Borgmesterkandidater indgår aftale på åben skærm: - Jeg er usikker på, hvad det gik ud på

I debatten på TV ØST onsdag aften indgik de to spidskandidater i Faxe Kommune en aftale. Men Knud Erik Hansen (S) er ikke helt sikker på, hvad løftet gik ud på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Okay, er det et løfte? spurgte Faxes borgmester Knud Erik Hansen (S).

- Det er et løfte, fastslog Ole Vive, spidskandidat for Venstre. 

Sådan lød det fra de to herrer til en valgdebat i Rema 1000 i Haslev onsdag aften. En aftale, hvor man fik indtrykket af, at Venstre og Socialdemokratiet har tænkt sig at konstituere, så Socialdemokratiet er sikret udvalgsposter.  

quote Der er ikke noget med, at nogen lover at pege på hinanden

Knud Erik Hansen (S), Faxes borgmester

Knud Erik Hansen skulle dagen derpå lige se debatten et par gange for at være helt sikker på, hvad løftet egentligt gik ud på. Og konklusionen?

- Det, som vi lover hinanden er, at når det er afklaret, hvem der har flertal for borgmesterposten, kan man tale om samarbejde derefter. Der er ikke noget med, at nogen lover at pege på hinanden, siger Knud Erik Hansen. 

Hvad sagde de egentlig? 

Det er ikke et løfte

Knud Erik Hansen spørger i debatten ind til, hvor mange udvalgsposter, Socialdemokratiet vil få, hvis et flertal peger på Ole Vive som borgmester. 

- Det afviser han at snakke om, siger Knud Erik Hansen.

- Ole Vive vil jo ikke snakke, før vi kender valgresultatet. Men derfor kunne man jo godt signalere, hvor bredt man vil have et samarbejde. Derfor er det lidt løst. Det er på et samtaleplan - ikke mere, siger Knud Erik Hansen. 

Så du ser det ikke som et egentligt løfte?

- Nej, det synes jeg ikke. Det, jeg er lidt usikker på, er, hvad det går ud på. Derfor tror jeg ikke, vi kan bruge det til så meget, siger han. 

Se eller gense debatten her: 

Man afsøger jo mulighederne

Du spørger ikke, fordi du ser dine egne muligheder som knapt så gode, og derfor vil sikre dig indflydelse?

- Vi er jo gået til valg på, at selv om det skulle ske, at vi får et flertal, så vil vi lave en konstituering hen over midten, som har en bredde, som vi også har haft i den her periode, siger Knud Erik Hansen. 

quote Man afsøger jo mulighederne inden

Knud Erik Hansen (S), Faxes borgmester

Så det var ikke et forsøg på at konstituere før valget?

- Nej, men man afsøger jo mulighederne inden. Der er ikke nogen målinger, der tyder på, at et af vores partier bliver udslettet. Så man kan næppe lave en konstituering uden én af os, siger Knud Erik Hansen.

På den ene side og den anden side

Hvor vigtig er den her borgmesterpost for dig?

- Borgmesterposten er generelt vigtig, fordi du får en indflydelse i forhold til samarbejde mellem kommuner. Jeg har været næstformand i Kommunekontaktrådet. Du får en mulighed for at sætte din kommune i en mere central position. Derfor mener vi også, at der er ingen tvivl om, at borgmesterposten giver dit parti mest indflydelse, siger Knud Erik Hansen. 

- Men omvendt er der ingen tvivl om, at i den periode, hvor Venstre har haft tre udvalgsposter, har de haft enorme muligheder for at markere sig. Så det vil altid være en vurdering. Nogen vil sige, at tre udvalgsposter kan være mere værd, end det at have borgmesterposten. Det kommer an på, hvordan du udnytter den.

Hils på René Tuekær

Ifølge Mandag Morgen så kommer borgmesteren i Faxe til at hedde René Tuekær (Borgerlisten). De mener ligefrem, at det ville være overraskende, hvis borgmesteren hedder Knud Erik Hansen igen. 

For at få flertal skal man kunne tælle til 13. Socialdemokratiet har lige nu seks mandater, og med SF og Enhedslisten kommer de op på ni mandater. Derfor er Knud Erik Hansen altså afhængig af, at mindst et af de blå partier støtter ham eller Borgerlisten med René Tuekær som spidskandidat peger i hans retning. 

Men René Tuekær og Borgerlisten har i denne omgang indgået valgforbund med Venstre.

Grunden til, at du spørger, om I skal lave en aftale, var det en måde at sikre, at han ville samarbejde med dig frem for René Tuekær?

- Det var et spørgsmål om, om han overhovedet ville samarbejde. Og der siger han så, at jeg bare kan pege på ham. Der får han jo på en eller anden måde sagt, at et samarbejde forudsætter, at vi peger på ham.

- Den sidste del handlede jo mest om, om han også ville samarbejde til den her side. Og det er det, han giver et luftigt løfte om. Men hvor meget det er, tør jeg ikke sige.

Ukendt spidskandidat

quote Indtil han bliver valgt ind i byrådet, er han en almindelig borger

Knud Erik Hansen (S), Faxes borgmester

Hvad er det for et spil, der går i gang nu, når I står og laver aftaler på direkte tv?

- Der er jo ikke nogen af os, der har samarbejdet med Ole Vive. Indtil han bliver valgt ind i byrådet, er han en almindelig borger. Og så har han en post i et parti, hvor han spidskandidat. Så på den måde er det en anden situation, end man er vant til. Hvor de aktører, som spiller en rolle, i forbindelse med at man skal konstituere, dem samarbejder man med politisk og hved, hvor de står, siger Knud Erik Hansen.

- Mit spørgsmål tager udgangspunkt i, at vi lige har lavet et forlig om budgettet, hvor alle partier er med. Ville det være noget, Venstre er intereseret i, hvis de får posten? Det er vigtigt for mig, for det giver noget ro og sender et signal til brogerene. Og det er det, vi ikke ved, fordi de har en ny kandidat.

Bredt samarbejde et nødvendigt onde

Det er helt tydeligt, at Socialdemokratiet frygter et blåt samarbejde mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Men Socialdemokratiet danner selv valgforbund med udelukkende røde partier. 

- Men i det valgforbund står der, at SF og Enhedslisten er lige så forpligtet på at lave en bred aftale, som vi er. Og vil man ikke det, så holder aftalen ikke længere. Vi skal ind over midten, det har vi givet håndslag på. 

Hvorfor er det så vigtigt for jer?

Den blokpolitik, vi ser i nogle kommuner, er ikke sund. Det er lidt skræmmende, det der foregår på Christiansborg, hvor man maler sig op i et hjørne. Det er ikke sundt. Vi er jo et demokrati, med mindre man har et flertal, så er det nødvendigt at samarbejde bredt, siger Knud Erik Hansen.

Vil ikke stå uden indflydelse

quote Vi skal ikke gå tilbage, hvis vi skal have borgmesterposten

Knud Erik Hansen (S), Faxes borgmester

Hvis nu du skal pege på en anden end dig selv, hvem skal det så være?

- Det har jeg ikke noget bud på. Det er en vurdering ud fra valgresultatet. Det, som jeg også sagde, var, at vi er ikke interesseret i at stå uden for indflydelse, hvis vi ikke selv får borgmesterposten.

Hvordan ser du dine chancer for endnu en tur i manegen?

- Det er da klart, at hvis jeg får et dårligt valg og vi går tilbage, så er de ikke gode. Min fornemmelse er, at vi får et fornuftigt valg.

Bliver det samme situation som i 2013?

Ved det seneste valg i 2013 blev Venstre kommunens største parti, og Dorte Nybjerg var på vej mod borgmesterposten. Med Dansk Folkeparti, Lokallisten og Det Konservative Folkeparti havde hun sådan set et solidt flertal bag sig, men lykkedes alligevel med at forhandle sig ud af borgmesterkontoret. 

Og sådan blev Knud Erik Hansen borgmester. 

I 2013 så din situation ikke god ud, og alligevel lykkedes det dig at få borgmesterposten. Frygter du samme situation igen?

- Vi skal ikke gå tilbage, hvis vi skal have borgmesterposten. Det er ikke realistisk, siger Knud Erik Hansen.