Bitre slagsmål overskygger politikken i Slagelse

Politiske venner blev til fjender og andre møgsager. TV ØST giver dig overblikket i Slagelse Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Det politiske klima er giftigt, og beskyldninger fyger gennem luften i Slagelse Kommune.

Det er dog ikke fordi, politikerne er blevet ramt af akut valgkuller op til kommunalvalget. De har været i gang med mudderkastningen i hele perioden. Og så er det ikke engang løgn.

quote Det politiske klima er giftigt, og beskyldninger fyger gennem luften

 

Men lad os lige dykke ned i den sydvestsjællandske kommune. Det går faktisk godt. Sådan da.

Når man kører over Storebæltsbroen, kan man se ned på kommunens splinternye vandsportscenter med den skriggule udspringsplatform i det gamle færgeleje i Halskov. Ved stationen i Slagelse vokser universitetsbyen. Der kommer flere i arbejde, og der kommer flere virksomheder til kommunen.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Men meget af det drukner i kævl og bævl. Politisk brok overskygger det meste.

Venner blev til fjender

Ved det meget tætte valg i 2013 sikrede tvillingerne Troels og Villum Christensen fra Liberal Alliance venstremanden Stén Knuth borgmesterkæden.

Siden er de politiske venner blevet til fjender. Det er i sådan en grad, at Liberal Alliance nu kategorisk afviser at pege på Stén Knuth som borgmester efter valget.

quote De politiske venner er blevet til fjender. Det er i sådan en grad, at Liberal Alliance nu kategorisk afviser at pege på Stén Knuth som borgmester efter valget

 

Det er en stribe sager, som har gjort samarbejdet umuligt. Mest tydelig er den såkaldte brintbussag, hvor et millionprojekt med økonomisk støtte fra EU kørte i grøften. Sagen udløste dyre KL-undersøgelser, beskyldninger og kostede en embedsmand jobbet.

Flere vurderer, at sagen om brintbusserne fik kommunaldirektør Jane Wiis til at sige op efter bare et år.

Rå retorik

Borgmester Stén Knuth har været oppe imod en barsk opposition. Både John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) har optrådt med en rå retorik, de nok har hentet med fra deres folketingsarbejde.

quote Borgmesteren har kaldt sine politiske modstandere John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) for <em>banditter</em> og beskyldt dem for at smadre kommunen

 

Den konfronterende stil er usædvanlig i kommunalpolitik, og den bringer i hvert fald ikke folk tættere på hinanden. Et eksempel er, da Villum Christensen fik sammenlignet borgmesteren med Komiske Ali i forbindelse med den økonomiske situation i Slagelse Kommune.

Villum Christensen mente, at alle budgetter blev overskredet, både det administrative og udbetalingerne af kontanthjælp. Derfor nærmede det sig ifølge ham Komiske Ali, hvis man gang på gang kan fortælle, at her går det godt, mens supertankeren er ved at gå under vandoverfladen.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Slagelse Kommune fik i 2013 ny borgmester i Stén Knuth (V), som med støtte fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kunne tage posten fra Socialdemokratiets Lis Tribler, der havde været borgmester i 16 år. Det blev afgjort på få stemmer, som det også var tilfældet i 2009, da Stén Knuth var under 50 stemmer fra at erobre borgmesterkæden. Denne gang lykkedes det.
     
  • Det vil være en underdrivelse at hævde, at Stén Knuth har haft en vanskelig periode som borgmester. Kritikere hævder, at der på det nærmeste råder kaos i den store kommune med omkring 61.000 stemmeberettigede vælgere.
     
  • Lige før sommerferien fik kommunens kommunaldirektør, Jane Wiis, nok og sagde op efter mindre end et år i jobbet. Hendes forgænger var i øvrigt blevet fyret af byrådet på grund af uenighed om kommunens kurs.
     
  • Det er ingen overdrivelse at tale om en regulær krig mellem forvaltningen og politikerne i byrådet. Senest kunne Altinget berette, hvordan både socialdemokraterne og Liberal Alliance i Slagelse beskylder Kommunernes Landsforening for at dække over forvaltningen i en 120 sider lang rapport om hele det kaotiske forløb.
     
  • Valgperioden har også budt på mere eller mindre kaos i byrådet, hvor det er blevet til en række partihop. Socialdemokratiet har mistet et mandat til SF, mens Dansk Folkeparti har tabt to mandater. Den ene er løsgænger, mens den anden, viceborgmester Michael Gram, nu stiller op for den nye lokalliste Fair Balance. Desuden er et Venstre-medlem blevet løsgænger.
     
  • Mest markant er måske, at Liberal Alliance kort før valget har trukket sin støtte til borgmester Stén Knuth efter et rygende opgør om miljøvenlige brintbusser.
     
  • Villum Christensen (LA) håber, at Slagelse efter kommunalvalget fortsat har en borgerlig borgmester. Men hvis Venstre fastholder Stén Knuth som borgmesterkandidat, bliver det uden støtte fra Liberal Alliance. Derfor afviser Villum Christensen heller ikke at pege på Socialdemokratiets borgmesterkandidat, John Dyrby Paulsen.
     
  • Der har været en lang tradition for S-borgmestre i Slagelse, hvor kun den konservative Jens Jørgensen fra 1994-1998 havde brudt rækken af socialdemokrater helt tilbage til 1917, indtil Venstre og Stén Knuth kom til fra 2014.

Kilde: Ritzau

Borgmesteren har til gengæld kaldt sine politiske modstandere John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) for banditter og beskyldt dem for at smadre kommunen. Ifølge borgmesteren bedriver de nemlig politik på med evige mistænkeliggørelser og giftige undertoner mod kommunens direktion og administration.

- Hvis jeg var ansat i Slagelse Kommune, så ville jeg da gå nervøs på arbejde hver dag af frygt for, hvilke nye angreb de to. ja, undskyld udtrykket, banditter sætter ind med mod administrationen, der i helt uhørt grad beskyldes for ikke at passe deres arbejde. Helt vanvittigt har man i en udvalgsbeslutning nærmest navngivet et direktionsmedlem, som man ikke længere har tillid til kan udføre en opgave, udtalte Stén Knuth til Sjællandske i april tidligere i år.

Er der en voksen tilstede? Svaret er nej.

Flere møgsager

Stén Knuth har bidraget til festen. Spørger man hans modstandere, så har han gjort mere end det: Han er selve årsagen til balladen. Der er for lidt ledelse, for få ideer og så snupper han andres ideer, vurderer de. De kan ikke lide hans facon. Det kunne hans partikammeret, den tidligere borgmester Jens Jørgensen, heller ikke. Han blev løsgænger.

Byrådet i Slagelse Kommune

Byrådets 31 medlemmer er fordelt sådan:
 
  • Socialdemokratiet: 11
  • Venstre: 9
  • DF: 3
  • Liberal Alliance: 2
  • Enhedslisten: 2
  • Uden for partierne: 2
  • SF: 1
  • Fair Balance: 1

Kilde: Slagelse Kommune

Sten Knuth var i defensiven og lænede sig tungt op ad KL under hele forløbet med de såkaldte Skælskør-piger. Pigerne fik erstatning for det årelange misbrug, men først efter en retssag, hvor Slagelse Kommune var modpart. Flere politikere i byrådet var indstillede på at give pigerne erstatning uden en langstrakt retssag. De blev afvist. I stedet brugte kommunen et millionbeløb på sagen.

Det kostede en del på borgmesterens renomme.

Han slap heller ikke overbevisende fra sagen mod Helle Blak. Byrådsmedlemmet fra SF blev fyret som leder for den kommunale ungdomsklub Rosenkildegårdens Ungdomscafé på grund af mistanke om rod i klubbens økonomi. I den forbindelse sagde han til TV ØST, at: 

- Kommunen politianmelder ikke personer uden grund.

Men det gjorde man. Der var nemlig ikke nogen sag mod Helle Blak, kunne politiet konstatere.

Det bliver tæt

Det er en slidt floskel at kalde valget i Slagelse en gyser. Men det er en gyser. Borgmester Stén Knuth har mistet opbakning fra Liberal Alliance. Han skal håbe på et kanonvalg til både Venstre og Dansk Folkeparti.

quote Det kan meget vel vise sig, at Liberal Alliance igen får de afgørende mandater efter dette valg. Men vil de pege på en Socialdemokrat?

 

Dansk Folkeparti har ganske vist ikke bundet sig til nogen af fløjene. Men med valgforbundet med Venstre peger pilen mest på Stén Knuth.

Vejen til borgmesterkæden ser heller ikke let ud for John Dyrby Paulsen (S). Han skal have formentlig have støtte fra Enhedslisten og SF, der blev totalt udraderet ved kommunalvalget i 2013. Men mon ikke de kommer ind denne gang?

Det kan meget vel vise sig, at Liberal Alliance igen får de afgørende mandater efter dette valg. Men vil de pege på en Socialdemokrat? Det bliver en spædende valgaften i Slagelse. 

TRE STORE TEMAER VED VALGET 

  • Det politiske klima er giftigt og vil præge valgdebatterne. Liberal Alliance sikrede Stén Knuth (V) borgmesterkæden i det tætte valg i 2013. Siden er de politiske venner blevet til fjender, og nu afviser Liberal Alliance kategorisk at pege på Stén Knuth som borgmester efter valget. Især sagen om brintbusser, hvor millionprojektet med støtte fra EU kørte i grøften og udløste dyre KL-undersøgelser og beskyldninger, har forgiftet det politiske klima.
     
  • Pengene siver ud af Slagelse Kommune. I begyndelsen af valgperioden var der omkring 600 millioner kroner i kommunekassen. Nu er beløbet sunket til cirka 140 millioner kroner. Det betyder, at byrådspolitikerne blandt andet har sparet på diabetesområdet med tilbud til borgerne og fyret flere medarbejdere på jobcenteret. De mange besparelser er en varm kartoffel i valgkampen.
     
  • Slagelse Kommune er lige akkurat med på listen over de 20 kommuner i landet med den laveste kommuneskatteprocent. Men det er snart slut. I september besluttede byrådet nemlig at hæve skatten fra næste år, og det giver cirka 45 millioner kroner mere til kommunekassen. Først skabte skattestigningerne frustration blandt borgerne, og nu har den affødt en heftig debat. For hvad skal pengene bruges til?

 


Nyhedsoverblik