Knive måske på vej tilbage på Saxenhøj trods drab

Guldborgsund Kommune har klaget over Arbejdstilsynets afgørelse om at lænke knive og sakse til væggen efter de tragiske drab på forsorgshjemmet Saxenhøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For 1 måned siden blev knive og sakse lænket til væggen på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing, men nu bliver de måske løsnet igen. Politiken skriver, at Guldborgsund Kommune, der driver hjemmet, har klaget til Arbejdsmiljøklagenævnet over det strakspåbud, som Arbejdstilsynet umiddelbart efter knivoverfaldet, gav stedet.

7. maj mistede en 69-årig læge livet, da en beboer på forsorgshjememt gik amok med en kniv. Han stak lægen, en socialrådgiver og en beboer, der kom løbende til, da han hørte larm. Sidstnævnte overlevede, mens den 40-årig socialrådgiver døde en uge efter den tragiske episode.

Købte kniv i genbrugsforretning

Køkkenredskaberne blev lænket til væggen for at øge sikkerheden for de ansatte på stedet, men da det for nyligt var muligt at afhøre den 28-årige mand, der er tiltalt fra overfaldet, kom det frem, at han havde købt kniven i en genbrugsforretning og altså ikke snuppet den fra hjemmet.

De nye oplysninger har formentligt været medvirkende årsag til kommunens klage, idet Alma Larsen, direktør i Guldborgsund Kommune, og hendes kolleger frygter, at beboerne køber egne knive til at have på deres værelser.

Kan få vidtrækkende konsekvenser

Samtidig bruger personalet på stedet netop køkkenredskaberne til at forberede beboerne på at klare sig selv i eget hjem, når de skal væk fra forsorgshjemmet, og her er madlavning en vigtig del af oplæringen. 

- Arbejdstilsynet mangler forståelse for, at vi skal gøre beboerne i stand til at leve i eget hjem. Det handler blandt andet om at klare sig i et køkken. Vi mener, at tilsynet bør trække sit påbud tilbage, da det ellers kan få ganske vidtrækkende konsekvenser for forsorgshjems arbejde over hele landet, siger Alma Larsen til Politiken.

Erkender at have stukket

Den 28-årige tiltalte lider af paranoid skizofreni og blev i første omgang varetægtsfængslet uden selv at være til stede i retten, fordi hans sindstilstand var for ringe. 3 uger senere var han frisk nok til at dukke op i retten, hvor han fik at vide, at han var varetægtsfængslet og skulle være på psykiatrihospitalet Oringe i Vordingborg.

Den 28-årige har nægtet sig skyldig i drab, men erkendt, at han har stukket de 3 ofre.