Kontrakt på 99 år: Kalundborg Havn lejer jord af godsejer til en kvart milliard

Godsejer kommer til at tjene en kvart milliard kroner på at leje jord til Kalundborg Havn de næste 99 år. Det er for lukrativt, mener Enhedslisten.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

253 millioner kroner i leje.

Så meget koster det Kalundborg Havn at leje et jordstykke på 204.299 kvm – svarende til 40 fodboldbaner – af godsejer Christian greve Lerche-Lercheborg.

Jorden, der blandt andet skal udvides med en ny containerterminal og en dybvandskaj, bliver lejet, fordi godsejeren ikke er interesseret i at sælge.

Lejekontrakten løber over de næste 99 år, men kan havnen ikke betale den kvarte millard til godset, hæfter Kalundborg Kommune for det. Havnen er nemlig en kommunal selvstyrehavn.

Det skriver Børsen.

Ikke muligt at ekspropriere

Med en årlig stigning på to procent får godset 594 millioner kroner efter lejeperioden –  som svarer til 191 millioner kroner i nutidsværdi. Og så kommer der 62 millioner kroner på diverse lejetillæg, skriver Børsen.

quote Man skal huske de indtægter, der følger med. I forhold til lejeperioden er prisen ikke høj

Martin Damm (V), Kalundborgs borgmester

Til Børsen siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, at aftalen er ”ugunstig” og ”byrdefuld”, men den udtalelse påvirker ikke Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), fortæller han til TV ØST.

- Man skal huske de indtægter, der følger med. I forhold til lejeperioden er prisen ikke høj, siger han.

Tilbage i 2014 stemte kommunalbestyrelsen om, hvorvidt kommunen kunne ekspropriere den jord, som havnen skulle bruge til sin udvidelse – med andre ord, om de kunne tvinge godset til at afstå jorden mod en erstatning.

Her godkendte et bredt flertal at indgå en lejeaftale med godsejeren – for ifølge Martin Damm havde havnen undersøgt, at ekspropiering ikke var muligt. Kommunen har dog aldrig selv fået en bekræftelse på det, men det har borgmesteren heller ikke behov for, fortæller han til TV ØST.

Enhedslisten vil genoptage sagen

quote Det virker alt for lukrativt. Der er en risiko for, at kommunen kan komme til at hænge på en stor regning

Niels Erik Danielsen (EL)

Havneaftalen har nu fået Enhedslisten til at undersøge, om det er muligt at genoptage sagen om undersøgelse af muligheder for ekspropriering trods det brede flertal, der godkendte lejeaftalen for tre år siden.

- Det virker alt for lukrativt. Der er en risiko for, at kommunen kan komme til at hænge på en stor regning. Vi kan altid diskutere, hvor stor risikoen er, men risikoen er der, siger bestyrelsesmedlem Niels Erik Danielsen (EL).

- Det er rigtig mange penge, godsejeren tjener på det her. I sin tid havde vi stillet et forslag om at undersøge, om det ikke var bedre at få området eksproprieret. Det var der desværre ikke flertal for, men det virker altså ærgerligt, at man slet ikke ville undersøge det.