Virksomheders overskudsvarme kan erstatte gas

Kalundborg Symbiose arbejder på højtryk på et projekt, hvor man genbruger virksomhedernes overskudsvarme til opvarmning af boliger. De har så meget overskudsvarme, at Holbæk også er inviteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kalundborgs industri udleder så store mængder overskudsvarme, at den ville kunne opvarme 44.200 husstande.

- Det er et forsigtigt skøn. Vi ved, at det bliver endnu mere. Vi er kun lige startet, og vi ser jo ind i øget vækst i Kalundborg med blandt andet Novo Nordisk, der investerer 18 milliarder frem mod 2027 i nye fabriksanlæg, fortæller Lisbeth Randers, der er sekretariatschef i Kalundborg Symbiose.

quote Alt det, der sker med Rusland og Ukraine lige nu, gør jo, at gaspriserne stiger helt vildt

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk

Kalundborg Symbiose er et partnerskab mellem offentlige og private virksomheder, hvor man samarbejder om at dele og genanvende ressourcer som energi, vand og materialer, så de ikke går til spilde. 

Igennem de sidste par år, har man arbejdet på en ide om at genbruge den varme, fabrikkerne har i overskud, så den ikke går til spilde.

- Overskudsvarme er den varme, der bliver tilovers, når virksomhederne har produceret det, de nu skal. For eksempel insulin, enzymer eller forskellige raffineringsprocesser af olie. Det er ligesom, når vi har lavet et eller andet, vi kender hjemme fra vores køkken, så er kogepladen også varm, selv om vi er færdige med at lave vores gryderet. Dét, vi arbejder med, er, hvordan kan vi så opsamle den energi og bruge den til noget fornuftigt, siger Lisbeth Randers.

- Overskudsvarme er den varme, der bliver tilovers, når virksomhederne har produceret, det de nu skal, fortæller Lisbeth Randers, der er sekretariatschef i Kalundborg Symbiose.
- Overskudsvarme er den varme, der bliver tilovers, når virksomhederne har produceret, det de nu skal, fortæller Lisbeth Randers, der er sekretariatschef i Kalundborg Symbiose. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kalundborg Forsyning udnytter allerede overskudsvarmen fra spildevand i cirka 1515 husstande, men målet er at give fjernvarmeværket mulighed for at bruge endnu mere overskudsvarme. Og faktisk har virksomhederne så meget overskudsvarme, at Holbæk Kommune også er inviteret med i projektet.

Den sidste gas-by 

Tanken om at bruge overskudsvarmen er blevet endnu mere aktuel, fordi Ruslands invasion af Ukraine har skabt et ønske om at blive uafhængig af russisk gas. Det gælder eksempelvis i Holbæk, hvor rigtig mange borgere har naturgas.

- Det her er helt vildt attraktivt for borgerne i Holbæk Kommune, blandt andet på grund af den grønne omstilling. Vi er den sidste gas-by, og det skal vi have gjort noget ved, og derudover så er der også lige nu en verden, der forandrer sig. Alt det, der sker med Rusland og Ukraine lige nu, gør jo, at gaspriserne stiger helt vildt, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk kommune.

- Det her er helt vildt attraktivt for borgerne i Holbæk Kommune, blandt andet på grund af den grønne omstilling. Vi er den sidste gas by, og det skal vi have gjort noget ved, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk kommune.
- Det her er helt vildt attraktivt for borgerne i Holbæk Kommune, blandt andet på grund af den grønne omstilling. Vi er den sidste gas by, og det skal vi have gjort noget ved, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Ifølge Danmarks statistik er 45,6 procent af boligerne i Holbæk opvarmet med gasfyr, så de borgere, TV2 ØST mødte i midtbyen i Holbæk, tager godt imod forslaget om at genbruge overskudsvarme fra Kalundborgs fabrikker:

- Det, synes jeg, lyder som en god ide. Så dyrt som naturgas er blevet, så er man nødt til at gøre et eller andet, alt hvad der giver en bedre opstilling, det er jeg med på, siger Tina Lodskou, der har gasfyr og bor i Holbæk.

Thomas Casmose, der også har naturgas og bor i Holbæk, er enig:

- Det er en fin ide, men jeg tænker, at det er et kæmpe arbejde, og vel en tiårs plan eller noget i den dur? Men det er helt sikkert interessant, siger han.

- Så dyrt som naturgas er blevet, så er man nødt til at gøre et eller andet, siger Tina Lodskou, der har gasfyr og bor i Holbæk.
- Så dyrt som naturgas er blevet, så er man nødt til at gøre et eller andet, siger Tina Lodskou, der har gasfyr og bor i Holbæk. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Sker ikke fra den ene dag til den anden

At udnytte overskudsvarmen er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Der skal store investeringer til, når industri og byområder skal bindes sammen med nye fjernvarmenet.

- Det er noget af det, vi regner på lige nu. Hvad er det teknisk, der skal til, hvad koster det, hvilke finansieringsmodeller er der? Det arbejder vi på højtryk på lige nu, fortæller Lisbeth Randers.

Når forretningsmodellen er på plads, skal den fremlægges for alle de involverede parter, der blandt andet skal drøfte, om det kan betale sig, hvem der skal drive det og de tekniske løsninger.

- I dag har vi ikke bare en hane, der kan drejes på, og så kommer der overskudsvarme. Det skal opsamles, og der skal laves et system, så vi får energien det sted hen, hvor vi gerne vil have den, siger Lisbeth Randers.

Thomas Casmose har naturgas og bor i Holbæk, han synes at ideen om overskudsvarme lyder interessant.
Thomas Casmose har naturgas og bor i Holbæk, han synes at ideen om overskudsvarme lyder interessant. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Først når disse ting er afklaret, bliver det besluttet, om det helt store gravearbejde skal i gang i Holbæk.

- Det at tage en beslutning om, at vi skal have fjernvarme i Holbæk i det her omfang, det vil få betydning for borgerne. Der vil være gader, der skal graves op, og det kommer til at rode. Når det så er sagt, så synes jeg, at det er det rigtige at gøre, og det er enormt vigtigt, at vi får taget fat på det her, fortæller hun og uddyber: 

- Projektet er noget, som Kalundborgs borgmester og jeg har arbejdet på et stykke tid. Det er ikke noget, man gør hen over natten, så dét, at vi nu kan træde et skridt endnu tættere på og få det til at ske, det er jeg megastolt af. Og jeg synes, at det giver mening, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

I den kommende tid skal partnerne i projektet finde en model for, hvordan projektet kan finansieres.


Nyhedsoverblik