I Guldborgsund kommune satses på landdistrikterne

De sidste fire år har Guldborgsund Kommune brugt 80 mio. kroner på landdistrikterne. Horbelev er en de byer, der har nydt godt af de ekstra penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Under valgkampen for fire år siden lovede Guldborgsunds borgmester, at han ville give landdistriktsområderne i kommunen et løft. Siden er der gennem diverse kommunale puljer blevet afsat penge til landdistrikterne, og John Brædder (Guldborgsundlisten) mener, at han sammen med byrådet har fået gang i en positiv udvikling i landdistrikterne i kommunen.

- Hvis man kigger på hvad der rent faktisk er investeret i vores landdistrikter de sidste fire år, så har vi investeret 80 millioner, og det synes jeg faktisk ikke er så ringe, siger han.

En del penge er gået til at få bredbånd ud til borgerne i landdistrikterne, men mange penge er også gået til borgerdrevne projekter, som er projekter, der godt nok får kommunale støttekroner, men som kun kan realiseres, hvis lokale frivillige stiller arbejdskraft til rådighed.

Folk stoppede med at vedligeholde deres huse

I følge Torben Stjernholm, der er formand for Nordøst Falsters Fremtidsforening, er de ekstra penge faldet på et meget tørt sted. Han bor i Horbelev, og da både den lokale skole og plejehjemmet blev lukket for ni år siden, så så det sort ud i byen:

- Vi holdt op med at vedligeholde husene, og hækkene blev ikke klippet. Vi havde simpelthen mistet modet, fortæller han.

For Horbelev blev kommunens udviklingspulje en særdeles kærkommen håndsrækning. F.eks. er den lukkede folkeskole nu blevet forvandlet til byens nye samlingspunkt med plads til både kulturarrangementer, billard og fitness.

Kommunen satser på de lokale ildsjæle

På kommunen har det været en ambition, at der skulle ske noget i landdistrikterne. Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) peger på, at man særligt har støttet lokale projekter og ideer, der er båret af lokale frivillige ildsjæle.

- De borgerdrevne projekter er simpelthen mere bæredygtige end projekter, som bare bliver iværksat af kommunen, siger han.

I Horbelev er de rigtige glade for de mange kommunale støttekroner. De kommunale midler har nemlig givet fremgang i byen

- For os har det virket. Vi har vendt udviklingen, og fra at være en by som folk ville væk fra, så har vi nu fået en stigning i antal tilflyttere på fem procent, siger Torben Stjernholm.

Der er grænser for frivilligheden

Guldborgsund kommune er geografisk set kongerigets tiende største kommune med mange små bysamfund, og det er da også derfor, at kommunen ser sig nødsaget til at overlade meget initiativ til de lokale ildsjæle.

Torben Stjernholm er glad for de kommunale støttekroner, men han mener, at borgmesteren og byrådet kommer for nemt om ved det, hvis de tror, at de bare kan overlade det til de lokale ildsjæle at få landdistrikterne til at fungere:

- Hvorfor skal landdistrikterne være steder, der udelukkende skal drives af lokale ildsjæle? Det er ved at være på tide at der kommer nogle politikere, der har reelle visioner for, hvad der skal ske i landdistrikterne. 


Nyhedsoverblik