Analyse af borgmesterstriden Slagelse: Derfor kan de ikke enes om en borgmester

Hvad er det, der gør det så svært i Slagelse at pege på en borgmester? Redaktør for Søndagsavisen i Slagelse, John Hansen, giver sin vurdering.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ikke siden Anja Andersen har der været så meget ballade omkring Slagelse.

Sådan siger redaktør for Søndagsavisen i Slagelse, John Hansen, om den politiske situation i den vestsjællandske storkommune i øjeblikket.

Han har siddet med til byrådsmøder og dækket politikken i kommunen gennem de sidste 30 år. Han har ikke ikke set noget, der ligner det, som udspiller sig i øjeblikket.

quote Vi har haft en del byrådsmøder på op til fem timer, og det kævleri er der mange, der gerne vil undgå de næste fire år

John Hansen, redaktør, Søndagsavisen Slagelse

Til gengæld ser han ikke noget underligt i, at det tager lidt længere tid at skrabe et flertal sammen, end det har gjort i andre kommuner.

- Vi har haft en del byrådsmøder på op til fem timer, og det kævleri er der mange, der gerne vil undgå de næste fire år. ”Ro på” - det er det, der har været skriget her i byen. Det haster ikke, for det er de næste fire år, det handler om, lyder det fra John Hansen.

Møde mandag

I aften er der ganske almindeligt byrådsmøde i det 'gamle' byråd i Slagelse Kommune. Der står dog intet i dagsordenen om drøftelse af et nyt byråd.

John Hansen forventer ikke, der nødvendigvis bliver indgået aftaler i aften. 

- Der er ikke noget kontroversielt på den dagsorden. Men om der er noget, der måske kan løse op for det - det kan godt være, siger John Hansen.

Brintbusser og gammelt nid en faktor

Men hvorfor er det så svært at finde en borgmester i Slagelse? Svaret skal findes i historien og i personligheder, der støder sammen, mener John Hansen.

- Det geografiske modsætningsforhold er med til at gøre det lidt speget. Man har samlet tre købstæder, Slagelse, Korsør og Skælskør, under kommunalreformen, og det er lidt usædvanligt. Det betyder, at man har tidligere borgmestre siddende i byrådet, og de strides stadig lidt om, hvilke byer, der skal have hvad, forklarer John Hansen.

Desuden belastes samarbejdet af en række betændte sager.  Det drejer sig blandt andet om sagen om brintbusser, der fik Villum Christensen (LA) til at trække sin støtte til Sten Knuth (V) og som skabte splid.

En anden sag, der fyrede op under byrådet, var den hvor borgmester Sten Knuth (V) politianmeldte hele byrådet for læk af fortrolige oplysninger i sagen om SF-byrådsmedlem Helle Blaks påtænkte fyring som leder af Rosenkildegårdens Ungdomscafé i Slagelse.

Vaner og personligheder

Samtidig er det kampen om magten for storpartierne og spidskandidaternes personligheder, der spiller ind.

- Det er de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, som er gået i kamp om magten og borgmesterposten. Venstre har satset enormt meget og har kørt det i fire år, efter det har været en socialdemokratisk tradition at have magten, hvor Lis Tribler havde den i 16 år inden. 

- Men hun er måske en mere rolig person, og så trængte der måske til lidt action og lidt fornyelse, og så kom de andre til. Og så kommer John Dyrby inde fra Folketinget, og han har en anden måde at være på, lyder det fra John Hansen.

quote Troels Brandt fra Radikale Venstre er fredsmægleren, og det er der brug for. Han er socialpædagog til daglig og vant til at rådgive dysfunktionelle familier

John Hansen, redaktør, Søndagsavisen Slagelse

Men det hele handler som bekendt om, hvem der kan tælle til flest mandater samlet set. For med de afhoppere, der ofte er i byråd, er det snævre flertal ikke værd at gå efter, siger John Hansen. 

Villum Christensen fra Liberal Alliance har vaklet mellem aftaler, ligesom det bekendt var Troels Brandt fra Radikale Venstre, der morgenen efter Dyrbys udmelding om sin nyvundne borgmesterpost, trak sig og sagde, at det ikke var et bredt nok samarbejde.

- Troels Brandt fra Radikale Venstre er fredsmægleren, og det er der brug for. Han er socialpædagog til daglig og vant til at rådgive dysfunktionelle familier, men om opgaven her er for stor for ham og om den er realistisk, det er så spørgsmålet. Han er sådan det åbne spørgsmål i kabalen, for kunne han gå ind og samle fløjene? siger John Hansen.

Ikke til at forudse

Så derfor er det en stor kabale, der skal gå op, og her er der ingen smutveje, mener han.

- Efter al den historik og ballade, vi har haft her i Slagelse, så er det her ikke noget one-night-stand, hvor hurtighed er over grundighed. En ekstraordinær situation kræver en ekstraordinær opgaveløsning, siger han.

Han minder om det positive ved, at der er tid til den 15. december, før det endelige byråd skal være konstitueret.

- De sidder i hver deres lejr og står fast. Det er en fastlåst situation. Men de har da til gengæld tid til at tænke lidt i hver deres lejr. Men hvem der så vil give sig lidt, det er spørgsmålet, siger han.

Og skal redaktøren komme med et bud på, hvem der løber med borgmesterkæden, så er det ikke så lige til.

- Det er ikke til at forudse, hvad det ender med. Der er nogle, der skal give sig og bøje af, siger han.

- Jeg tror, det kan blive en mellemvej, og det kunne så blive Troels Brandt, den Radikale. Han har kun ét mandat, men hans store hovedformål er at samle dem. Eller det kunne være en Anne Sibbern fra DF eller en Knud Vincents fra Venstre måske, lyder det. 

I aften er der helt almindeligt byrådsmøde i Slagelse Kommune. På byrådsmødets dagsorden står der intet om drøftelse af det kommende byråd, men det forlyder, at der godt kan ske aftaler, når de mødes.

Dag for dag i borgmesterstriden