Bitre slagsmål overskygger politikken i Slagelse

Politiske venner blev til fjender og andre møgsager. TV ØST giver dig overblikket i Slagelse Kommune op til kommunalvalget.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Det politiske klima er giftigt, og beskyldninger fyger gennem luften i Slagelse Kommune.

Det er dog ikke fordi, politikerne er blevet ramt af akut valgkuller op til kommunalvalget. De har været i gang med mudderkastningen i hele perioden. Og så er det ikke engang løgn.

quote Det politiske klima er giftigt, og beskyldninger fyger gennem luften

 

Men lad os lige dykke ned i den sydvestsjællandske kommune. Det går faktisk godt. Sådan da.

Når man kører over Storebæltsbroen, kan man se ned på kommunens splinternye vandsportscenter med den skriggule udspringsplatform i det gamle færgeleje i Halskov. Ved stationen i Slagelse vokser universitetsbyen. Der kommer flere i arbejde, og der kommer flere virksomheder til kommunen.

BAG OM ARTIKLEN

Men meget af det drukner i kævl og bævl. Politisk brok overskygger det meste.

Venner blev til fjender

Ved det meget tætte valg i 2013 sikrede tvillingerne Troels og Villum Christensen fra Liberal Alliance venstremanden Stén Knuth borgmesterkæden.

Siden er de politiske venner blevet til fjender. Det er i sådan en grad, at Liberal Alliance nu kategorisk afviser at pege på Stén Knuth som borgmester efter valget.

quote De politiske venner er blevet til fjender. Det er i sådan en grad, at Liberal Alliance nu kategorisk afviser at pege på Stén Knuth som borgmester efter valget

 

Det er en stribe sager, som har gjort samarbejdet umuligt. Mest tydelig er den såkaldte brintbussag, hvor et millionprojekt med økonomisk støtte fra EU kørte i grøften. Sagen udløste dyre KL-undersøgelser, beskyldninger og kostede en embedsmand jobbet.

Flere vurderer, at sagen om brintbusserne fik kommunaldirektør Jane Wiis til at sige op efter bare et år.

Rå retorik

Borgmester Stén Knuth har været oppe imod en barsk opposition. Både John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) har optrådt med en rå retorik, de nok har hentet med fra deres folketingsarbejde.

quote Borgmesteren har kaldt sine politiske modstandere John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) for <em>banditter</em> og beskyldt dem for at smadre kommunen

 

Den konfronterende stil er usædvanlig i kommunalpolitik, og den bringer i hvert fald ikke folk tættere på hinanden. Et eksempel er, da Villum Christensen fik sammenlignet borgmesteren med Komiske Ali i forbindelse med den økonomiske situation i Slagelse Kommune.

Villum Christensen mente, at alle budgetter blev overskredet, både det administrative og udbetalingerne af kontanthjælp. Derfor nærmede det sig ifølge ham Komiske Ali, hvis man gang på gang kan fortælle, at her går det godt, mens supertankeren er ved at gå under vandoverfladen.

EN HURTIG GENNEMGANG

Borgmesteren har til gengæld kaldt sine politiske modstandere John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) for banditter og beskyldt dem for at smadre kommunen. Ifølge borgmesteren bedriver de nemlig politik på med evige mistænkeliggørelser og giftige undertoner mod kommunens direktion og administration.

- Hvis jeg var ansat i Slagelse Kommune, så ville jeg da gå nervøs på arbejde hver dag af frygt for, hvilke nye angreb de to. ja, undskyld udtrykket, banditter sætter ind med mod administrationen, der i helt uhørt grad beskyldes for ikke at passe deres arbejde. Helt vanvittigt har man i en udvalgsbeslutning nærmest navngivet et direktionsmedlem, som man ikke længere har tillid til kan udføre en opgave, udtalte Stén Knuth til Sjællandske i april tidligere i år.

Er der en voksen tilstede? Svaret er nej.

Flere møgsager

Stén Knuth har bidraget til festen. Spørger man hans modstandere, så har han gjort mere end det: Han er selve årsagen til balladen. Der er for lidt ledelse, for få ideer og så snupper han andres ideer, vurderer de. De kan ikke lide hans facon. Det kunne hans partikammeret, den tidligere borgmester Jens Jørgensen, heller ikke. Han blev løsgænger.

Byrådet i Slagelse Kommune

Sten Knuth var i defensiven og lænede sig tungt op ad KL under hele forløbet med de såkaldte Skælskør-piger. Pigerne fik erstatning for det årelange misbrug, men først efter en retssag, hvor Slagelse Kommune var modpart. Flere politikere i byrådet var indstillede på at give pigerne erstatning uden en langstrakt retssag. De blev afvist. I stedet brugte kommunen et millionbeløb på sagen.

Det kostede en del på borgmesterens renomme.

Han slap heller ikke overbevisende fra sagen mod Helle Blak. Byrådsmedlemmet fra SF blev fyret som leder for den kommunale ungdomsklub Rosenkildegårdens Ungdomscafé på grund af mistanke om rod i klubbens økonomi. I den forbindelse sagde han til TV ØST, at: 

- Kommunen politianmelder ikke personer uden grund.

Men det gjorde man. Der var nemlig ikke nogen sag mod Helle Blak, kunne politiet konstatere.

Det bliver tæt

Det er en slidt floskel at kalde valget i Slagelse en gyser. Men det er en gyser. Borgmester Stén Knuth har mistet opbakning fra Liberal Alliance. Han skal håbe på et kanonvalg til både Venstre og Dansk Folkeparti.

quote Det kan meget vel vise sig, at Liberal Alliance igen får de afgørende mandater efter dette valg. Men vil de pege på en Socialdemokrat?

 

Dansk Folkeparti har ganske vist ikke bundet sig til nogen af fløjene. Men med valgforbundet med Venstre peger pilen mest på Stén Knuth.

Vejen til borgmesterkæden ser heller ikke let ud for John Dyrby Paulsen (S). Han skal have formentlig have støtte fra Enhedslisten og SF, der blev totalt udraderet ved kommunalvalget i 2013. Men mon ikke de kommer ind denne gang?

Det kan meget vel vise sig, at Liberal Alliance igen får de afgørende mandater efter dette valg. Men vil de pege på en Socialdemokrat? Det bliver en spædende valgaften i Slagelse. 

TRE STORE TEMAER VED VALGET