DF's borgmesterpost vakler: Jeg ville gerne have været det foruden

Det har været en uge med benspænd for spidskandidaten René Christensen fra Dansk Folkeparti. Ingen peger i hans retning, så hvad gør han nu?

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kim Larsen synger det. Andre tænker det. 

Kan du ikke se, det hele er ved at gå fuldstændigt agurk?

Så hvad gør du nu, René Christensen?

For nogle uger siden var partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) rundt i Guldborgsund Kommune for at vise deres spidskandidat frem. René Christensen kan nemlig skrive danmarkshistorie, hvis han gør Guldborgsund til den første DF-kommune.

Men denne uge har været spækket med historier, hvor flere har forsøgt at spænde ben for borgmesterkandidaten. 

quote Det er jo ikke sådan, at Socialdemokratiet siger, at så skal det være John Brædder eller Venstre

René Christensen (DF), spidskandidat

Først var det Socialdemokratiets spidskandidat Bo Abildgaard, der meldte ud, at partiet ikke ville pege på René Christensen

- Det gør vi bare ikke. Længere er den ikke, lød det fra spidskandidaten.

Så kom Venstres Janne Hansen, som anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten

- For de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten, sagde hun.

Hvad gør vi nu?

Dele af Venstre, Socialdemokratiet og Guldborgsundlisten vil ikke pege på dig som borgmester. Hvad gør du så nu?

- Jeg kan jo bare tage det til efterretning, siger René Christensen og fortsætter:

- Jeg kan jo ikke diktere, hvad andre skal mene. Jeg kan bare sige, at Dansk Folkeparti kan arbejde sammen med alle. Og Dansk Folkeparti har arbejdet bredt i de 12 år, jeg har været med. Og vi har været med i alle budgetforslag. Alle peger på sig selv. Det er jo ikke, fordi de peger på nogle andre. Det er jo ikke sådan, at Socialdemokratiet siger, at så skal det være John Brædder eller Venstre.

Et valgløfte vil René Christensen dog gerne give her 11 dage inden valget: 

- Jeg tør godt garantere, at når vi står op den 22. november, så har vi fået en borgmester. Vi bliver ikke den første kommune uden en borgmester. En skal jo være det. Men vi vil søge al den indflydelse, vi kan, og selvfølgelig også borgmesterposten. 

Hvordan vil du lykkes denne gang?

Efter valget i 2013 mente flere, at René Christensen forærede John Brædder (Guldborgsundlisten) borgmesterposten. 

For med over 6.000 personlige stemmer var René Christensen den kandidat, der fik absolut flest stemmer - uden at blive borgmester. 

quote Og så gælder det om at tælle til 15, det kunne jeg ikke sidste gang

René Christensen (DF), spidskandidat

I 2013 var du den, der fik allerflest personlige stemmer, men alligevel lykkedes det dig ikke at lave en bred konstituering, som Brædder lykkedes med. Hvordan vil du lykkes den her gang? 

- Det kommer an på, hvilket valg man får. Først skal man jo have et fornuftigt valg som parti. Og så gælder det om at tælle til 15, det kunne jeg ikke sidste gang, siger René Christensen. 

- Der er vidt forskellige grundlag for at køre kommunen videre. Jeg har hørt mange partier tordne imod Brædders politiske projekt. Der har jeg hørt både Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre tordne mod hans projekt, hvor man vil forgælde kommunen mere og bruge penge, man ikke har. Jeg synes, det er meget åbent. Der er ikke noget, der ligger i stjernerne, som siger, at dem som ikke vil pege mig, at de vil pege på borgmesteren. 

Vil du borgmesterpost eller ministerbil?

I begyndelsen af oktober meldte René Christensen ud, at han nu ville opgive Folketinget og en eventuel ministerbil, hvis han kunne blive Guldborgsund Kommunes nye borgmester

Vil du posten mere i år end i 2013? 

quote Derfor var jeg simpelthen nødt til at blive i det rum, hvor jeg ikke kunne blive borgmester

René Christensen (DF), spidskandidat

- Vi ville den også i '13, men der havde vi haft en valgkamp, hvor det handlede meget om Sophieskolen. Og der var Socialdemokratiet gået til valg på ikke at ville bygge skolen, og vi var gået til valg på at ville bygge den. Og det ville vi ikke give os på. Jeg ville ikke sidde på valgnatten og droppe det projekt, som vi var gået til valg på, siger René Christensen. 

- Der var jeg bange for, at hvis jeg lukkede John Brædder ude, så kunne han godt have fundet på at droppe projektet med den nye skole. Og så havde han jo alene flertal med Socialdemokratiet dengang. Så derfor var jeg simpelthen nødt til at blive i det rum, hvor jeg ikke kunne blive borgmester.

Hvorfor ikke valgforbund med Socialdemokratiet?

Socialdemokratiet er ikke i valgforbund med andre partier. Med nuværende ni mandater og Dansk Folkeparties syv vil de to partier alene have flertal i byrådet. 

Så hvorfor er I og Socialdemokratiet ikke i valgforbund sammen? 

- Vi har samarbejdet om rigtig meget. Og vi har haft et godt og tillidsfuldt samarbejde. Det har vi også haft med Venstre og Guldborgsundlisten, siger René Christensen. 

Flere gange har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet dannet flertal uden om borgmesteren. Først i 2015, hvor de to partiet dannede flertal, da årets budget skulle forhandles på plads. 

Og det skete igen i år, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sammen med Venstre fik forhandlet budgettet. Det lykkedes også partierne at fjerne dele af det blå terrorsikringshegn om Nykøbing Falster. 

Og så sikrede de også et flertal uden om borgmesteren, da de fik stoppet betalingen på yderligere 395.000 kroner til Lolland-Falster Airport ved Holeby på Lolland. 

I har jo flertal?

Dansk Folkeparti danner lige nu valgforbund med Nye Borgerlige.

Har I talt med Socialdemokratiet om at gå i valgforbund, for I har 16 mandater tilsammen, så vidt jeg kan tælle til?

- Nej, det har vi ikke talt om at gøre, siger René Christensen. 

- Der er jo stadig nogle værdipolitiske ting, hvor vi er forskellige. Der er også mange vælgere, som også siger, at der er noget værdipolitisk, og det, tror jeg, er derfor, Socialdemokratiet melder ud, som de gør. Det er ikke, fordi vi har haft et dårligt samarbejde. 

Ingen odds, ingen borgmesterpost?

Indtil i går, torsdag, har man kunne oddse på René Christensen om, hvorvidt han ville kunne nuppe borgmesterposten.

Danske Spil og NordicBet havde sat deres odds på René Christensen, hvor Danske Spil gav 1,40 igen og NordicBet 1,55. 

Danske Spil og NordicBet har lukket ned for, at man kan oddse på dig, fordi de mener, din situation er blevet for usikker, efter Socialdemokratiet ikke vil pege på dig til borgmester - hvad siger du til det? 

- Først tænkte jeg, det var en gimmick. Jeg tog det egentlig som lidt sjov, siger René Christensen.

Men det siger jo noget om din situation? 

- Helt klart. Jeg ville da gerne have været det foruden, indrømmer René Christensen.

- Men der er jo ingen, der peger på andre end sig selv.