sager og komme frem til en beslutning. Så vi netop bruger erfaringerne fra denne her periode til at komme godt videre. For i sidste periode havde vi jo et glimrende samarbejde, seks forskellige partier i mellem i hele perioden. Det skal vi selvfølgelig have fundet tilbage til.

Nyhedsoverblik