Vil ikke være frikommune

Landets kommuner vil ikke være frikommuner. I en rundspørge viser kun Odsherred her i regionen interesse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om landets 98 kommuner i årevis har protesteret over, at de læsses til med bureaukratiske regler og statslig kontrol, er interessen for at deltage i et nyt og storstilet frikommuneforsøg begrænset. Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget kort før ansøgningsfristen udløber, og som 67 borgmestre har svaret på.

Kun 12 kommuner vil søge om at komme i betragtning som én af de fem frikommuner, der fra 2012 og fire år frem skal sættes fri for at finde nye, kloge måder at gøre tingene på, så borgerne kan få bedre børnehaver, skoler og plejehjem, og innovative borgmestre kan få luft i deres ellers iltfattige budgetter, skriver Berlingske.

Her i regionen er Odsherred Kommune den eneste i rundspørgen, der vil ansøge om at blive frikommune. Borgmester Thomas Adelskov (Soc.dem.) siger til Berlingske Tidende, at det vil give mulighed for nye former for organisering og øget selvstyre.

Men de fleste borgmestre har ifølge rundspørgen det stik modsatte synspunkt.

- Jeg har ikke tiltro til, at der ikke bliver statslig regulering. F.eks. tror jeg ikke, at en frikommune må hjemtage opgaver som skatteligning og inddrivelse, selv om den statslige overtagelse af opgaverne i 2005 har været en skandale og betydet store tab for kommunerne, siger Allerøds borgmester, Erik Lund (K).

Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), mener, at det ligefrem ville være nødvendigt at oprette et frikommunesekretariat, for at embedsmænd og politikere kunne hitte rede i, hvad man må som frikommune.

- Jeg er bekymret for, at man vil blive underlagt så snærende bånd, at der reelt ikke bliver tale om, at man slippes fri, siger han.

Kalundborgs borgmester Martin Damm (Venstre) mener ikke, at hans kommune har ressourcerne til at blive frikommune.

- Vi har rigeligt at gøre med at trimme driften og vil benytte udfordringsretten, hvis det bliver nødvendigt, siger han til Berlingske Tidende.


Nyhedsoverblik