Vinproduktionen boomer på Sjælland

Den globale opvarmning har givet bedre danske druer, og har fået vinproduktionen til at stige, særligt på Sjælland og Sydhavsøerne mærker man udviklingen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos Dyrehøj Vingård på Røsnæs ved Kalundborg er der godt gang i vinproduktionen.

Så godt, at man indenfor de seneste år har udvidet med tre hektar vinstokke, så vingården nu råder over 13 hektar jord, som er målrettet produktionen af vin.

Og den seneste udvidelse har været nødvendig, fortæller Bettina Newberry, som er vinbonde på Dyrehøj Vingård.

- Vi har flere og flere besøgende på gården og flere, som kender vores vin, siger hun.

Global opvarmning giver bedre dansk vin

Det er ikke kun på Dyrehøj Vingård, at man mærker en stigende efterspørgsel på dansk vin.

Ifølge Bettina Newberry er flere blevet interesserede i den danske vin.
Ifølge Bettina Newberry er flere blevet interesserede i den danske vin. Foto: Toke Sloth Grøndal

Faktisk er salget af dansk vin tredoblet siden 2016, og sidste år blev der solgt dansk vin for 34 millioner kroner på landsplan. Og det er særligt Sjælland og Sydhavsøerne, som bidrager positivt til udviklingen.

Læs også
- Naturen betyder, at jeg har et sted, hvor jeg kan glemme mig selv
Læs også
- Naturen betyder, at jeg har et sted, hvor jeg kan glemme mig selv

- Netop den sydlige del af Danmark ligger i den varmeste del af landet, så der får man tidligst glæde af højere temperaturer, lyder det fra Jørgen E. Olesen, som er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Vindruerne trives bedst i et varmt klima, og det er blevet varmere i Danmark i de senere år.
Vindruerne trives bedst i et varmt klima, og det er blevet varmere i Danmark i de senere år. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Han mener, at det er klimaforandringerne, som er skyld i det mildere klima, som gør det muligt at dyrke vin i Danmark.

- Den globale opvarmning slår ekstra hårdt igennem i Danmark og Europa. De temperaturstigninger, som vi får her, er næsten på det dobbelte af verdensgennemsnittet, siger han og fortsætter:

- Vin kan godt lide lange varme somre og milde vintre, og det er lige præcis det, vi har fået.

Efterspørgslen stiger

Det er ikke kun produktionen af vin, som er steget i de seneste år. 

Læs også
Danske vingårde vinder frem
Læs også
Danske vingårde vinder frem

Også efterspørgslen på dansk vin er steget, da kvaliteten er blevet bedre, fortæller Frank Ditmar, som er vinhandler hos Slagelse Vinkompagni.

- Efterspørgslen har ændret sig meget. Især efter kvaliteten er steget, siger han.

Frank Ditmar oplever en stigende efterspørgsel på de dansk producerede vine blandt sine kunder.
Frank Ditmar oplever en stigende efterspørgsel på de dansk producerede vine blandt sine kunder. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Han fortæller, at det særligt er på restauranter, at danskerne prøver kræfter med de hjemlige vine, hvilket smitter af på den generelle vinhandel.

- Der kommer et gensalg bagefter, hvor vi i vinbranchen kan mærke, at folk gerne vil prøve at købe det, siger han.

Og med den stigende globale opvarmning, ser fremtiden lys ud for den danske vinproduktion.


Nyhedsoverblik