Vil hjælpe folk, der sidder hårdt i det - Linda åbner gratis maduddeling

Onsdag åbnede et nyt supermarked i Kalundborg med overskudsmad. Butikken er startet af Linda Strand, der lærte konceptet at kende af sin datter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Supermarkederne i Kalundborg har fået en ny kollega på Banegårdspladsen 2, hvor Madoasen onsdag åbnede til deres butik, som deler gratis overskudsmad ud til byens beboere.

Butikken er en nonprofitorganisation, og alt arbejde er frivilligt. Den er startet af Linda Strand, og er en del af Rasmus Erichsens organisation Stop Spild Lokalt Danmark.

quote Jeg synes, at det er ærgerligt, at der er så meget mad, der bliver smidt ud i supermarkederne hver eneste dag

Linda Strand

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at der er så meget mad, der bliver smidt ud i supermarkederne hver eneste dag. Der er mange mennesker, der sidder lidt hårdt i det, specielt i øjeblikket med inflationen. For dem er det jo en stor håndsrækning at kunne hente noget mad, der er gratis, siger Linda Strand.

Onsdag kom der nye inflationstal fra Danmarks Statistik for juli måned.

De viser, at forbrugerpriserne hen over det seneste år steget med 8,7 procent. Det er 0,5 procentpoint højere end i juni.

Ifølge Linds Strand var mindst 120 personer mødt frem ved gårsdagens åbning.
Ifølge Linds Strand var mindst 120 personer mødt frem ved gårsdagens åbning. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Startede ved et tilfælde

For Linda Strand har det ikke altid været planen at åbne Madoasen. Tanken strøg hende ved et tilfælde, da hun var ude at handle i en anden Madoase i Høng, der også er en del af organisationen Stop Spild Lokalt Danmark.

- Min datter har benyttet sig af den op til flere gange, og den ene dag tog jeg med hende derud, og da jeg så, at der stod over 100 mennesker i kø for at få lov til at komme ind og være med til at redde maden, så tænkte jeg, at det synes jeg også, vi skal have i Kalundborg, fortæller hun.

Læs også
Flere henter gratis overskudsmad: - Vi må spare, hvor vi kan
Læs også
Flere henter gratis overskudsmad: - Vi må spare, hvor vi kan

Pludselig tog det om sig, og før Linda Strand vidste af det, blev det til et fuldtidsprojekt.

Hun fortæller selv, at hun er overvældet over den hjælp, hun er blevet mødt med i den periode, hvor hun har prøvet at få stablet Madoasen på benene. Flere butikker, supermarkeder og firmaer i lokalområdet har ringet for at donere penge og forskellige ting, som Linda Strand og hendes forretning har stået og manglet.

- Jeg har brugt et par måneder på at stable det her på benene, og når man så møder sådan en god opbakning fra alle, så er det overvældende, siger hun.

Har lavet aftaler med lokale supermarkeder

Forud for åbningen onsdag har Madoasen lavet aftaler med flere af supermarkederne i byen, som de kan hente overskudsvarer hos og give gratis væk i deres forretning. De holder åbnet fire gange om ugen og byder alle velkomne og deler alt fra kølevarer og frugt ud til chips og slik. 

- Vi sorterer ikke i folk. Det gør vi ikke. Alle er velkomne. Alle bliver behandlet på lige fod, siger Linda Strand.

Madmarkedet vil have fire åbningsdage i ugen og samarbejdet ind til videre med fem dagligvareforretninger.
Madmarkedet vil have fire åbningsdage i ugen og samarbejdet ind til videre med fem dagligvareforretninger. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Konceptet er, at man et kvarter før Madoasen åbner, får tildelt et nummer, og så vælger man ellers bare ud af de varer, butikken har.

- Vi har frivillige, der står og hjælper og guider folk til, at det ikke er de første ti, der får det  hele. Så vi prøver virkelig at få delt ud, så alle får glæde af det, siger Linda Strand.

Læs også
Forening tvunget til at stoppe uddeling af gratis mad
Læs også
Forening tvunget til at stoppe uddeling af gratis mad

Ved gårsdagens indvielse talte blandt andre  Peter Egebæk, der er medindehaver af den lokale Meny, som har sagt ja til at levere overskudsmad til den nye madoase:

- En af vores største udfordringer er netop den, at vi hver evig eneste dag smider mange kilo brugbar mad ud i containeren. Det er næsten ikke til at bære. Så da Linda trådte ind af døren og kom med det her tilbud til os om at kunne bringe det her videre til nogen, der har behov, så sagde vi straks ja, sagde han til de fremmødte.

Mange var mødt frem til første åbningsdag af Madoasen i Kalundborg.
Mange var mødt frem til første åbningsdag af Madoasen i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Kort efter indvielsen kunne Linda Strand tælle op mod 120 personer, der stod i kø til det nye, gratis og miljøvenlige, madmarked.

Det er DSB, der har stillet lokaler til rådighed for foreningen på Banegårdspladsen 2.

Mest læste

play
calina-2

Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

play

Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

play
Skælskør politi

Politi massivt til stede i Skælskør

play
Louise og Vega

Louise mistede sin datter - nu har hun en bøn til alle pårørende

Se flere