8 ud af 10 byrådskandidater: Ja til loft for antal børn pr. pædagog

Et flertal er af kandidaterne til kommunalvalget er interesserede i minimumsnormeringer i daginstitutioner, og deres vælgere er enige med dem.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal være minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Det er 80 procent af kandidaterne til kommunalvalget og 84 procent af vælgerne helt eller delvis enige i, skriver Altinget. Kun på Christiansborg er der modvilje.

quote Jeg er glad for, at byrådskandidaterne er klar til at indføre minimumsnormeringer. Det forpligter

Elisa Bergmann, formand for BUPL

Ser man kun på den borgerlige blok, er 66 procent af de blå kandidater interesserede i en fast grænse for, hvor mange børn der må være pr. pædagog, selv om det går stik imod deres partiers holdning på Christiansborg. Også S er i Folketinget imod minimumsnormeringer, mens 88 procent af deres byrådskandidater går ind for idéen.

Tallene er trukket fra Altingets kandidatdatabase, hvor 5414 kandidater til kommunalvalget har svaret på spørgsmålet. Og Norstat har spurgt vælgerne i en måling for Altinget. 

- Man kan godt have en holdning landspolitisk, men somme tider må man også bare se på, hvordan det ser ud i kommunen. Og der er steder i Aarhus Kommune, hvor daginstitutionerne er voldsomt presset. Der er simpelthen for mange børn i forhold til pædagoger, siger byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Aarhus, Ali Aminali, til Altinget.

Han har selv for nylig valgt dagpleje til sin halvandet år gamle søn, fordi der var for få ansatte i institutionerne.

Kan koste to milliarder kroner

Blandt de konservative kandidater er tre ud af fire interesserede i at sætte en fast grænse for antal børn pr. pædagog.

Men deres partifælle i Børne- og Socialministeriet Mai Mercado holder fast i, at spørgsmålet om normeringer ligger hos kommunerne - ikke på Christiansborg. 

- Det er positivt, at de borgerlige vælgere og kommunalpolitikere sætter dagtilbuddene og indholdet af dem højt. Jeg er meget enig i, at antallet af voksne er en væsentlig faktor for kvaliteten, selv om det ikke er det eneste, der betyder noget. Derfor er det også rigtig godt, at diskussionen tages i kommunerne, siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

Hvis Folketinget beslutter at pålægge kommunerne minimumsnormeringer, skal staten betale udgiften. Mai Mercado har tidligere sagt, at det ville koste 1,5-2 mia. kr.

BUPL-formand: Det giver ingen mening

I pædagogernes fagforening BUPL er formand Elisa Bergmann glad for de kommende byrødders melding. Hun vil holde politikerne op på det efter et valg.

- Det giver jo heller ingen mening, at vi har klasseloft på skoleområdet, men ingen grænser i daginstitutionerne. Så jeg er glad for, at byrådskandidaterne er klar til at indføre minimumsnormeringer. Det forpligter, siger hun til Altinget.

play
Inge Doris

Over 500.000 danskere har nu fået mindst et vaccinestik

play
Broløbet

Folkene bag broløbet er klar med ny dato

play
Kalkunbesætning aflivet pga fugleinfluenza

Endnu et udbrud af fugleinfluenza - 4.000 kalkuner skal aflives

play
cirkus.4

Cirkus Arena vil lave kæmpe vandland, ferieboliger og koncertsted

play
DJI_0004

Brorfelde Observatorium forsøger sig med frivillig betaling til udendørs aktiviteter

play
Indslag kollektive klaedeskab.transfer

I det fælles klædeskab kan man bytte sig til nyt tøj - og så er det til gavn for miljøet

Se flere