Borgmesterkandidat i Sorø: Budgettet er ikke retvisende

Socialdemokraternes borgmesterkandidat i Sorø, Anne Madsen, mener ikke, at kommunens budget for 2018 er retvisende. Sådan lød det i valgdebatten tirsdag aften.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag aften mødtes Gert Jørgensen (K) og Anne Madsen (S) til valgdebat i Super Brugsen i Sorø. Begge kæmper om borgmesterposten i Sorø Kommune.

Et af de emner, som fyldte meget i tirsdagens debat, var kommunens økonomi. Socialdemokraternes spiskandidat Anne Madsen er langt fra tilfreds med, hvordan budgettet ser ud pt.

- Når vi får flertallet efter valget, så vil vi starte med at genåbne budgettet. For vi mener faktisk ikke, at der ligger et retvisende budget.

BYRÅDET I SORØ KOMMUNE

Besparelser eller ej

- Jeg ved godt, Gert siger, der ligger et budget, hvor der ikke er foretaget nogen besparelser. Men vi kan jo se sort på hvidt, at der er en lang række udgifter, som man skal ud at finde. Det er for eksempel specialundervisning, hvor der mangler seks millioner kroner, siger Anne Madsen.

Siddende borgmester Gert Jørgensen mener ikke, han har glemt at skrive besparelser i budgettet.

- Nej, det har vi ikke, forklarer Gert Jørgensen, og fortæller, at man har fået underskuddet på specialundervisningsområdet på små seks millioner kroner i 2017 ud af verdenen med en bevilling fra "kassen".

Kommunen har herefter bedt en konsulent om at se nærmere på sagen, da Sorø Kommune ifølge borgmesteren har et udgiftsniveau på specialundervisningen, der ligger markant højere end landsgennemsnittet. 

Måtte tilpasse økonomien

Det helt store valgtema i Sorø Kommun er netop økonomien. Efter kommunen i 2015 balancerede på kanten af at blive sat under administration, er der blevet sparet og skåret på flere områder såsom lukning af børnehaver og færre medarbejdere i ældreplejen.

- Vi har tilpasset økonomien. Man kan ikke have flere udgifter, end man har indtægter, siger Gert Jørgensen, der blev borgmester for første gang ved kommunalvalget i 2013.

- Med så store besparelser er det nødvendigt, man kommer hele vejen rundt, og vi blev nødt til at se der, hvor der var brugt flest penge. På ældreområdet lå vi meget højt, og på voksenhandicapområdet med videre havde vi den bedste service i Danmark stort set.

Gert Jørgensen forklarer, at der er nødt til at være en prioritering, hvor man kan tåle at skære, uden at man falder helt i bund.

- På daginstitutionsområdet måtte vi tilpasse os, så vi lå på samme niveu som andre kommuner. Nu er vi på vej op igen, siger han.

EN HURTIG GENNEMGANG