Alt kan ske i præsidentvalget på Sydsjælland

Alle de erfarne stemmeslugere er væk, og nu står den på præsidentvalg. TV ØST giver dig overblikket i Vordingborg Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Der dufter af præsidentvalgkamp i Vordingborg Kommune, som står mellem to kandidater med så enslydende navne som Michael og Mikael.

Michael Seiding Larsen fra Venstre sidder allerede i borgmesterkontoret, mens Mikael Smed fra Socialdemokratiet vil gerne derind.

quote Den store Gåsetårnsskolen står til at miste 14 lærere til næste år, mens mønboerne savner lærerkræfter på øen

 

Alt kan ske i Sjællands sydligste kommune, der fortsat kæmper med at være en sammenlægning af Møn, Langebæk, Præstø og navnebyen Vordingborg. Det vender vi tilbage til.

Når valget mildt sagt kan betegnes som åbent i Vordingborg Kommune, hænger det især sammen med, at samtlige stemmeslugere fra sidst valg væk. En af dem var Dansk Folkepartis Yvette Espersen, der ved sidste valg hev to mandater af partiets nuværende fire mandater hjem, hvorefter hun blev sygemeldt.

Aftalt spil

Aftalt spil, hvisker man i krogene og taler om, det hjalp på stemmetallet, at Yvette Espersen var gift med den landskendte politiker Søren Espersen (DF). Men uanset hvordan det hænger sammen, så er hun ikke at finde på stemmesedlen denne gang.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Socialdemokratiet har også en relativt ny frontmand. Kort efter sidste kommunalvalg måtte partiet pludselig finde en ny borgmesterkandidat på en tragisk baggrund. Spidskandidaten Martin Leider Olsen fik 2.586 personlige stemmer ved valget i 2013, men begik selvmord i begyndelsen af 2014. Det blev i stedet Mikael Smed, der overtog hans post.

Endelig er der Venstre, som tidligere i år vinkede farvel til den gamle Møn-borgmester, 72-årige Knud Larsen. Netop Møn var en faktor, da det lykkedes Venstremanden at skaffe sig 2.862 personlige stemmer og overtage borgmesterkæden efter Henrik Holmer og Liste A.

Dermed brød Knud Larsen den årelange tradition for socialdemokratiske borgmestre i kommunen. Men da han efter 43 år i politik i april pludselig trak sig som borgmester, blev Michael Seiding Larsen udpeget som hans stedfortræder. På få måneder skulle han forsøge at vinde folkets tillid.

Dybe skel imellem by og land

Det har Michael Seiding Larsen til gengæld gjort godt. Borgmesteren er flittig, lyder vurderingerne, og god til at komme ud blandt borgerne og markere sig. Borgmestereffekten fornægter sig ikke.

quote Det er nærmest dødt løb i valgkampen, hvor det mandatmæssigt lige nu står 15-14 til Venstre

 

Han er desuden født og opvokset i Vordingborg, og mange vordingborgensere er glade for at have fået en indfødt ved roret. Ligesom forgænger Knud Larsen kom ind, fordi han var tidligere borgmester på Møn og dermed trak mange ø-stemmer, så er et af Seiding Larsens kort, at han er fra Vordingborg.

Netop geografien spiller en reel rolle i valgkampen i Vordingborg Kommune.

Groft sagt har både Præstø og Møn en stor selvforståelse, og det volder besvær at forlige sig med, at Vordingborg er hovedstaden med rådhus og så videre. Især Møn er svær, lyder vurderingerne, fordi det er en ø, der har den indbyggede angst for at blive overset og ikke komme i betragtning, når midlerne fra rådhuset skal fordeles.

Derfor er det ingen tvivl om, at temaet by og land kommer til at spille en rolle i valgkampen. Det betyder, at infrastrukturen mellem Møn og fastlandet også kommer til at fylde i valgdebatterne.

Der er tæt løb imellem blokkene

Men det er ikke nok at komme fra Vordingborg, hvis man vil blive siddende på borgmesterkontoret.

Realiteten er, at samarbejdet i byrådet er bøvlet. Bortset fra i 2016 er det ikke lykkedes at lave nogen brede budgetforlig, og ser man på mandaterne, er der ikke nogen, der har nok til at kunne læne sig trygt tilbage.

Det er nærmest dødt løb i valgkampen, hvor det mandatmæssigt lige nu står 15-14 til Venstre. Så hvad skal Mikael Smed gøre for at vinde over Michael Seiding Larsen?

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Vordingborg Kommune skiftede borgmester den 1. april 2017, da veteranen Knud Larsen (V) takkede af efter 43 år i politik og overlod stolen til sin 40-årige partifælle Michael Seiding Larsen.
     
  • Knud Larsen kunne i 2013 samle et 16-13-flertal i kommunalbestyrelsen med Venstre, DF og Det Konservative Folkeparti over for Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.
     
  • Nu er borgmesteren altså ny, men hedder stadig Larsen. Allerede i slutningen af 2015 blev han kørt i stilling som borgmesterkandidat, så skiftet otte måneder før kommunalvalget kom ikke helt uventet.
     
  • En gentagelse af det helt store blå valgforbund fra 2013 bliver der ikke tale om. Da var Dansk Folkeparti i valgforbund med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance, men denne gang er DF gået sammen med Nye Borgerlige (D)
     
  • Socialdemokratiet er i valgforbund med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet. Borgmesterkandidat for Socialdemokratiet er Mikael Smed.
     
  • Ny konservativ spidskandidat er Daniel Irvold. For De Radikale er det Carsten Nøhr Larsen. I valgperioden er et V-mandat skiftet til Socialdemokratiet, mens et af Enhedslistens to mandater er blevet løsgænger.

Kilde: Ritzau

Mikael Smed har i hvert fald en stærk historik at trække på. Indtil kommunalvalget 2013 var Vordingborg Kommune indbegrebet af en rød kommune. Derfor bør socialdemokraten trække på historien i valgkampen, vurderer folk i og omkring byrådet.

Den røde borgmesterkandidat har ry for at passe sine ting, men spørgsmålet er, om han har formået at markere sig tydeligt nok i de sidste tre år. Nej, siger flere. Han er dygtig politisk, men har gjort for lidt væsen af sig.  

Dansk Folkeparti kan blive afgørende

Et andet godt sted at begynde for Mikael Smed kunne være at råbe op om nogle af de sager, som har gjort livet surt for den siddende borgmester. En af de sager kunne være et kritiseret spareforslag om at skære ned på hjælpen til sengeliggende ældre.

quote Groft sagt har både Præstø og Møn en stor selvforståelse, og det volder besvær at forlige sig med, at Vordingborg er hovedstaden med rådhus

 

Venstre lancerede tidligere i år en idé om at skære på antallet af SOSU-kræfter ved kun at tilbyde de ældre at komme op ad sengen en gang i døgnet. Spareforslaget blev pillet af plakaten, men det nåede alligevel at blive landskendt efter den tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) brændte fingrene på forslaget i et meget omtalt interview i DR-programmet Detektor.

Mikael Smed kunne også udnytte sagen om hjemtagelse af kommunens rengøring, som er en torn i øjet på de borgerlige. Det private selskab, der fik jobbet i en udlicitering helt tilbage i daværendes borgmester Henrik Holmers (S) tid, løftede opgaven for dyrt og for dårligt. Nu har DF og Socialdemokraterne ved fælles hjælp fået det hjemtaget til kommunen, uden om borgmesteren.

Netop den sag er interessant. Dansk Folkeparti kan med sine fire mandater nemlig blive den berømte tunge på vægtskålen på valgnatten, når der efter alt at dømme skal vælges mellem Michael Seiding Larsen eller Mikael Smed.

Ved sidste valg var partiet i valgforbund med blå blok, men denne gang har Heino Hahn (DF) og hans partikammerater valgt at stå uden for et blåt forbund og i stedet finde sammen med Liste D, Nye Borgerlige.

Byrådet i Vordingborg Kommune

Kommunalbestyrelsens 29 medlemmer er fordelt sådan:
 
  • Venstre: 10
  • Socialdemokratiet: 9
  • DF: 4
  • SF: 2
  • Det Konservative Folkeparti: 1
  • Radikale Venstre: 1
  • Enhedslisten: 1
  • Uden for partierne: 1

Kilde: Vordingborg Kommune

Nye Borgerlige har allerede fået en del omtale op til valget på grund af det, mange betegner som en kulørt kandidat, nemlig Rikke Louise Andersen, som blev kendt på grund af en blottersag fra Nyråd ved Vordingborg. Andersen offentliggjorde et billede af en blotter på sin egen Facebookprofil og blev dømt i retten for selvtægt. Nu stiller hun op for den nye borgerlige dreng i klassen.

En kamp om penge

Når der skal føres valgkamp vil temaerne først og fremmest være skole, service, sociale forhold. Vordingborg Kommune har landets niendedårligste kassebeholdning, og selvom man i 2017 har fået 28 millioner kroner i udligning, så er der skåret ind til benet på mange klassiske områder som ældre, børn og unge.

Imens er politikerne uenige om, hvad pengene skal bruges på. Det kan man se af budgettet fra i år, som kun er stemt igennem af blå blok. End ikke de ekstra 28 millioner kunne samle byrådet. Samtidig bokser byrødderne med at blive enige om skoleområdet. Den store Gåsetårnsskolen står til at miste 14 lærere til næste år, mens mønboerne savner lærerkræfter på øen.

Men uanset hvem der markerer sig i valgkampen, så er det et faktum, at borgerne skal til stemmeurnerne og sætte krydser ved lutter nye kandidater.

Vil vælgerne lade Dansk Folkeparti blive ved med at være de store? Kan SFs Else-Marie L. Sørensen komme nogen vegne med sine to mandater? Og kan Mikael Smed generobre en af Socialdemokratiets tabte højborge, eller vil det lykkes Venstreborgmester Michael Seiding Larsen at beholde jobbet som kommunens førstemand?

TRE STORE TEMAER VED VALGET 

  • Kampen om borgmesterposten ligner en åben kamp. Den mangeårige politiker og stemmesluger Knud Larsen (V) valgte tidligere i år at trække sig som borgmester og overdrage posten til den yngre partikollega Michael Seiding Larsen. Flere andre stemmeslugere fra sidste valg er heller ikke med, og der er lagt op til en præsidentvalgkamp mellem nuværende borgmester Michael Seiding Larsen og den socialdemokratiske borgmesterkandidat Mikael Smed.
     
  • Borgmester Michael Seiding Larsen (V) måtte tidligere i år tage et kontroversielt spareforslag af plakaten, der blandt andet handlede om at skære på antallet af SOSU-kræfter ved kun at tilbyde de ældre borgere at kunne komme op ad sengen en gang i døgnet. Forslaget blev dog droppet, men debatten om ældreområdet fylder stadig meget.
     
  • Skoleområdet er et varmt valgtema. Vordingborg har landets niende dårligste kassebeholdning, og selvom kommunen i år har fået 28 millioner kroner i udligning, så er der skåret ind til benet på områder som netop børn og unge. De mange millioner kroner i udligningsordningen kunne ikke samle byrådet, som bokser med at blive enige om skoleområdet. Gåsetårnskolen i Vordingborg står til at miste 14 lærere til næste år, mens mønboerne savner flere lærerkræfter på øen.

Nyhedsoverblik