Riget bygges

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Middelalderens Første del 1050 - 1340Det er i vikingetiden, de ældste historiske kilder dukker op herhjemme - men det er først i middelalderen, der er nok af dem til at vi for alvor kan danne os et nogenlunde sammenhængende billede. Middelalderen bliver tit opfattet som en trist og dunkel tid: selve ordet "middelalder" betyder egentlig "mellem-tid", altså en slags pause i historien, hvor alting stod i stampe og der ikke rigtig skete noget særligt. Men i virkeligheden var middelalderen en utroligt dynamisk, energisk og farverig periode, hvor der skete en utrolig udvikling i hele Europa - og altså også i Danmark!

Det er bl.a. i denne periode, mursten dukker op for første gang. Derfor kan man i middelaldern for første gang rejse bygninger der står den dag idag, bl.a. næsten 2500 kirker over hele landet.

I dagens program besøger vi blandt andet Knud Lavards Kapel i Haraldsted skov nær Ringsted, kong Valdemars gamle borganlæg på Sprogø, og klokketårnet ved Birket kirke på Lolland. Vi hører om borgerkrige og statsbankerot, om onde holstenske pantherrer (som måske ikke var helt så onde endda), om dygtige og mindre dygtige konger, om landbrug og borge... og så finder vi ud af, præcis HVOR tæt Danmark var på at forsvinde i starten af 1300-tallet!