¨

Dit valg: Hvad mener Sorøs spidskandidater om kernevelfærd?

Hvad mener spidskandidaterne i Sorø om kernevelfærden? Det kan du læse her. Foto: TV ØST

Hvad mener spidskandidaterne i Sorø om kernevelfærden? Det kan du se her.

Kernevelfærden. Det er de varme hænder. Ældreplejen, daginstitutionerne og sundheden.

Men hvad mener spidskandidaterne i Sorø om kernevelfærden?

TV ØST spurgte:

"Vil du skære i kernevelfærden? Hvis ja - hvorfor? Hvis nej - hvorfor ikke?"

Her kan du se, hvad kandidaterne svarede:

Niels Aalbæk Jensen, Alternativet (Å):

- Nej, på ingen måde. Tværtom. Jeg vil øge velfærden for de ældre, som der bliver flere og flere af. Den demografiske udvikling går mod at der bliver 500 flere ældre i 2021 og det er en årlig udgift på 18 mio. kroner, og det er et must at tage sig af det

Johannes Lumholt, Nye Borgerlige (D)

- Nej, fordi vi har været inde og skære rigtig meget i kernevelfærden, fordi det var nødvendigt at gøre. Noget af det gav mening at spare på, men noget gav ikke mening at spare på, og nu kan vi så prøve at rulle noget af det tilbage igen, der hvor vi har sparet for hårdt, og det er blandt andet på dagtilbudsområdet.

Linda Nielsen, Socialistisk Folkeparti (F)

- Nej, det vil jeg ikke, og det vil jeg ikke, fordi det er kernevelfærden, vi vil prioritere i SF, og fordi der allerede er skåret meget i kernevelfærden. Jeg tænker, at det må være muligt at tage midler fra andre områder, eksempelvis erhvervsområdet, over til kernevelfærden.

Borgmesterkandidaterne i debat

Og hvad mener de to borgmesterkandidater, Gert Jørgensen (K) og Anne Madsen (S), så om kernevelfærden? Ingen af dem vil skære i kernevelfærden, sagde de under Dit Valg i SuperBrugsen i Sorø tirsdag aften. Hvad de præcis vil kæmpe for, kan du se her:

Borgere stiller spørgsmål

TV ØST har også givet mikrofonen videre til flere ansatte hos Altan.dk i Broby lige uden for Sorø. De stillede spørgsmål til de to spidskandidater fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Grith Blaabjerg Clausen, projekteringsansvarlig i Altan.dk:

Jeg vil gerne vide, hvordan de vil sikre, at børn kan komme sikkert fra Pedersborg og til Sorø?


Rolf Clausen, Venstre (V):
- Skolevejen fra Pedersborg og ind til selve Sorø synes jeg egentlig er ret sikker. Der er jo cykelsti allerede nu, og det, det handler om, er selvfølgelig, at man som forældre cykler med sine børn i starten, til de bliver helt sikre på lyskryds og krydsende trafik. Det er den måde, man gør det på.


Lars Schmidt, Dansk Folkeparti (O):
- En sikker skolevej er alfa og omega. Man har jo cykelstier, og de cykelstier skal jo være gode at køre på. De skal også være oplyste, så man i vinterhalvåret kan se, hvor man færdes. Så lys på vejen vil helt sikkert være en høj prioritet for os.

Casper Knudsen, direktør, Altan.dk:

Jeg vil gerne spørge, hvad I vil gøre for at tiltrække flere virksomheder til Sorø og højne iværksætteriet?


Rolf Clausen, Venstre (V):
- Med hensyn til iværksættere, så har vi Energiens Hus i Pedersborg, hvor vi gør rigtig meget. Der vil vi gerne hjælpe flere i gang. I forhold til erhvervsdelen, så vil vi i Sorø gerne fjerne dækningsafgiften og i dialog med alle virksomhederne, så vi kan hjælpe dem så langt, vi nu kan. Det arbejder vi meget målrettet på.


Lars Schmidt, Dansk Folkeparti (O):
- Det, der er vigtigt, det er, at det er attraktivt at bosætte sig i Sorø Kommune. Det er vigtigt, så man også via den vej kan være med til at skabe nogle attraktive arbejdspladser. Og når man snakker iværksætteri, så er det vigtigt, at vi ikke afviser folk fra kommunens side af. Vi skal bakke op om initiativerne og de gode ideer, der kommer.

Olga Goliuk, økonomiassistent, Altan.dk:


Jeg har en datter, der går i børnehave. Når jeg tænker på hendes skolestart, så kunne jeg godt tænke mig at spørge vores politikere, hvad de vil gøre for at højne niveauet i skolerne?


Rolf Clausen, Venstre (V):
- Jeg synes, vi har fokus på, at årgangen bliver så god som muligt fra børnehave til skoledelen. Vi har fokus på tidlig indsats. Og det er vigtigt, det vil vi meget gerne. Vi har sat ekstra midler af til skolerne, og vi har løftet os både i trivsel og afgangskaraktererne. Så jeg synes, det går den rigtige vej.


Lars Schmidt, Dansk Folkeparti (O):
- Niveauet i folkeskolen skal højnes ved, at man giver ledelselansvaret til den pædagogiske ledelse. Det skal udmøntes ved at overlade det til skolen og de mennesker, der har kompetencerne for at løfte opgaven. Det er alfa og omega at udnytte den kreativitet, der er blandt de unge mennesker.

 

Tip os Har du et godt tip?