Landskendt DF'er vil droppe Folketinget: Går benhårdt efter borgmesterpost

René Christensen (DF) vil opgive sin plads i Folketinget til fordel for en borgmesterpost i Guldborgsund Kommune.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

René Christensen (DF) erklærer sig klar til at opgive sit landspolitiske arbejde for at blive borgmester i Guldborgsund Kommune.

Han vil takke nej til både Folketinget og en eventuel ministerpost, hvis han kan vippe den nuværende borgmester, John Brædder (G), af pinden ved kommunalvalget den 21. november. Det siger han i dag til TV ØST.

- Vi har ført en rigtig god politik i de fire år, der er gået. Så jeg håber, at det kan lykkes. Det er derfor, jeg er borgmesterkandidat, og jeg håber, at jeg den 22. november kan være borgmester, siger René Christensen.

quote Guldborgsund Kommune har et potentiale, som ikke bliver udnyttet. Den største udfordring lige nu er, at vi har en listeborgmester, og det er, som om man ikke rigtigt tør tage de beslutninger, der skal træffes

René Christensen (DF), borgmesterkandidat, Guldborgsund Kommune

Landets første DF-borgmester

Udmeldingen fra René Christensen om benhårdt at gå efter borgmesterposten vil vække stor interesse i resten af landet.

For hvis borgmesterkandidaten fra Dansk Folkeparti vinder kommunalvalget, vil han skrive historie ved at gøre Guldborgsund Kommune til Danmarks første DF-kommune. 

- Guldborgsund Kommune har et potentiale, som ikke bliver udnyttet. Den største udfordring lige nu er, at vi har en listeborgmester, og det er, som om man ikke rigtigt tør tage de beslutninger, der skal træffes. Det kan et parti. Både i Dansk Folkeparti og de andre etablerede partier har man mere mod til at træffe de beslutninger, der gør, at vi virkelig kan flytte os, siger René Christensen og tilføjer, at han personligt har et rigtig godt forhold til den nuværende borgmester John Brædder, som stille rop for Guldborgsundlisten. 

Borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), mener ikke, at han det har sværere som borgmester, fordi han stiller op for en lokalliste.
Borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), mener ikke, at han det har sværere som borgmester, fordi han stiller op for en lokalliste.
Foto: TV ØST

Borgmester afviser kritikken

René Christensen nævner blandt andet byggeriet af Storstrømsbroen og Femernforbindelsen som to eksempler, hvor et landspolitisk parti vil have større chancer for at sikre lokale arbejdspladser, end en listeborgmester.

Borgmester John Brædder afviser dog kritikken om, at hans som listeborgmester ikke har samme muligheder og adgang til Christiansborg.

- Jeg kan til enhver tid som borgmester få direkte få adgang til en minister. Det er i øvrigt uanset, om det er en rød eller blå minister, siger John Brædder til TV ØST.

- Samtidig er en lokalliste rigtig dygtig, det har jeg faktisk bevist, til brede forlig og det brede samarbejde. Det, tror jeg, er lidt sværere for dem, der ligger ude på højrefløjen, som Dansk Folkeparti gør.

Blev valgets topscorer

Flere byrådspolitikere vurderer over for TV ØST, at René Christensen ved sidste kommunalvalg forærede John Brædder borgmesterposten, selv om René Christensen blev valgets topscorer i forhold til personlige stemmer.

Man mente dengang, at han prioriterede sin post som folketingspolitiker på Christiansborg højere.

quote Jeg kan til enhver tid som borgmester få direkte få adgang til en minister. Det er i øvrigt uanset, om det er en rød eller blå minister

John Brædder (G), borgmester i Guldborgsund Kommune

Helt nøjagtig høstede René Christensen 6.033 personlige stemmer ved valget i 2013.

Det er mere end dobbelt så mange som den nuværende borgmester, der fik 2.745 personlige stemmer.

Socialdemokraten Bo Abildgaard fik til sammenligning 2.930 stemmer, hvilket var det næsthøjeste antal personlige stemmer i Guldborgsund Kommune.

John Brædder lavede en bred konstituering på valgnatten, og på den måde kunne han beholde sin borgmesterkæde endnu en valgperiode. 

Flertal udenom borgmesteren

Det brede samarbejde imidlertid givet Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gyldne muligheder for at få deres egne sager gennemført.

De to partier har tilsammen 16 mandater i byrådet, der består af 29 personer. Dermed har de et komfortabelt flertal, som de har benyttet sig af ved flere lejligheder. 

Et politisk flertal udenom borgmesteren, bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, sikrede eksempelvis i september, at havnen i Nykøbing Falster, der i 2012 var blevet afspærret af terrorsikring, atter skulle være åben for offentligheden.

Kan gøre mere gavn som borgmester

Hos den lokale DF-forening støtter man René Christensens beslutning om at gå efter borgmesterposten.

- René Christensen er efterhånden en erfaren og meget kompetent politiker, derfor ville vi være glade, hvis han kan få borgmesterposten, siger lokalformand Jesper Tang Pedersen til TV ØST.

quote René Christensen er efterhånden en erfaren og meget kompetent politiker, derfor ville vi være glade, hvis han kan få borgmesterposten

Jesper Tang Pedersen, formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Guldborgsund

Lokalformanden vurderer, at René Christensen kan gøre en større forskel som borgmester i Guldborgsund Kommune, end han kan ved at have sin daglige gang på Christiansborg som folketingspolitiker.

- Lige i øjeblikket har vi en listeborgmester, og han har ikke rigtigt noget at trække på inde på Christiansborg. Vi ser det som en styrke, at René Christensen har været valgt ind i Folketinget, fordi han kender systemet fra begge sider og stadig har kontakt til kollegaerne derinde, siger Jesper Tang Pedersen.

Et syvmileskridt for DF

I Dansk Folkepartis hovedbestyrelse spår man René Christensen gode chancer ved det kommende kommunalvalg.

Gruppeformand Peter Skaarup er dog overbevist om, at det ikke er en let beslutning for René Christensen at fravælge Christiansborg til fordel for en borgmesterpost.

quote Det må være et ekstremt svært valg, fordi han har en central placering i Dansk Folkepartis folketingsgruppe

Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti

- Det må være et ekstremt svært valg, fordi han har en central placering i Dansk Folkepartis folketingsgruppe. Han er stille og roligt gået fra at være et ubeskrevet blad i landspolitisk sammenhæng til at være oppe på den store klinge, som en, man regner med, og en, der går ind i sagerne fagligt, siger Peter Skaarup (DF) til TV ØST.

- Men på den anden side kan man heller ikke komme uden om, at det er meget, meget fristende, hvis man har en mulighed for at blive borgmester og styre en hel kommune. Jeg tror, han har mulighed for at blive borgmester, og han har evnerne til det, siger Peter Skaarup. 

På spørgsmålet om, hvorvidt René Christensen vil gøre mest gavn på Christiansborg eller som borgmester i Guldborgsund Kommune, er Peter Skaarup dog ikke helt så klar i mælet. Det er dog tydeligt, at han bakke rop om René Christensens beslutning.

- For Dansk Folkeparti ville det være fantastisk, hvis René Christensen eller nogle andre kan blive borgmestre i en kommune. Det vil betyde, at vi også kommunalpolitisk er et parti af en størrelse, der indebærer, at vi har borgmesterposter rundt omkring. Det ville være et syvmileskridt, hvis det lykkes Dansk Folkeparti at få nogle borgmesterposter, siger Peter Skaarup.

Takker nej til ministerpost de næste par år

Det er usikkert, om René Christensen vinker farvel til Christiansborg og afviser en eventuel ministerpost, hvis partiformand Kristian Thulesen Dahl skulle tilbyde ham det.

- Hvis han gør det inden for de næste par år, så vil jeg takke nej. Hvis det lykkes mig at blive borgmester, har jeg et projekt, der vil hedde noget andet. Men sådan noget kan man ikke rigtigt diskutere. Det må man tage, når det kommer. Men hvis det var inden for et par år, og den mission, vi har nu, lykkes, så ville jeg takke nej, siger René Christensen.