Ansatte fik intet at vide om drabsmands sindssyge

Socialpædagoger kritiserer, at ansatte på forsorgshjem ikke har ret til at se beboeres sygejournaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En læge og en socialrådgiver på et forsorgshjem i Sakskøbing anede intet om en beboers sindssyge, da de opsøgte ham 7. maj.

Beboeren er sigtet for at have dræbt begge de ansatte med en køkkenkniv.

Det er politiken.dk, som fredag kan fortælle om den manglende viden på baggrund af Arbejdstilsynets rapport om tragedien.

Beboeren var blevet udskrevet fra psykiatrihospitalet Oringe i Vordingborg til forsorgshjemmet Saxenhøj. På hospitalet mente en psykiater, at Saxenhøj var et relevant tilbud.

Imidlertid kendte den 69-årige læge og den 40-årige socialrådgiver ikke til beboerens journal - og vidste således ikke, at han skulle lide af paranoid skizofreni, skriver politiken.dk.

I Socialpædagogernes Landsforbund kritiserer formanden ifølge de nugældende regler, at de ansatte ikke kan få adgang til den nødvendige viden.

- Personalet har ingen jordisk chance for at agere på den mest hensigtsmæssige måde, hvis de ikke kender beboeren. Det er utilfredsstillende for deres sikkerhed, men det er også utilfredsstillende for beboeren, siger forbundets formand, Benny Andersen, ifølge politiken.dk.

Den 28-årige beboer havde forskanset sig på sit værelse, da lægen og socialrådgiveren opsøgte ham - tilsyneladende i et forsøg på at overtale ham til at lade sig indlægge.

Forleden nægtede manden at udtale sig til en dommer under grundlovsforhøret i Retten i Nykøbing Falster.

Her oplyste hans forsvarer, at han nægter sig skyldig i de to drab.

Efter de blodige overfald er han blevet anbragt på en psykiatrisk afdeling i stedet for i en celle. Først forleden var han i stand til at deltage i et retsmøde og besvare spørgsmål. Men han nægtede altså at udtale sig.

/ritzau/