Guldborgsunds spidskandidater er uenige om pengefordelingen

Efter flere år med besparelser i Guldborgsund Kommune, er der igen begyndt at komme penge i kassen. Men hvad skal pengene bruges til? Det er kommunens tre borgmesterkandidater uenige om.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan skal pengene prioriteres?

Det er der stor uenighed om blandt spidskandidaterne i Guldborgsund Kommune.

Mandag aften mødtes de tre borgmesterkandidater, som er den nuværende borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), Bo Abildgaard (S) og René Christensen (DF) til debat i REMA 1000 i Nykøbing Falster.

Tog røven på borgmesteren

Af flere omgange er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gået uden om borgmester, John Brædder og Guldborgsundlisten. Både i 2015 og i 2016 vedtog de kommunens budget bag om ryggen på Guldborgsundlisten. Ligesom de satte kommuneskatten op, uden borgmesterens ønske.

Partierne uenige om pengefordelingen

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at Guldborgsundlisten har skåret for meget i velfærden. John Brædder (Guldborgsundlisten) mener derimod, at velfærden skal gå hånd i hånd med investeringer, som skal skabe vækst.

quote I budgetoplægget fra borgmesteren prioriterede man ikke ældreområdet eller folkeskolen. Derfor lavede vi et andet politisk projekt.

René Christensen (DF)

Hvad er der galt med John Brædders økonomiske plan?

- Udfordringen var politiske uenigheder. I budgetoplægget fra borgmesteren prioriterede man ikke ældreområdet eller folkeskolen. Derfor lavede vi et andet politisk projekt, lyder det fra borgmesterkandidat, René Christensen (DF).

Et projekt, der bestemt ikke faldt i god jord hos borgmesteren.

- En kommune bliver målt på, hvordan man behandler de svage i samfundet. Det skal vi fortsat holde os op på. Det, at der er lavet et budget mellem de to herrer, det er jeg skuffet over. At mine tætteste samarbejdspartnere gennem syv år, laver noget udenom. Virkeligheden er, at hvis du kigger på de budgetter, så er der forskel. Og det er, at vi ønsker at have penge til kerneområderne nu og her, siger John Brædder, som vil investere i kerneområder som pædagoger, skolelærere og social og sundhedshjælpere.

quote Det, at der er lavet et budget mellem de to herrer, det er jeg skuffet over.

John Brædder (Guldborgsundlisten)

I debatten om pengefordelingen pointerer socialdemokraternes Bo Abildgaard også Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis strid med borgmesteren og Guldborgsundlisten. Han kommer blandt andet med et eksempel, som handler om penge til de ældre i kommunen.

- Jeg vil gerne sige, at der er to partier, der har fået penge til ældreområdet. Det er Dansk Folkeparti og os socialdemokrater. Det har borgmesteren ikke ville deltage i. Der hvor vandene skilles er, hvordan man har bygget budgettet op, lyder det fra Bo Abildgaard (S).

 
 
Foto: TV ØST

Sportshal eller ej

Et andet emne, der vakt stor debat blandt de tre borgmesterkandidater handlede om en ny sportshal i kommunen. John Brædder (Guldborgsundlisten) har længe været fortaler for en ny sportshal til foreninger og de danske håndboldmestre NFH. Desuden er der også snak om at bruge penge til et nyt stadion til Nykøbing Falsters fodboldhold, der har ambitioner om at komme i Superligaen i år 2020.

Kunne du tænke dig en ny hal?

- Jeg er stolt af vores håndboldpiger. De har sat Guldborgsund Kommune på landkortet. Alene af den grund skal de ikke bare have en ny hal, nej. Der er skoler og CELF, som efterspørger mere akut halkapacitet. Det findes ikke pt. Så hvis det er, de bekræfter, de mangler halkapacitet, så er det et kerneområde for mig at føre det ud i livet, siger John Brædder (Guldborgsundlisten).

quote Vi kommer ikke til at mangle halkapacitet i Nykøbing.

Bo Abildgaard (S)

Hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står en ny sportshal ikke på ønskelisten. De mener i stedet, at man bør se på at udvide tilskuerpladserne, så man kan afvikle hjemmekampene i Nykøbing i stedet for i Næstved, som man har gjort flere gange.

- Vi skal bygge en ny skole, hvor der også kommer en ny hal. Så vi kommer ikke til at mangle halkapacitet i Nykøbing. Det er valgflæsk at gå ud og sige, vi skal have en ny hal, for pengene er der ikke. Jeg kan love, at jeg ville bygge en ny hal, hvis jeg havde pengene, men det har jeg ikke. Men jeg ville gerne kigge på, om man kan udvide tilskuerpladserne, så vi fik 300-400 flere tilskuerpladser, så de kan spille deres hjemmekampe i Nykøbing, siger Bo Abildgaard (S). 

Hos Dansk Folkeparti vil man, ligesom hos Socialdemokratiet, også gerne se på flere tilskuerpladser. Men ifølge René Christensen (DF) er en ny skole uden skimmelsvamp vigtigere.

- Vi har aldrig haft en ny hal oppe på et politisk møde. Selvfølgelig skal vi kigge på, hvilke kapaciteter vi har dernede. Også i forhold til tilskuerpladser. Vi har en skole med skimmelsvamp, og det er vigtigere for os at få en ny skole uden skimmelsvamp end en ny hal. Men jeg vil gerne se, om der kan komme flere tilskuerpladser, siger René Christensen.